Kaupunki julkaisee keskiviikkona some-materiaalipankin vanhemmille ja kouluille

Uutiset
Raisio julkaisee sosiaalisen median materiaalipankin lasten ja nuorten vanhemmille sekä kouluille. Materiaali on tuotettu osana opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa hanketta, jonka päätavoitteena on lasten ja nuorten houkuttelun ja hyväksikäytön ehkäiseminen monimediaalisessa maailmassa. Tietopankki aukeaa yleisölle keskiviikkona 24.3.
Piirretty hahmo katsoo hämmästyneenä kännykän näyttlö.

Sivustolla käsitellään sosiaalista mediaa toimintaympäristönä, digiturvallisuutta ja vaaratilanteiden kohtaamista. Sivustolla on myös helposti ymmärrettävää yleistä tietoa sosiaalisesta mediasta.

- Materiaali on täysin avointa ja kaikkien vapaasti hyödynnettävissä. Toivomme että sen käyttö leviäisi koko Suomeen, Raision sometutor Saara Juutinen kertoo.

Pankissa on keskusteluvinkkejä

Tietopankki pyrkii madaltamaan kynnystä sosiaaliseen mediaan liittyvään kasvatukseen ja keskusteluun. Se sisältää myös arkisia keskusteluvinkkejä vanhemmille, jotka haluavat puhua sosiaalisen median pelisäännöistä lastensa kanssa. 

-    Arkinen keskustelu aiheen ympärillä madaltaa lapsen kynnystä tulla kertomaan siitä, kun kaikki ei ole hyvin. Somekuulumisten olisi tämän vuoksi hyvä olla luonteva osa arkea, Juutinen korostaa.

Osana sivustoa on vanhemmille räätälöity sosiaalisen median opas, joka on saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi. Vanhemmille suunnatun materiaalin parina julkaistaan kouluille tarkoitettu materiaalipankki, jossa on luokka-asteittain saatavilla sosiaalista mediaa käsittelevää kasvatusmateriaalia.

-    Materiaalissa seikkailevat muun muassa digiturvallisuutta pohtivissa tarinoissa sisarukset Memmi ja Selffi. Näistä hahmoista tulee saataville tarinoita myös vanhempien sivuille, joita voi lukea yhdessä lapsen kanssa, Juutinen kertoo.

Podcasteissa vierailee asiantuntijoita

Sivuilla on myös podcast-jaksoja, joissa on vaihtuvia asiantuntijavieraita. Vanhempi konstaapeli Satu Seppä kertoo podcastissa groomingista eli lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin. Muita podcastien asiantuntijavieraita ovat Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likesin tutkimusjohtaja Tuija Tammelin ja tutkija Heidi Syväoja, somevaikuttaja iidatyynesofia, yhteisöpedagogi Paula Mäkelä, psykiatrinen sairaanhoitaja Tarja Salminen ja kuraattori Anniina Haapasaari.

Podcast-jaksoja ja muuta materiaalia on luvassa vuoden mittaa lisää sivuille. Hanke jatkuu vuoden 2021 loppuun asti.

Tutustu Sometutor-sivustoon keskiviikkona 24.3. alkaen tästä linkistä.

 

Muokattu viimeksi
24.3.2021 8:55

Asiasanat

Lapsiperheet
Nuoret
Koulutus ja varhaiskasvatus
Perusopetus