Tiedonpuiston koulun peruskiveen muurattiin muistoja tuleville sukupolville

Uutiset
Tiedonpuiston työmaa rauhoittui juhlatunnelmaan, kun rakennuksen peruskivi muurattiin 18.9.2023. Peruskiven sisään kätkettiin aikakapseli, johon suljettiin Tiedonpuiston peruskirja ja muita muistoja tuleville sukupolville. Uuden yhtenäiskoulun on tarkoitus valmistua vuonna 2026.
Kaupunginjohtaja Eero Vainio sulkee metallilieriötä. Ympärillä Eetu Tamminen, Ari Jalonen ja Jari Salonen.

PERUSKIRJA

Peruskiven muuraus 18.9.2023 klo 12Sauli Niinistön ollessa Suomen tasavallan presidenttinä ja Anna-Maja Henrikssonin opetusministerinä Raision kaupunki rakennutti uuden yhtenäiskoulun nimeltä Tiedonpuiston koulu.

Tälle kohdalle muurattiin Vaisaaren koulun korvaavan uuden Tiedonpuiston koulun peruskivi. Raision kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimi Janne Laulumaa, kaupunginhallituksen puheenjohtajana Jari Salonen, sivistyslautakunnan puheenjohtajana Anneli Kivijärvi, infralautakunnan puheenjohtajana Janne Aso, kaupunginjohtajana Eero Vainio, kaupunkikehitysjohtajana Samu Mattila, sivistysjohtajana Leena Laakso, Vaisaaren koulun rehtorina Janne Ahlqvist, teknisenä johtajana Timo Oja ja kiinteistöpäällikkönä Ari Jalonen.

Tämä peruskirja suljettiin lieriössä yhdessä Suomessa käytössä olevien metallirahojen, Raision kangaskassin, Raision perusopetuksen opetussuunnitelman yleisen osan, Tiedonpuiston koulun alueen peruskoulujen (Vaisaari, Ihala, Friisilä ja Kuloinen) julkisivukuvien ja paikallisten sanomalehtien kanssa.

Sivistyskeskus oli laatinut palveluverkkoselvityksen, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi marraskuussa 2019. Sivistyslautakunta oli keväällä 2020 tehnyt päätökset palveluverkkoselvityksen mukaisten muutosten ja aluemallin käyttöönotosta Raision kasvatuksen ja koulutuksen järjestämisessä.

Uudessa palveluverkkomallissa esiopetuksen järjestäminen siirretään päiväkodeista 2020-luvun aikana asteittain tapahtuvaksi perusopetuksen kouluissa. Vuosiluokkien 1-4 opetus järjestetään yhteisissä tiloissa ja tiiviissä yhteistyössä esiopetuksen kanssa (0-4). Toiminta toteutetaan lähipalveluna Raision eri alueilla ja käyttäen nykyisten alakoulujen tiloja. Vuosiluokkien 5–9 opetus siirtyy tulevien yhtenäiskoulujen vastuulle.

Tiedonpuiston koulun hankesuunnitelma hyväksyttiin valtuustossa 1.11.2021. Hankkeen toteutusmuodoksi päätettiin projektinjohtourakka infralautakunnan esityksen mukaisesti kaupunginhallituksessa 24.1.2022.

Kohteen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Lukkaroinen Arkkitehdit Oy, pääsuunnittelija Joona Koskelo. Projektinjohtourakkasopimus allekirjoitettiin Rakennustoimisto Laamo Oy:n kanssa 23.3.2023.

Tiedonpuiston koulu toimii yhtenäiskouluna 5–9-luokkalaisille. Rakennuksen toiminnat suunniteltiin kolmeen kerrokseen, rakennettava kerrosala 11013 kem² ja bruttoala 11980 brm². Rakentaminen alkoi heinäkuussa 2023 ja koulu on tarkoitus ottaa käyttöön tammikuussa 2026.

Tiedonpuiston koulu haluttiin toteuttaa ympäristöystävällisesti, energiatehokkaasti ja muuttuvan ilmaston aiheuttamia kosteusrasituksia kestävästi. Rakennus suunniteltiin betonirunkoiseksi ja pääosin tiiliverhotuksi. Ontelolaatta-, väliseinä- ja sisäkuorielementit valmistetaan vähähiilisestä betonista. Sisätiloissa käytetään mahdollisimman paljon puuta. Lämmitys- ja jäähdytysmuodoksi suunniteltiin maa- ja kaukolämmön hybridijärjestelmä. Sähkön tuotannossa hyödynnetään myös aurinkopaneelijärjestelmää.

Tiedonpuiston koulun rakennushankkeen kokonaiskustannusarvio on 44,5 miljoonaa euroa vuosina 2022–2026.

Vuonna 2019 alkoi maailmanlaajuinen koronaviruspandemia (eli COVID-19-pandemia). Maaliskuussa 2020 koronaviruspandemian takia tehtiin useissa maissa sulkutoimia. Vuoden 2022 aikana moni maa luopui koronarajoituksista. Maailman terveysjärjestö WHO julisti 5.5.2023, että covid-19 ei aiheuta enää maailmanlaajuista terveydellistä hätätilaa. Suomen turvallisuusympäristö muuttui myös perusteellisesti, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. Hyökkäyksen jälkeen Suomi arvioi turvallisuuspoliittista tilannettaan uudelleen ja haki Naton jäsenyyttä. Suomesta tuli Naton täysjäsen 4. huhtikuuta 2023. Edellä mainitut tapahtumat toivat maailmanlaajuisesti epävarmuutta niin turvallisuuteen kuin talouteenkin mutta raisiolaisten usko ja tahto tulevaisuuden kehityksestä on positiivinen.

Raision kaupungin strategia 2023

Missio

Kestävän kasvun rohkea rakentaja

Visio 2035

Raisio on vehreä ja vetovoimainen uuden sukupolven kasvukaupunki

Arvot

Rohkeus, Muutosketteryys, Kestävyys, Avoimuus, OsallistavuusRaisiossa 18.9.2023

Muokattu viimeksi
4.10.2023 13:15

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Koulutus ja varhaiskasvatus
Tiedonpuiston koulu