Raisio sai Suomen aktiivisin työpaikka -sertifikaatin

Uutiset
Sertifikaatti myönnettiin osoituksena hyvin toteutetusta henkilöstöliikuntaohjelmasta ja panostuksesta työhyvinvointiin. Sertifikaatti perustuu mittaustulokseen, mikä myös näyttää, että työtä riittää tulevillekin vuosille. Tutustu liikkuvan henkilöstön tarinoihin.
Aktiivisin työpaikka sertifikaatti luovutustilaisuus.

Suomen aktiviisin työpaikka –kartoituksessa käydään läpi henkilöstöliikunnan yhdeksän osa-alueen kokonaisuus:

  1. Liikunnan ja hyvinvoinnin asema, johtaminen ja resursointi
  2. Yhteistyö työterveyshuollon kanssa
  3. Liikunnan olosuhteet
  4. Liikuntapalvelut
  5. Liikunnan viestintä
  6. Liikuntaan aktivointi ja fyysisen aktiivisuuden edistäminen
  7. Liikunnan tuen määrä henkilöstölle
  8. Henkilöstön liikunta-aktiivisuus
  9. Seurantajärjestelmät

Parhaat tulokset Raisio sai kohdasta 1 ja 4. Kartoituksen mukaan työhyvinvointi on otettu huomioon organisaation tärkeissä prosesseissa, kuten johdon strategiatyössä, esihenkilöiden valmennuksissa, henkilöstön jatko- ja täydennyskoulutukissa sekä kehityskeskusteluissa.

Henkilöstön liikuntapalveluiden kartoituksessa todettiin, että Raision kaupunki tukee useita eri liikuntamuotoja, joista henkilöstön on helppoa valita itselle sopiva laji. Lisäksi koko työpaikkaa koskevia liikuntatapahtumia järjestetään kerran vuodessa.

Sertifikaatti on voimassa vuoden 2023 loppuun. Raision kaupunki haki sertifikaattia jo kaksi vuotta sitten. Nyt määrätietoinen työ palkittiin ja työ henkilöstön hyvinvoinnin eteen jatkuu.

– Palkinnossa näkyy meidän satsaukset henkilöstöliikuntaan ja sitä kautta henkilöstön hyvinvointiin. Tänä vuonna otimme käyttöön henkilöstön työsuhdepyöräedun ja se on otettu todella hyvin vastaan. Henkilöstön ja asukkaiden hyvinvointi on vahvasti mukana kaupungin strategiassa, kertoo henkilöstöjohtaja Piia Syvänen

Susanna ja Mikko ovat aktiivisia työmatkaliikkujia

Susanna Hatanpää liikkujan viikko.

Kaupungin johdon assistenttina toimiva Susanna Hatanpää harrastaa liikuntaa monipuolisesti. Hyvät kokemukset ja liikunnan ilo ovat tuttuja jo lapsuudesta muun muassa kansantanssi- ja yleisurheiluharrastuksen parista. Innokkaasti uusia lajeja kokeilevan Hatanpään liikuntavalikoima koostuu tällä hetkellä muun muassa ryhmäliikuntatunneista, pyöräilystä ja koiran kanssa lenkkeilystä.

– Ryhmäliikunnassa eniten pidän tanssi- ja venyttelytunneista. Päätetyö rasittaa monesti hartioita ja oma-aloitteisesti tulee venyteltyä todella harvoin. Parin viime vuoden aikana olen hurahtanut myös monen muun tavoin padeliin, se on hauska laji, Hatanpää kertoo.

Työmatkat Hatanpäällä taittuvat talven liukkaita lukuun ottamatta pyörällä. Hän hyödynsi ensimmäisten joukossa kaupungin tarjoaman mahdollisuuden hankkia työsuhdepyörä ja on ollut tyytyväinen päätökseensä. Hatanpäälle liikunta on keino tuoda jaksamista ja vireyttä arjen muihin askareisiin, mutta se on hänelle myös rentoutumistapa. Lenkit yhdistyvät usein äänikirjan kuunteluun, joka vie ajatukset tehokkaasti pois työpäivän kiireistä.

– Kannustaisin ihmisiä hyödyntämään lähiliikuntapaikkoja. Kynnys liikkumiselle madaltuu, kun ei tarvitse varata aikaa liikuntapaikoille siirtymisille. Kävely- tai hölkkälenkille voi lähteä omalta kotiovelta. Kannustan kokeilemaan myös pyöräilyä sekä työmatka- että muussa arjen liikkumisessa. Se tuo säästöjä ja lisää samalla hyvinvointia, Hatanpää summaa.

Lempiliikuntapaikoikseen Turun ja Raision rajalla asuva Hatanpää mainitsee Mälikkälän kuntoradan, joka kiertää Raisiossa Kuloisten alueella. Valmiin kuntoradan sijaan alueella voi tarpoa myös metsäpoluilla. Myös Haunisten allas, joka on paitsi loistava lenkkikohde, myös monipuolinen retkikohde perheen kanssa, löytyy lyhyen siirtymän päässä reitiltä.

Mikko pyöräilee kesät talvet

Mikko Rantanen työskentelee kaupungin talotekniikan asiantuntijana. Rantanen on aloittanut päivittäisen arkiliikunnan vuonna 2019 edellisen työnantajan palveluksessa. Tapa on jäänyt, vaikka työnantaja on välissä vaihtunut. Rantasen perheessä testattiin toisen auton jäähylle laittoa kuukaudeksi, jonka jälkeen tehtiin päätös autosta luopumisesta. Samalla perheen aikuisille ostettiin sähköavusteiset polkupyörät. Päätös on pienentänyt perheen kuluja ja lisännyt liikkumista. Alun työmatkapyöräilynä aloitettu tapa laajeni nopeasti erillisiin pyöräretkiin.

– Lähes päivittäin tulee liikuttua sähköavusteisella maastopolkupyörällä kesä talvet. Myös kävely kuuluu suosikkeihin, mutta pyörällä ehtii nähdä enemmän maisemia, Rantanen sanoo.

Liikunta merkitsee hänelle erityisesti mahdollisuutta irrottautua töistä, mutta myös omaa aikaa. Samalla se on luonteva keino huolehtia omasta fyysisestä hyvinvoinnista. Työmatkapyöräilystä Rantanen nostaa esiin myös ympäristönäkökulman, sillä pyörällä kuljetut työmatkat ovat hänelle konkreettinen keino toimia ympäristön hyväksi ja vähentää oman toiminnan ympäristövaikutuksia.

Rantasen terveiset niille, jotka miettivät liikunnan lisäämistä omiin arkirutiineihinsa on hankkia lämmin aluskerrasto ja kolmisormihanskat, niin liikkua tarkenee kylmässäkin.

– Sähköavusteinen pyörä madaltaa liikkeellelähtökynnystä. Niinä aamuina, kun on vastatuuli tai muuten ei innosta niin säätimestä voi vääntää lisää tehoa niin vastatuuli muuttuu myötätuuleksi. Se auttaa myös, jos polvet ovat kipeät. Sähköpyöräilyä ei varmaan kannata ajatella varsinaisesti urheiluna vaan liikkumisena, ja liikettä tulee paljon enemmän kuin autossa istuessa, Rantanen lisää.

Lempi liikuntapaikoikseen Raisiossa Rantanen nimeää erityisesti Haunisten altaan polut, joille hän voi suunnata jopa suoraan töistä eväiden kera. Usein tulee vierailtua myös Haunisten ja Vesilaitoksen padoilla.

Tiedotteen kuvassa Mikko hyödyntää kaupungintalon uutta, lukollista pyöräsäilytystä. 

Muokattu viimeksi
22.9.2022 13:27

Asiasanat

Kaupunki ja päätöksenteko