Kaupunki haluaa tukea nuorten työntekijöiden työstä palautumista

Uutiset
Raision kaupunki on tänä syksynä tarttunut nuorten työntekijöidensä työssäjaksamisen haasteisiin. Alle 30-vuotiaille työntekijöille tarjottiin tunne- ja tietoisuustaitojen koulutusta. Taustalla on nuorten työntekijöiden kokemus työstä palautumisen vaikeudesta.
Tunne- ja tietoisuusvalmennusta nuorille työntekijöille.

Raision kaupunki on mukana Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimuksessa, jonka mukaan lähes 80 % kaupungin alle 30-vuotiaista ei koe palautuvansa hyvin työpäivän aiheuttamasta rasituksesta. Kaupunki halusi tarkastella ja ymmärtää miksi nuoret työntekijät kokevat, että he eivät palaudu työstä. Koulutuksella haluttiin kokeilla miten hyvinvointia ja palautumiskykyä voitaisiin lisätä. Raision kaupungilla työskentelee noin 65 alle 30-vuotiasta vakinaista työntekijää. 

Loppuvuodesta kaupungin alle 30-vuotiaille työntekijöillä on ollut mahdollisuus osallistua tunne- ja tietoisuustaitoja kehittäviin työpajoihin. Osallistujat pääsivät harjaannuttamaan omia taitojaan tiedostaa ja käsitellä tunteita sekä kohtaamaan kuormittavia asioita. Työpajojen tarkoitus on ollut lisätä nuorten kykyä tunnistaa omia ajattelu-, tunne- ja toimintamallejaan.

- Tunnistamalla paremmin stressitilaansa ja siihen liittyviä tunteita, voi ottaa tilanteesta vastuun ja valita tietoisesti, miten haluaa toimia ja miten esimerkiksi pystyy paremmin palautumaan työstään, kertoo työpajat vetänyt työyhteisövalmentaja Merja Takamäki.

Työpajat ja niihin liittyvä tutkimus toteutetaan opinnäytetyönä osana Oulun ammattikorkeakoulun johtamisen ja työhyvinvoinnin ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Opinnäytetyöntekijät Merja Takamäki ja Virpi Ilmakangas ovat kokeneita työyhteisövalmentajia, joilla on ollut halu lähteä pureutumaan yhteiskunnallisestikin merkittävään haasteeseen: miten voidaan parantaa nuorten hyvinvointia ja saada heidät jaksamaan paremmin työelämässä.

Työelämän kehittäminen vaatii rohkeita kokeiluja 

Työpajoja on järjestetty kuusi, ja niihin on osallistunut yhdeksän kaupungin työntekijää. Työpajoissa on harjoiteltu tunnetaitojen lisäksi läsnäolotaitoa, myötätuntoista suhtautumista itseensä, omien voimavarojen ja vahvuuksien tunnistamista sekä itsetuntemusta. Tarkoituksena on ollut samalla tutkia voisiko tunne- ja tietoisuustaitojen säännöllisellä harjoittelulla tukea työntekijöiden työstä palautumista.

Palaute nuorilta on ollut myönteistä. Heidän mukaansa valmennus antoi työkaluja omien ajatusten ja tunteiden hallintaan sekä tukea omien tunne- ja tietoisuus taitojensa kehittämiseen. Nuoret kertovat, että opit ovat helpottaneet arkea työssä ja vapaa-ajalla. He kokivat, että ryhmästä sai tärkeää vertaistukea ja voimavaroja työelämään. Toiveeksi he kertoivat, että työpajoja näiden asioiden kanssa työskentelemiseen tulisi lisää.  

- Osallistujat todella heittäytyivät oppimaan tunne- ja tietoisuustaitoja. Olin vaikuttunut heidän rohkeudestaan kertoa omista kokemuksistaan ja jakaa tunteita. Oli ilo tehdä heidän kanssaan yhteistyötä ja opin myös itse heidän kokemuksistaan ja ajattelustaan paljon, kertoo Takamäki.

Henkilöstöjohtaja Piia Syväsen mukaan Raision kaupunki haluaa rohkeasti kokeilla uusiakin tapoja tukea työntekijöitään. Tunne- ja tietoisuustaitojen harjoittelu ohjatusti ryhmässä on yksi vaihtoehto.



- Toivon että työpajat ovat antaneet nuorille työntekijöille kykyä opetella suhtautumaan myötätuntoisemmin itseensä ja tunnistamaan paremmin voimavarojaan ja tätä kautta myös palautumaan työstään paremmin. Hienoa olisi, jos pystyisimme tulevaisuudessa tarjoamaan tunne- ja tietoisuustaitojen harjaannuttamista ihan kaikille työntekijöille iästä riippumatta.

Magneetteja pöydällä erilaisilla tunneteksteillä.

Osallistujien kommentteja valmennuksesta

”Meillä oli ihana, turvallinen ja luotettava ryhmä, joten valmennuksesta sai aivan uskomattoman paljon.” 

”Valmennus antoi minulle työkaluja omien ajatusten ja tunteiden hallintaan. Meille esitettiin useita tapoja ja toimintamalleja, joista olen poiminut itselleni sopivimmat. Yksi tärkeimmistä havainnoistani on ollut se, etten ole valmis eikä minun tarvitsekaan olla. On kuitenkin helpottavaa, että olen saanut tukea työstää tunne- ja tietoisuustaitoja. Jo nyt opit ovat helpottaneet arkeani niin työssä kuin muuallakin.” 

”Valmennuksessa opin sen, ettei minun tarvitse palautua samalla tavalla kuin monen muun ihmisen. Minä palaudun arjen kuormituksesta tekemällä fyysisesti kovatehoisen treenin ja olen hyväksynyt sen. Jokainen tyylillään!” 

”Olen oivaltanut, että työssä jaksamiseen vaikuttaa suuresti se, miten vapaa-ajallani palaudun sekä miten hyödynnän omia tunne- ja tietoisuustaitoja.” 

”Ihanaa on ollut myös tutustua muihin ikäisiini työkavereihin. Heiltä olen saanut vertaistukea ja aiomme tavata jatkossakin. Työyhteisön merkitys on suuri ja uskon, että voimme antaa myös toisillemme voimavaroja työelämään.” 

Kuvassa vasemmalta oikealle viestintäsuunnittelija Veera Salakari, koulunkäynninohjaaja Mikaela Mansner, valmentaja Merja Takamäki, IT-suunnittelija Tiia Iire, kaavoitusarkkitehti Suvi Rantamäki. Etualalla varhaiskasvatuksen digitutor Oona Tuomiranta.

Muokattu viimeksi
21.12.2023 13:07

Asiasanat

Kaupunki ja päätöksenteko
Työ ja yrittäminen