Vaisaaren koulu tavoittelee aktiivisempaa toimintakulttuuria opettajia kouluttamalla

Uutiset
Raision Vaisaaren koulun toimintakulttuuria pyritään muuttamaan aktiivisempaan suuntaan Uutta buugia Liikkuvaan kouluun -koulutuksen myötä. Tavoitteena on oppilaiden kokonaisvaltainen hyvinvointi ja oppimisen tukeminen.  
Vaisaaren koulun seinä, jossa teksti Vaisaaren koulu

Tutkimusten mukaan aktiivisuudella ja liikunnalla on suuri rooli oppimiseen. Liikunnallisesti aktiiviset lapset ovat saaneet tutkimuksissa parempia arvosanoja kuin vähän liikkuvat lapset, pärjänneet paremmin tarkkaavaisuustestissä ja menestyneet koulussa paremmin. Liikkuminen vaikuttaa positiivisesti myös työmuistiin ja luku- ja laskutaitoon. Koulupäivän aikaista aktiivisuutta lisäämällä voidaan siis parantaa niin oppimista kuin keskittymiskykyäkin.  

- Oppilaat saattavat istua jopa seitsemän tuntia päivässä epäergonomisilla tuoleilla, mikä uuvuttaa oppilaita. Iso osa oppilaista myös viettää välitunnit passiivisesti kännykällä pelaten. Jos nuorilla ei ole tarjota järkevää toimintaa välituntisin, he keksivät kyllä tekemistä itselleen, kertoo Vaisaaren koulun Liikkuva koulu -koordinaattori Johanna Lähteelä

Työpajasta työkaluja liikkuvampaan kouluarkeen 

Raisiossa Liikkuva koulu -toimintaa on toteutettu jo vuodesta 2010 alkaen ja kaikki Raision peruskoulut ovat mukana Liikkuva koulu -ohjelmassa. Vaisaaren toiminnassa toiminta ei ole näkynyt enää viime vuosien aikana. Työpajassa kouluttajina toimineille LiikUn Anu Muuriselle ja Marko Mäkiselle ilmiö on tuttu. 

- Hankekauden päätyttyä koulut ja Liikkuva koulu -toiminta ovat yleisestikin muuttaneet suuntaansa. Esimerkiksi välitunteja on lyhennetty, teemapäiviä vähennetty ja Liikkuva koulu -toiminnan huomiointi osana arkea on jäänyt taka-alalle, kertoo seuratoiminnan kehittämispäällikkö Marko Mäkinen.  

Toiminta nosti kuitenkin päätään uudestaan tämän vuoden alussa, kun Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Vaisaarelle avustusta toiminnan kehittämiseen.  

9. elokuuta järjestetty työpaja tarjosi opettajille tietopohjaa liikunnan ja oppimisen välisestä yhteydestä sekä vinkkejä toiminnalliseen oppimiseen sekä oppilaiden ja vanhempien osallistamiseen. Tarkoituksena on, että koulun henkilöstö voi ottaa vinkit käyttöön kouluarjessa ja muokata niitä paremmin omaan työhönsä sopiviksi.  

Työpajassa ideoitiin myös Vaisaaren koulun omaa liikkumisen ja hyvinvoinnin vuosikelloa, jonka avulla jokainen opettaja voi toteuttaa Liikkuvaa koulua omalla tavallaan. Päätavoitteena on vahvistaa koko koulun toimintakulttuuria fyysisesti aktiivisemmaksi. Liikkuva koulu -asiantuntija Anu Muurinen toivoo koulutuksen antavan opettajille työkaluja aktiivisempaan kouluarkeen.  

- Toiveenani on, että jokainen opettaja saisi konkreettisia työkaluja aktiivisuuden lisäämiseen koulupäivän aikana. Liikunnalla ja aktiivisuudella on tutkimusten mukaan suuri merkitys esimerkiksi oppilaiden keskittymiskykyyn ja jaksamiseen. Jos koulupäivään lisätään hieman aktiivisuutta, on teinienergia helpompi kanavoida oppimisen kannalta merkityksellisiin asioihin, Muurinen summaa.  

Aktiivisempi arki rauhoittaa oppitunneilla 

Yli 850 oppilaan Vaisaaressa on intoa ja halua juurruttaa Liikkuva koulu -käytännöt takaisin arkeen. Kun oppilaita on paljon, on hyvä, että energiaa pääsee purkamaan päivän mittaan luvan kanssa. Aktiivisemmat koulupäivät näkyvät rauhallisempina oppitunteina.   

- Liikkuva koulu -toimintaa on lisätty tammikuusta lähtien. Välitunnit ovat rauhoittuneet, kun oppilailla on enemmän järkevää tekemistä välitunneilla. Esimerkiksi nyrkkeilysäkki ja subsoccer-peli ovat olleet todella suosittuja. Lisäksi erilaiset lainavälineet, kuten jalkapallot ja koripallot, olivat ahkerassa käytössä keväällä ja hyvällä säällä pihalla näki lähes aina oppilaita pelaamassa. Myös erilaiset toiminnalliset välitunnit palloiluhallilla ja kilpailut koulun pihalla ovat keränneet tasaisesti oppilaita paikalle, Lähteelä kehuu. 

Hän toivoo, että Liikkuva koulu -toiminta juurtuu osaksi Vaisaaren arkea ja rutiineja. Esimerkiksi toiminnallisten välituntien ja oppituntien hän toivoo tulleen jäädäkseen.   

- Onneksi koulumme henkilökunta on kiinnostunut Liikkuva koulu -toiminnasta ja meillä on mahtava henkilökunnasta sekä oppilaista koostuva Liikkuva koulu -tiimi, joka on panostanut liikkumisen lisäämiseen todella paljon viime lukuvuoden aikana. Uskon vakaasti, että yhdessä saamme kehitettyä Vaisaaresta entistä viihtyvämmän ja vauhdikkaamman paikan opiskella. 

Muokattu viimeksi
14.8.2023 10:11