Turun kaupunkiseudun kuntayhtymä aloitti toimintansa

Uutiset
Kuluvan kesän aikana ydinkaupunkiseudun kuntien valtuustot (Kaarina, Lieto, Naantali, Raisio, Rusko ja Turku) hyväksyivät yhteisen kuntayhtymän perustamista koskevan perussopimuksen. Seutuhallitus piti ensimmäisen kokouksensa 17.8. ja päätti muun muassa käynnistää selvityksen liikuntapaikkaverkostosta. Raisiosta seutuhallituksessa ovat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Salonen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Janne Laulumaa.
Turun kaupunkiseudun kuntayhtymä seutuhallituksen jäseniä.

Kuntayhtymän tavoitteena on vahvistaa poliittista yhteistyötä lisäämällä seudun elinvoimaisuutta, kilpailukykyä ja pitovoimaa. Tekemällä yhdessä asioita, voidaan kehittää ja parantaa kuntalaisille tarjottavia palveluja kustannustehokkaasti ja järkevällä tavalla. Kuntayhtymän toiminnan kautta voidaan löytää yhteisiä toimintatapoja, jotka helpottavat kuntien nykyisissä ja tulevissa haasteissa. Myös kuntalaisen näkökulmasta tarkasteltuna tämä voi tarkoittaa parempia ja helpommin saatavilla olevia palveluja. Entistä suunnitelmallisemman ja yhdensuuntaisen edunvalvonnan ansiosta kyetään myös huolehtimaan seudun eduista sekä kansallisesti että EU:n sisällä esim. rahoitusohjelmista päätettäessä.

Kuntayhtymällä ei ole osakaskuntia sitovaa päätösvaltaa eikä kuntayhtymä toteuta tulevia hankkeita vaan kunnat tekevät itsenäisesti näitä koskevat päätökset. Kuntayhtymä pyrkii löytämään yhteisiä poliittisia linjauksia, joiden mukaan kunnat toimivat saman suuntaisesti, koko seudun eduksi.

Seutuhallitus piti ensimmäisen kokouksensa 17.8. Villa Solinissa. Kokouksessa käsiteltiin toiminnan käynnistämiseen liittyvien toimenpiteiden toteuttamista ja mm. seutujohtajan rekrytoinnin aloittamista. Seudulle on laadittu v. 2020 strategiapohja, joka tullaan päivittämään ja toimintasuunnitelma ja budjetointi rakennetaan tältä pohjalta. Kustannus kunnille vuodelle 2023 tulee olemaan n. 2€/ asukas. Nettokustannus kunnille jää kuitenkin paljon pienemmäksi, koska veloitettavalla summalla katetaan yhteisiä selvityksiä, joita kunnat ovat toteuttaneet kuntakohtaisesti ja maksaneet selvitykset itse.

"Ensimmäisen hallituksen kokouksen jälkeen voi todeta, että tämän tyyppiselle yhteistyölle on selvä tilaus. Kokouksen henki oli niin hyvä, että uskon muiden hallitusten jäsenten jakavan oman tuntemukseni. Kertoo seutuhallituksen puheenjohtaja Turun kaupungin pormestari Minna Arve. Seutuhallituksen varapuheenjohtaja Kaarinan kaupungin valtuuston puheenjohtaja Niina Alho: ”Kokouksen anti oli hyvä ja rakentava. Kunnat ovat kohtaamassa monia haasteita ja tämän yhteistyön kautta voidaan yhdessä olla etsimässä yhteisiä ratkaisumalleja. Odotukset ovat korkealla."

Seutuhallitus päätti käynnistää selvityksen liikuntapaikkaverkostosta. Tavoitteena on selvittää kuntalaisen näkökulmasta sekä julkisen että yksityisen liikuntapaikkatarjonnan määrä, laatu ja saatavuus. Tavoitteena on, että seudullinen liikuntapaikkaverkosto kehittyy ja vastaa tarpeeseen sekä olisi helposti saatavilla mm. yhteisen varausjärjestelmän kautta.

Seutuhallitus päätti myös aloittaa keskustelun työllisyyspalvelua koskevan uudistuksen johdosta. Vastuu työllisyyspalvelujen tuottamisesta siirtyy kunnille v. 2024. Tähän liittyy paljon mahdollisuuksia kuntien välisen yhteistyön lisäämiseksi. Keskustelun kautta halutaan selvittää uudistuksen valmistelun kokonaistilanne ja löytää yhteinen näkemys yhteistyön mahdollisuuksista ja sille asetettavista tavoitteista.

Seutuhallituksen jäsenet 

Alho Niina (vpj), Kaarina

Arve Minna (pj),Turku

Elo Piia, Turku

Forsblom Toni, Naantali

Helesvirta Jussi, Rusko

Junnila Vilhelm, Naantali

Laulumaa Janne, Raisio

Mattila Antti, Rusko

Mikkola Mari, Lieto

Pilpola Juhani, Lieto

Rantanen Elina, Turku

Salonen Jari, Raisio

Anne-Mari Virolainen, Kaarina



Tiedote ja kuva: Turun kaupunki

Muokattu viimeksi
29.8.2022 15:58

Asiasanat

Kaupunki ja päätöksenteko