Kävely ja pyöräily

Pyöräilijä pyörän selässä

Tällä sivulla:

Raisio on kokonsa, luonnonympäristönsä, palvelurakenteensa ja välimatkojensa puolesta ihanteellinen kaupunki kävellä ja pyöräillä. Seudullisena tavoitteenamme on kasvattaa kestävien kulkutapojen määrää 30 %:lla vuoteen 2030 mennessä. Raision osalta tämä tarkoittaa noin 4 000 uutta kävely- ja pyörämatkaa päivässä vuonna 2030.

Pyöräpysäköinti ja polkupyörän huoltopisteet

Raisiontien varrelta löytyy 180 runkolukittavaa pyöräpaikkaa. Runkolukittavia telineitä on Tuijussuontiellä, Sipilänkujalla, Martinkadulla, Kerrolankadulla, Tahviontiellä, Kapponkadulla, Kaanaantiellä, Kerttulan liikuntakeskuksessa, Kuloisten koululla, Kirjastotalolla ja Hahdenniemen uimarannalla.

Huoltopisteet Kerttulassa ja Kirjastotalolla

Maksuttomilla polkupyörän huoltopisteillä voi pumpata polkupyörän renkaat ja suorittaa muita yleisimpiä huoltotoimenpiteitä. Huoltopisteiden työkaluvalikoimasta löytyy veivikäyttöisen ilmapumpun lisäksi rengasraudat, ruuvimeisseleitä sekä jako-, kuusiokolo- ja kiintoavaimia. Huoltopisteissä on kannatinpisteet, johon pyörän voi ripustaa huoltotoimenpiteiden ajaksi ergonomisemman työasennon saavuttamiseksi.

Kerttulan huoltopiste sijaitsee Kerttulassa, Pohjoisraitin ja Kisakadun kulmassa sijaitsevan huoltorakennuksen päässä lähellä yleisurheilukenttää. 

Kirjastotalon huoltopiste (Eeronkuja 2) sijaitsee kirjaston piha-alueella parkkipaikkojen lähettyvillä. 

Raision pyörähuoltopisteet

Videolla Valonian projektiasiantuntija Olli Haapanen esittelee Raision pyöränhuoltopistettä.

lateral-image-left

Kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelma

Raision kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelma Kävelyn ja pyöräilyn luksusta hyväksyttiin kaupunginhallituksessa tammikuussa 2024. Ohjelmassa on laadittu tavoitteet Raision kävelylle ja pyöräliikenteelle sekä määritelty joukko toimenpiteitä, joiden avulla pyritään parantamaan kävelyn ja pyöräliikenteen edellytyksiä ja saavuttamaan asetetut tavoitteet. Toimenpiteiden lisäksi on laadittu kävelyn ja pyöräliikenteen tavoiteverkot ohjaamaan pidemmän aikavälin suunnittelua ja rakentamista.

Ohjelma laadittiin vuoden 2023 aikana. Työssä osallistettiin asukkaita, päättäjiä sekä kaupungin eri toimijoita ja sidosryhmiä haastatteluiden, työpajojen ja kyselyiden avulla.

Pyöräliikennettä ja jalankulkua edistäviä toimenpiteitä ovat esimerkiksi: 

  • kävelijän tarpeiden priorisointi keskustan suunnittelussa
  • työmatkapyöräilyn sujuvuuden varmistaminen keskustan pääreiteillä
  • pääverkon kunnossapidon laatutason yhtenäistäminen
  • kunnossapidon toimintamallien kehitys
  • turvallisten ja sujuvien kävely- ja pyöräilyreittien varmistaminen myös tilapäisten liikennejärjestelyiden aikana
  • joukkoliikenteen houkuttelevuuden lisääminen parantamalla kevyen liikenteen olosuhteita
  • valaistuksen, opasteiden ja pyöräpysäköinnin parantaminen

Kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelma 2024–2035