Rottahavainnot lisääntyneet Raisiossa: erityisesti kiinteistöjen jätehuoltoon ja lintujen ruokintaan kiinnitettävä huomiota

Uutiset
Rottahavaintojen määrä on kasvanut Raision asuinalueilla. Petäsmäen alueella on tehty useita rottahavaintoja. Myös muilla asuinalueilla rottahavaintoja on ollut aiempaa enemmän.
Ilmakuva kaupungin keskusta-alueesta

Rotat ovat kaupunkiympäristössä viihtyviä tuhoeläimiä, jotka aiheuttavat haittoja sotkemalla tiloja ja elintarvikkeita ulosteillaan sekä vahingoittamalla rakennuksia ja tavaroita. Rotat viihtyvät paikoissa, joissa niille on tarjolla ravintoa.

Jokaisen on mahdollista ehkäistä rottien esiintymistä kiinnittämällä huomiota jätehuoltoon ja välttämällä lintujen tai muiden luonnonvaraisten eläinten ruokintaa. Kiinteistöä on myös hoidettava siten, että haittaeläinten pesiytyminen ja ravinnon saanti estyvät.

Siistit pihapiirit ja hyvä jätehuolto ennaltaehkäisevät rottia

Jyrsijähaittojen ennaltaehkäisyssä on tärkeää huolehtia pihojen siisteydestä ja hävittää jyrsijöiden ravinnonlähteet sekä estää jyrsijöiden pääsy rakennuksiin. Romu- ja lehtikasat tulisi siivota pois sekä elintarvikkeet ja lemmikkien ruuat tulisi varastoida siten, etteivät jyrsijät pääse niihin käsiksi. Jyrsijöiden sisäänpääsy rakennuksiin kannattaa estää tilkitsemällä raot sekä tarvittaessa asentaa riittävän tiheä verkko.

Kiinteistön jätehuolto tulee järjestää siten, että eläimet eivät pääse jäteastiaan tai kompostoriin, jossa on biojätettä. Jäteastioiden tulee olla siistejä ja ehjiä ja niiden kansien tulee olla aina suljettuna. Kompostointi tulee hoitaa siten, ettei siitä aiheudu haittaa ympäristölle ja terveydelle. Pihalta kannattaa myös siivota pois puista pudonneet omenat, luumut ja muut hedelmät.

Huonosti järjestetty lintujen ruokinta saattaa houkutella rottia

Kaikenlainen ravinto kannattaa pitää poissa rottien saatavilta. Myös lintujen ruokinta vaatii tarkkuutta ja ruokintapaikat tulee pitää siistinä. Maaruokinta ei ole hyväksyttävää ja muutenkin on hyvä suosia sellaisia ruokintalaitteita, joihin jyrsijät eivät pääse. Jos alueella on ollut rottahavaintoja, kannattaa mahdollinen lintujen ruokinta lopettaa.

Rottien hävittäminen kuuluu kiinteistön omistajan vastuulle

Rottien hävittäminen on kiinteistön omistajan tai haltijan vastuulla. Jos epäilet rottien pesivän tontilla, voit ilmoittaa asiasta kiinteistön omistajalle tai haltijalle, esimerkiksi taloyhtiön edustajalle. Omakotialueella ongelmasta kannattaa keskustella naapureiden kanssa, ja ryhtyä torjuntatoimenpiteisiin yhtäaikaisesti.

Rottia voidaan torjua erilaisin loukuin tai torjunta-ainein. Loukkuja voivat ostaa yksityishenkilötkin, mutta myrkytykset hoitaa aina tuholaistorjunnan ammattilainen. Loukut tulee tarkistaa päivittäin, tarkemmat ohjeet loukkujen käyttöön saat myyjältä.  

Huolehtimalla oman kiinteistönsä siisteydestä, jokainen voi parantaa asuinalueensa viihtyvyyttä.

Liitteet

Muokattu viimeksi
17.2.2023 10:55