Perustietoa kaavoituksesta
Miksi kaavoitetaan?
Alueidenkäytön suunnittelu palvelee kuntalaisia ja elinkeinoelämää. Sillä ohjataan kaupungin aluerakenteen ja kaupunkikuvan kehittymistä, rakentamisen määrää ja toteuttamistapaa. Tavoitteena on luoda hyvin toimiva ja turvallinen sekä kaunis ja kestävä ympäristö.
Kaavoituksen vaikutukset
Kaavoituksella vaikutetaan ympäristön ominaisuuksiin (mihin, mitä, kuinka paljon ja miten rakennetaan ja mitkä alueet jätetään rakentamatta). Samalla vaikutetaan myös kaupungin toimintoihin ja talouteen, sosiaaliseen elämään ja imagoon.
Kolme eri kaavatasoa
Alueidenkäytön suunnittelua ohjaavat maankäyttö- ja rakennuslaki ja -asetus sekä valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Kaavoitus jakautuu kolmeen kaavatasoon siten, että yleispiirteisempi kaava ohjaa yksityiskohtaisempaa kaavoitusta.
Maakuntakaava
Maakuntakaava on maakunnan liiton laatima yleispiirteisin kaavataso.
Yleiskaava
Yleiskaava ohjaa yleispiirteisesti kaupungin tai sen osan yhdyskuntarakennetta ja maankäyttöä sekä sovittaa yhteen erilaisia toimintoja.
Asemakaava
Asemakaava on yleiskaavaan pohjautuva yksityiskohtainen maankäytön suunnitelma, jossa osoitetaan tarpeelliset alueet eri tarkoituksia varten ja ohjataan rakentamista ja muuta maankäyttöä.
Kaavojen käsittely ja hyväksyminen
Kaavasuunnitelmia ja niihin liittyviä selvityksiä käsittelevät kaupunginhallitus sekä kaupunkikehitysjaosto. Kaupunginvaltuusto hyväksyy kaavat lukuun ottamatta vaikutukseltaan vähäisiä kaavoja, jotka hyväksyy kaupunkikehitysjaosto.