Raisiossa Move!-tulokset valtakunnallisella tasolla

Uutiset
Raision Move!-mittausten tulokset noudattavat valtakunnallista keskiarvoa, jossa 5.- ja 8.-luokkalaisten fyysisen toimintakyvyn lasku on tasaantunut ja jopa osin kääntynyt nousuun valtakunnallisesti.
Aurinkolenttisturnaus Tahvio

Raision Move!-mittausten kokonaistulos on kääntynyt hyvään suuntaan. Varsinkin 5.-luokkalaisten toimintakyky on parantunut, sillä nyt 25,1 %:lla fyysinen toimintakyky on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla (31,4 % vuonna 2022). 8.-luokkalaisista prosenttiosuus on pysynyt viime vuoden tasolla 50,6 % (50,9 % vuonna 2022). Molempien luokkien keskiarvo on 35,3 %, kun se valtakunnan tasolla on 38 %.

Kestävyyskuntoa mittaavassa 20 metrin viivajuoksussa on 5.-luokkalaisilla tapahtunut selvää parannusta. Kahtena vuotena 5.-luokkalaisille on järjestetty yhteinen mittauspäivä. Tunnelma mittauksissa on hyvä ja kaveria kannustetaan yrittämään parhaansa.

Sen sijaan 8.-luokkalaisilla suunta on laskeva 20 metrin viivajuoksussa. Tuloksia saattaa selittää se, että oppilaat eivät jaksa tai halua yrittää loppuun asti, halutaan vain suoritusmerkintä.

Tätä tukee se, että Kouluterveyskyselyn mukaan raisiolaisista 8.–9.-luokkalaisista 28,9 % liikkuu vähintään tunnin päivässä, mikä on enemmän kuin valtakunnallisesti.

Kunnassa pyritään panostamaan vähän liikkuviin, niiden tunnistamiseen ja yksilöllisten ratkaisujen löytämiseen. Raisiossa kehitetään omaa Move!-polkua osana yhteisöllistä oppilashuoltoa, jonka myötä mittaustuloksia hyödynnetään lasten ja nuorten hyvinvointityössä.

– Yritämme edelleen kehittää Move!-kokonaisuutta, jotta ei tehdä mittauksia vain mittausten vuoksi. Tavoitteena on, että mittaukset ja tulokset kohtaisivat ja tekisimme laajaa yhteistyötä oppilashuollon kanssa. Mitä pelimerkkejä on antaa niille, joiden fyysinen kunto aiheuttaa huolta. Olisiko se kerhotoimintaa, pt-toiminta tai kutsukerhoja, sanoo liikuntasuunnittelija Mari Ruohonen.

Yläkoulun liikkumista edistävä toiminta on lisääntynyt

Kaikissa Raision peruskouluissa pyritään lisäämään lasten ja nuorten liikkumista ja hyvinvointia. Asiaa pidetään koulujen arjessa koko ajan ja määrätietoisesti läsnä.

Raisio sai syksyllä 2023 aluehallintovirastolta kehittämisavustusta yläkoulujen Liikkuva koulu -toimintaan. Vaisaaren yläkoulussa on aloitettu välkkätoiminta, jossa oppilaat pääsevät itse suunnittelemaan ja kehittämään välituntiliikuntaa. Kerran viikossa järjestetään toimintavälkkä. Lisäksi kouluun on hankittu oppilaiden toiveiden mukaisesti liikuntavälineitä. Varsinkin kouluun hankittu nyrkkeilysäkki on ollut todella suosittu. Mutta työ mikä on aloitettu, ei ehkä vielä näy mittauksissa.

– Kun Liikkuva yläkoulu -hanke aloitettiin ja fyysisesti aktiivisempaa koulupäivää alettiin ujuttamaan pala palalta kouluarkeen, on pitkän tähtäimen tavoitteena tuntuva toimintakulttuurin muutos. Vaisaaressa nuoret ovat vahvasti mukana toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa, tämä kuvastuu esimerkiksi siitä, että ensin oli kuusi välkkäriä, nyt niitä on kuusitoista. Hankkeen puitteissa keväälle 2024 on vielä suunnitteilla merkittäviä tukitoimia liikkeen lisäämiseksi, erilaisten tapahtumien, lajikokeilujen, oppilaiden koulutuksen ja myös opettajien osaamisen lisäämisen tiimoilta, sanoo Raision Liikkuva koulu -koordinaattori Anu Muurinen.

Raisio on myös ollut vuonna 2023 Liikkuva koulu -kehittäjäkuntana, ja sen myötä opettajille on muun muassa järjestetty toiminnallisen opettamisen koulutusta.

Lue lisää:

Lasten ja nuorten fyysisen toimintakyvyn lasku on tasaantunut | Opetushallitus

Muokattu viimeksi
18.12.2023 8:48