Raisiolaiset toivovat päihdetilannekyselyssä näkyvyyttä ehkäisevään päihdetyöhön

Uutiset
Raision kaupunki ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue toteuttivat syksyllä päihdetilannekyselyn verkkosivuillaan. Päihdetilannekyselyllä kartoitettiin asukkaiden alkoholiin, tupakkatuotteisiin, huumeisiin ja rahapelaamiseen liittyviä näkemyksiä ja mielipiteitä. Kyselyyn vastasi yhteensä 239 raisiolaista. 
Puiden latvat, joihin paistaa aurinko.

Raisiolaiset toivovat kohtuullisempaa päihteidenkäyttöä 

Kyselyyn vastanneet raisiolaiset kokevat, että päihteitä käytetään Raisiossa liikaa. Aikuisille suunnattuun kyselyyn vastanneista 46 % kokee alkoholin, 53 % tupakka- ja nikotiinituotteiden, 39 % muiden päihteiden ja 22 % rahapelien käytön olevan liiallista. Nuoret eivät koe päihteiden käyttöä liialliseksi yhtä usein kuin aikuiset. 

- Päihteidenkäytöllä on vaikutuksia myös sivullisiin. Esimerkiksi viimeisen vuoden aikana kyselyyn vastanneista raisiolaisista lähes puolet on pelännyt päihtynyttä henkilöä kadulla. Lähes yhtä moni kokee altistuneensa julkisella paikalla tupakansavulle niin, että siitä on itselle haittaa, kertoo hyvinvointikoordinaattori Heidi Suominen.  

Huolta aiheuttaa myös läheisten päihteidenkäyttö. Yli kolmannes aikuisten kyselyyn vastanneista on ollut viimeisen 12 kuukauden aikana huolissaan läheisensä alkoholinkäytöstä ja lähes kolmannes tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä. Nuorilla vastaajilla huolensa läheisen alkoholinkäytöstä tai tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä on ilmaissut yli viidennes vastaajista.  

- Kaiken kaikkiaan päihteidenkäyttöön toivotaan kohtuutta ja päihteiden myyntiin tiukempaa linjausta. Esimerkiksi alkoholin myyntiin päihtyneelle henkilölle toivotaan Raisiossa tiukempaa suhtautumista.  

Alaikäisten päihteidenkäyttö huolettaa 

Yli neljä viidestä aikuisille suunnattuun kyselyyn vastanneesta on havainnut Raisiossa tupakointia (86 %) tai sähkösavukkeiden käyttöä (82 %) alaikäisten keskuudessa. Alaikäisistä vastaajista tupakointia on havainnut 73 % vastaajista ja sähkösavukkeiden käyttöä jopa 95 %. Muita päihteitä, kuten alkoholia, nuuskaa ja nikotiinipusseja käytetään edelleen myös raisiolaisnuorten keskuudessa. Luvut ovat muuta Varsinais-Suomea korkeampia, mutta yhdensuuntaisia.  

- Yleisesti tiedetään, että tupakointi ja alkoholinkäyttö on vähentynyt suomalaisnuorten keskuudessa. Sen sijaan sähkötupakointi eli vapettaminen on yleistynyt ns. uutena ilmiönä nuorten keskuudessa, ja se näkyy myös Raision tuloksissa. Huolestuttavaa on, että sähkötupakointi kiinnostaa yhä nuorempia, joka näkyy myös kouluterveyskyselyn 2023 tuloksissa. On mahdollista, että nuoret mieltävät sähkötupakoinnin haitattomaksi, koska sähkötupakointi on yleistynyt vasta viimevuosien aikana ja haitat ovat monille vieraampia, hyvinvointikoordinaattori Heidi Suominen pohtii.  

Erityisesti aikuisten kyselyyn vastanneet toivovat parempaa puuttumista alaikäisten päihteidenkäyttöön erityisesti sähkötupakan, tupakan, alkoholin, kannabiksen ja muiden huumausaineiden osalta.

- Sähkötupakointi on aikuisillekin uusi ja vieraampi ilmiö, joka vaatii vahvaa yhteistä keskustelua ja yhteisiä toimintamalleja käytön ehkäisemiseksi. 

Ehkäisevä päihdetyö tutuksi  

Kyselyn avulla kehitetään ehkäisevän päihdetyön suunnittelua niin alueellisesti kuin paikallisesti. Nykyisellään ehkäisevä päihdetyö koetaan Raisiossa melko vieraaksi. Vain 12 prosenttia aikuisten kyselyyn vastaajista kertoo ehkäisevän päihdetyön olevan itselleen tuttua.  

- Ehkäisevä päihdetyö on osa kunnan lakisääteistä toimintaa. Esimerkiksi nuorten parissa ehkäisevää päihdetyötä tehdään paljon esimerkiksi koulujen ja oppilaitosten päihdekasvatuksen kautta sekä oppilasterveydenhuollossa ja nuorisotyössä. Aikuisille suunnattu ehkäisevä päihdetyö nitoutuu ja mielletään usein sosiaali- ja terveyspalveluihin, joten se voi olla vieraampaa erityisesti sellaiselle henkilölle, joka ei käytä arjessaan säännöllisesti terveyspalveluita, Suominen kertoo.  

Ehkäisevää päihdetyötä tehdäänkin eri ikäisten kuntalaisten arjen toimintaympäristöissä, sekä hyvinvointia, terveyttä ja ehkäisevää päihdetyötä koskevia päätöksiä tehdään ja toteutetaan monipuolisesti kunnan eri toimialoilla yhteistyössä Varsinais-Suominen hyvinvointialueen, muiden kuntien ja eri toimijoiden kanssa. Ehkäisevän päihdetyön kannalta moniammatillisen yhteistyön ylläpitäminen ja vahvistaminen, koordinointi, hyvät käytännöt ja yhteiset näkemykset sekä tutkitun tiedon hyödyntäminen ovat oleellisia ehkäisevän työn vaikuttavuuden ja näkyvyyden kannalta. 

 

- Aikuisista vastaajista vain pieni osa kokee, että apua päihteidenkäytön vähentämiseen saa helposti. Nuorista vastaajista vain puolet tietää, mistä apua kannattaa lähteä hakemaan. Olemme siis oikealla tiellä, kun teemme töitä yhteistyön vahvistamiseksi ja koitamme tehdä ehkäisevää päihdetyötä näkyväksi arjen toimintaympäristöissä. On tärkeää, että ihmisillä on tieto, mistä apua tarvittaessa matalalla kynnyksellä löytyy, sekä luottamus yhteisen tekemisen vaikuttavuuteen, Suominen summaa. 

Sähkötupakointi on yleistynyt pohjalaisnuorten keskuudessa – myös alakoululaisilla yhä suurempi houkutus kokeiluun | Yle

HYTE-kerroin – kannustin kunnille | THL

lateral-image-left
Muokattu viimeksi
5.1.2024 11:42