Raisiossa vietetään ensi viikolla kestävyysviikkoa – luvassa tapahtumia ja tekemistä

Uutiset
Raisiossa vietetään 19.–23.4. kestävyysviikkoa, jonka aikana kaupungissa on useita tapahtumia, näyttelyitä ja tekemistä niin oppilaille, opiskelijoille kuin koko perheellekin. Kestävyysviikon keskipisteessä on luonto. Viikon järjestävät yhteistyössä Raision kaupunki, Raision kaupunginkirjasto, Raision nuoriso- ja liikuntapalvelut, Raseko, Valonia, WWF, Suomen Punainen Risti, Raision nuorisovaltuusto, Lounais-Suomen Jätehuolto, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö ja Raision seurakunta.
Kaksi piirrospörriäistä hyönteishotellin edessä.

19.4.–1.5. Kirjastotalon aulassa on esillä Suomen luonnonsuojeluliiton vieraslajeista kertova näyttely. Näyttely johdattaa vieraslajitiedon perusteisiin ja kertoo, mitä kuka tahansa voi tehdä vähentääkseen vieraslajien aiheuttamia haittoja. Näyttely esittelee jättipalsamin, jättiputken ja keltamajavankaalin, jotka ovat kaikki Suomessa luokiteltu haitallisiksi vieraslajeiksi. Lisätietoa vieraslajinäyttelystä tapahtumakalenterissa.



19.–24.4. Kirjaston tiloista löydät farkkuhupulla päällystetyn keräysastian, johon voit tuoda kotoasi löytyvät poistotekstiilit. Keräykseen soveltuvat kuivat ja puhtaat, käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Pakkaa tekstiilit muovipussiin ja sulje tiiviisti. Keräykseen ei voi tuoda alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Lajittele nämä polttokelpoiseen jätteeseen. Keräyksen järjestää Lounais-Suomen Jätehuolto.



21.4. klo 18 kirjastosalin 2. kerroksessa on tietoisku poistotekstiileistä. Mihin kuuluu lajitella rikkinäinen T-paita? Entä mitä sille lajittelun jälkeen tapahtuu? Lounais-Suomen Jätehuollon ympäristöneuvoja Mikaela Sundqvist saapuu Raision kirjastoon kertomaan kotitalouksien poistotekstiilien lajittelusta sekä siitä, millä tavoin keräykseen tuodut tekstiilit hyödynnetään. Tilaisuus kestää noin tunnin. Lisätietoa poistotekstiilitapahtumasta tapahtumakalenterissa.



Pe 22.4. vietetään Nuorten kestävyyspäivää. Päivän aikana Vaisaaren koulun oppilaat ja Rasekon opiskelijat pääsevät osallistumaan mm. erilaisiin työpajoihin ja keskusteluihin, katsomaan kaksi lyhytdokumenttia sekä kokeilemaan rikkinäisten vaatteiden korjaamista. Nuorten kestävyyspäivä on tarkoitettu Vaisaaren oppilaille ja Rasekon opiskelijoille, ja sen järjestämisessä ovat mukana Raision kaupunki, Raision kaupunginkirjasto, Raision nuoriso- ja liikuntapalvelut, Raision nuorisovaltuusto, Raseko, Valonia, WWF, SPR ja Raision Seurakunta.

Pe 22.4. klo 15–19 Nuortenkeskus Nopassa on myös Raision nuorisovaltuuston järjestämä kaikille avoin kevätkirppis.



La 23.4. klo 10–13 Kirjastotalossa on Pörriäispäivä. Koko perheen tapahtumassa on tarjolla niin hauskaa tekemistä kuin hyödyllistä informaatiota ja tarvikkeita pörriäisten auttamiseksi. Pörriäismajapajassa rakennetaan koteja pörriäisille. Pajassa tehdään myös pörriäisten mielenosoitus ja askarrellaan omia superpörriäisiä. Pajan vetävät biologi, tutkija, tiedetoimittaja ja kirjailija Mia Rönkä sekä biologi Saija Porramo. Pönttökauppias Harri tulee tapahtumaan esittelemään ja myymään Toinen luonto -kaupan käsin rakennettuja linnunpönttöjä. Lisäksi tapahtumassa jaetaan kukkien siemeniä ja ohjeistetaan ns. siemenpommien tekoon. Tapahtuman yhteistyökumppanina toimii Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö. Lisätietoa pörriäispäivästä tapahtumakalenterissa.



Tämän kaiken lisäksi Alppiruusupuistossa on pelattavana seikkailupeli My2050. Peliä varten tarvitset muutaman hengen joukkueen ja älypuhelimen, jossa on GPS-toiminto. My2050 on yläkoululaisille ja lukiolaisille suunnattu opettavainen peli, jossa käsitellään ilmastonmuutosta. Peli on pelattavissa Raision Alppiruusupuistossa 19.4.–18.5.

Muokattu viimeksi
14.4.2022 14:04

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristön- ja luonnonsuojelu
Jätehuolto