Kesä Karmelinpuistossa

Uutiset
Kirjopikarililjat kukkivat niityllä.

Tämä artikkeli on julkaistu Raisio Tiedottaa 2/23 -lehdessä ja se julkaistaan kaupungin verkkosivuilla lyhennettynä. Voit lukea jutun kokonaisuudessaan Raisio Tiedottaa -verkkojulkaisusta.

Ihalan koulun ja Vaisaarenpuiston välissä sijaitseva Karmelinpuisto on lehtomainen puistoalue, jossa tuhannet pikkusipulit kukkivat aikaisin keväällä. Kevään edetessä pähkinäpensaiden ja jalopuiden rehevässä katveessa voi löytää monenlaisia mielenkiintoisia kasveja. 

Punainen pystykiurunkannus kukkii sinililjojen seassa
Sinililjojen seassa kukkii punainen pystykiurunkannus.

Lehtomainen kasvillisuus

Karmelinpuiston rakentaminen aloitettiin vuonna 1995 ja puut ja pensaat istutettiin vuonna 2000. Puistossa on tasainen, hoidettu keskusalue, jota ympäröivät loivat maakummut. Ympäröivillä kummuilla lehtomainen kasvillisuus on kerroksellista, jossa jalot lehtipuut muodostavat latvusvyöhykkeen ja pähkinäpensas, koiranheisi, taikinanmarja, kalliotuhkapensas ja luonnonruusut rehevän pensaston.

Puiden ja pensaiden lisäysaineisto on kerätty eri puolelta Suomea. Kaikkiaan 4,45 hehtaarin puistossa on laskettu olevan noin 1000 pähkinäpensasta. Puiston keskusalueen euroopanpyökit ovat Riilahden kartanon pyökkimetsästä, Raaseporista.

Havupuina alueella ovat surukuuset ja siperianpihdat.

Mökinruusulla on runsaasti kerrotut kukat.
Mökinruusulla on runsaasti kerrotut kukat.

Koiranhampaat ovat viehättäviä sipulikukkia, joiden kukinta muistuttaa koiran hampaita.
Koiranhammas on viehättävä sipulikukka, jonka kukinta muistuttaa koiran hammasta.

Pikkusipuleita ja kostean paikan kasveja

Karmelinpuistoon on istutettu usean vuoden ajan pikkusipuleita. Huhti-toukokuussa puiden katveesta löytyy mm. keltaisia talventähtiä, lumikelloja, lumipisaroita ja posliinihyasintteja sekä eri värisiä koiranhampaita ja kiurunkannuksia sekä Kaukaasiasta kotoisin olevia villitulppaaneja. Voimakkaan siniset kevättähdet ja idänsinililjat leviävät suurena kasvustona puiden alla. 

Puistoa ympäröivissä ojissa on runsaasti luonnonvaraista keltakurjenmiekkaa, rantakukkaa ja rentukkaa. Kostealla niityllä on valkoisia ja kirjavia kirjopikarililjoja, joiden kukinto on kuin pieni nuokkuva tulppaani. Lilan väristä pikarililjaa koristaa hauskan näköinen shakkikuvio.

Niityllä kasvaa puna-ailakkia, karhunlaukka ja Lapin luonnossa viihtyvää niittykulleroa, jonka kukka on kuin suuri voipallo. Syksyllä niitylle istutettiin myös kauniin sinistä lehtosinilatvaa, voimakkaasti tuoksuvaa lehtovirmajuurta, leveälehtistä pärskäjuurta ja viehättävää lehtoängelmää.

Karmelinpuiston keskusalue
Puiston keskusalueella nurmikko pidetään lyhyenä.

Kivilabyrintti
Karmelinpuiston erikoisuus on graniitista luotu kivilabyrintti.

Karmelinpuiston visio

Tavoitteena on luoda puistosta pikkuhiljaa lehtomainen keidas, jossa runsas puusto ja suuret pähkinäpensaat luovat rehevän ja peittävän latvuston. Kasvillisuus luo polkujen ylle holvikaaren ja muodostaa mielenkiintoisia näkymiä kulkijalle. Valon vähetessä kenttäkerroksen heinän kasvu vähenee ja se antaa mahdollisuuden muille kasveille. Puistossa on erilaisia puiston henkeen sopivia luonnonkasveja, jotka lisäävät lehdon monimuotoisuutta.

Puistoon tuodut suuret maapuut lisäävät puiston biodiversiteettiä kasvaessaan sieniä ja jäkäliä tarjoten samalla elinympäristön useille eliölajeille. Linnut ja oravat viihtyvät puistossa ja varsinkin pähkinöiden ja tammenterhojen aikaan oravia näkee paljon.

Syksyllä 2020 Karmelinpuistoa halkova Kaurinraitti jatkettiin Konsantielle asti. Uudella alueella puustona on pääasiassa euroopanpyökkiä ja valkopyökkiä, mikä tekee alueesta ainutlaatuisen. Puistosta löytyy myös erilaisia tuomia, riippavalkopyökkiä, humalapyökkiä ja hapsuharmaaleppää. Pensaskerroksessa on lisänä laaja kirjo kotimaisia ja ulkomaisia luonnonruusuja sekä reheväkasvuista oratuomea.

Rehevä kasvillisuus muodostaa kävelyteiden päälle viehättävän tunnelin.
Karmelinpuiston erikoisuus on graniitista luotu kivilabyrintti.

Maapuita puistossa
Puistossa on maapuita, jotka lisäävät alueen monimuotoisuutta.

Tiesitkö?

Karmelinpuiston erikoisuus on Vehmaan graniitista luotu kivilabyrintti. Teoksessa on yli 200 maahan upotettua kiveä. Sen on suunnitellut kuvataiteilija Tarja-Orvokki Virtanen yhdessä lasten ja nuorten kuvataidekoulun kanssa. Labyrintti on saanut muotonsa Raision arkeologisilta kaivauksilta löydetystä hopeisesta filigraanikorusta.

Muokattu viimeksi
2.6.2023 14:42