Varsinais-Suomen suosituin kulkumuoto on auto – joukkoliikenteen ratkaisuja kaivataan

Uutiset
Marraskuussa 2021 kerättiin raisiolaisten näkemyksiä liikkumisesta ja liikenteestä. Valonian ja Varsinais-Suomen liiton toteuttaman kyselyn tuloksista ilmenee, että liikkumistottumuksissa on eroja Turun ydinkaupunkiseudun ja muun maakunnan välillä, mutta joukkoliikenteen kehittämiselle on laajasti kysyntää koko Varsinais-Suomessa. Moni olisi kiinnostunut käyttämään myös lähijunayhteyksiä. Kerättyä tietoa hyödynnetään maakunnan liikennesuunnittelussa, poliittisen päätöksenteon tukena ja liikennehankkeiden priorisoinnissa.
Autoja Raision keskustassa.

Liikenneympäristökyselyllä selvitettiin yli 15-vuotiaiden varsinaissuomalaisten näkemyksiä liikennejärjestelmätyön tavoitteista ja erilaisista toimenpiteistä, kuten paikallisjunaliikenteen edistämisestä. Vastauksia kyselyyn tuli kaikista maakunnan kunnista, yhteensä yli 3000.

Liikkumiseen kaivataan kestäviä vaihtoehtoja

Reilusti yli puolet kyselyyn vastanneista kulkee henkilöautolla päivittäin tai lähes päivittäin, ja varsinkin Turun ydinkaupunkiseudun ulkopuolella asuvat kokevat, ettei henkilöauton käytölle ole tarjolla realistista vaihtoehtoa. Kolmeksi tärkeimmäksi kulkutapaan vaikuttavaksi tekijäksi nousivatkin nopeus, helppous ja riippumattomuus. Maakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman tärkeimpinä tavoitteina vastaajat pitivät liikenneonnettomuuksien vähentämistä, tieverkon hyvää kuntoa ja hoitotasoa sekä arjen tarpeita palvelevaa joukkoliikennettä.

Noin puolet työssäkäyvistä tai opiskelevista vastaajista kertoi tehneensä etätöitä tai -opintoja viime vuosina ja toivoi sen olevan mahdollista jatkossakin. Etätöiden ja -opintojen tekeminen on kuitenkin vastausten perusteella yleisempää Turun seudulla kuin muualla maakunnassa.

Toiveena joukkoliikenneyhteyksien ja liikennekasvatuksen lisääminen

Tärkeimmiksi joukkoliikennettä parantaviksi toimiksi vastaajat nostivat seudullisten linjojen kehittämisen sekä mobiililippujen ostamisen helpottamisen. Lisäksi vastaajat kokivat, että pysäkeille kulkemista ja kulkuvälineen vaihtoa pitäisi helpottaa sekä ajantasaisen matkustajainformaation tarjoamista parantaa.

Kyselyyn vastanneista 73 % kertoi pyöräilevänsä ainakin joskus. Pyöräliikenteen ja jalankulun osalta merkittävimpinä toimenpiteinä vastaajat pitivät kouluissa tarjottavaa liikennekasvatusta sekä liikenneturvallisuuden parantamista. Näiden ohella tärkeäksi koettiin erityisesti pyöräliikenteen ja kävelyn reittien jatkuvuus, palvelujen saavutettavuus ja pyöräliikenteen verkoston laajentaminen.

Paikallisjunaliikenne kiinnostaa

Raideliikenteen kehittäminen on yksi lähivuosien keskeisistä painopisteistä Varsinais-Suomen liikennejärjestelmätyössä. Kyselyssä 55 prosenttia vastaajista koki paikallisjunaliikenteen käynnistämisen tärkeäksi tai melko tärkeäksi.

Varsinais-Suomen liitto julkaisi viime vuonna selvityksen, jossa on tutkittu potentiaalisten paikallisjunan asemapaikkojen kehittämistä. Kyselyn vastaajista 60 % käyttäisi oman arvionsa mukaan selvityksessä mainittuja junayhteyksiä niiden toteutuessa. 

– On hienoa, että maakunnan asukkailla on kiinnostusta paikallisjunaliikenteeseen. Raideliikenne luo kestävän pohjan vähäpäästöiselle, kilpailukykyiselle ja vetovoimaiselle liikennejärjestelmälle, jota maakunnassamme tavoitellaan. Kauko- ja paikallisjunaliikenne yhdessä muun toimivan joukkoliikenteen kanssa lisäisivät Varsinais-Suomen saavutettavuutta ja houkuttelevuutta niin asukkaiden kuin yritystenkin näkökulmasta, kuvailee erikoissuunnittelija Salla Murmann Varsinais-Suomen liitosta.

Osallisuudelle ja vuorovaikutukselle on tarvetta

Osallisuuden ja vuorovaikutuksen kehittämiselle on jatkossakin tarvetta, sillä kyselyyn vastanneista kolmannes toivoi parempia vaikutusmahdollisuuksia oman lähiympäristönsä liikennejärjestelyjä koskien. Kyselyyn vastanneista kolmannes toivoi parempia vaikutusmahdollisuuksia oman lähiympäristönsä liikennejärjestelyjä koskien. Lisäksi vastauksissa peräänkuulutettiin avoimuutta siinä, miten asukkaiden näkemykset huomioidaan käytännön suunnittelutyössä.

Varsinais-Suomen liitto ja Valonia toteuttivat kyselyn osana Traficomin rahoittamaa Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2021 -hanketta. Liikenneympäristökysely on toteutettu aiemmin vuosina 2017 ja 2019 Turun ydinkaupunkiseudulla. 

Muokattu viimeksi
11.2.2022 15:10