Vuosi 2022 oli historiallinen kasvun ja varautumisen vuosi

Uutiset
Raision kaupungin vuoden 2022 taloudellinen tulos on reilusti ylijäämäinen. Talousvuodessa näkyy asukasluvun ja verotulojen kehitys ja valtion koronatukien merkitys. Tuloksesta osa varataan Tiedonpuiston koulun uudisrakennushankkeeseen.
Alppiruusut kukkivat alppiruusupuistossa.

Raision kaupungin vuoden 2022 tulos on 5,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tuloksesta tehdään 3,235 miljoonan euron investointivaraus Tiedonpuiston koulun rakentamishankkeeseen. Varauksen jälkeen tilikauden ylijäämä on 2,3 miljoonaa euroa. 

Kaupungin toimintatuotot olivat viime vuonna noin 46,2 miljoonaa euroa. Tuet ja avustukset toteutuivat 2,5 miljoonaa euroa talousarviota paremmin, mikä johtuu pitkälti valtion koronakorvauksista. Maksutuottojen osalta mm. rakennusvalvonta- ja tarkastusmaksut sekä terveydenhuollon maksut toteutuivat arvioitua paremmin.

Toimintakulut olivat -189,5 miljoonaa euroa. Toimintakuluissa voimakasta kasvua oli erityisesti henkilöstökuluissa ja palvelujen ostoissa. Viime vuoden taloudellinen kehitys mukaili yleisesti kuntakentällä tapahtunutta kehitystä. Hyvästä tuloksesta huolimatta toimintatuottojen lasku edellisvuodesta sekä etenkin toimintakulujen voimakas kasvu edellyttävät kaupungin toiminnan tarkastelua tulevina vuosina.

Raisio kasvoi suuremmaksi kuin koskaan

Vuonna 2022 Raision väkiluku ylitti ensimmäisen kerran 25 000 asukkaan rajan. Asukasluvun kasvu näkyy myös annettujen rakennuslupien ja luovutettujen tonttien määrässä. Vuoden aikana rakennuslupia myönnettiin yhteensä 97 kpl. Uusia omakotitalotontteja luovutettiin 28 kpl, kerrostalotontteja 1 kpl, rivitalotontteja 4 kpl ja yritystontteja 1 kpl.

Kaupungin verotulot olivat 117,6 miljoonaa euroa. Kunnallisverotulojen osuus kaikista verotuloista oli 99,9 miljoonaa euroa, ja ne toteutuivat noin 4,8 miljoonaa euroa vuotta 2021 paremmin. Kunnallisverotulojen kasvua selittävät asukasluvun kehittyminen, työllisyystilanteen paraneminen ja palkkasumman kasvu.

- Vuosi 2022 oli Raisiolle kasvun ja myllerrysten vuosi. Ukrainan sota heijastui tekemiseen myös Raisiossa. Monen paikallisen toimijan yhteistyönä perustimme keskustaan ukrainalaisten pakolaisten avustuskeskuksen. Kaupunki myös harjoitteli poikkeusoloja varten ja päivitti varautumissuunnitelmansa. Epävarmasta toimintaympäristöstä huolimatta teimme paljon uutta ja valmistelimme kasvukaupungin monipuolisia investointeja. Asukasideoinnin kautta saimme myös käyntiin useita erilaisia tapahtumia ja eväitä lähivuosien kehittämiseen, kertoo kaupunginjohtaja Eero Vainio.

Investoinnit nostavat lainamäärää tulevina vuosina

Kaupungin lainakanta oli viime vuoden lopussa 41,9 miljoonaa euroa. Lainojen määrä väheni 8 miljoonaa euroa edellisvuodesta, mitä selittää verotulojen hyvä toteutuminen sekä arvioitua pienempi investointitaso. Kaupungin lainakanta on tällä hetkellä kuntien keskimääräistä lainakantaa alemmalla tasolla. Lainamäärä tulee nousemaan voimakkaasti tulevina vuosina kaupungin ja kaupunkikonsernin investointien myötä.

Kaupungin vuosikate oli vuonna 2022 13,7 miljoonaa euroa.

Vuoden 2022 tilinpäätös käsiteltiin kaupunginhallituksessa 27.3. Se etenee tarkastuslautakunnan ja tilintarkastajan tarkastettavaksi ja sen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi.

Vuoden 2022 avainluvut

  • Toimintatuotot 46,2 M€
  • Verotulot 117,6 M€
  • Valtionosuudet 39,4 M€
  • Toimintakulut -189,5 M€
  • Vuosikate 13,7 M€
  • Tilikauden ylijäämä 2,3 M€
  • Taseen kertynyt ylijäämä 23,9 M€
  • Lainakanta 41,9 M€
Muokattu viimeksi
28.3.2023 8:33

Asiasanat

Kaupunki ja päätöksenteko