Raision päiväkotien kokonaisuudesta on tarkoitus päättää syksyn aikana

Uutiset
Raision varhaiskasvatuksen palveluverkkoa uudistetaan, jotta se tarjoaisi selkeämmän polun kohti perusopetusta. Syyskuussa kyselyllä on selvitetty lasten huoltajien, kaupungin henkilöstön sekä muiden raisiolaisten toiveita ja odotuksia varhaiskasvatuksesta. Tavoitteena on, että syksyn aikana Raision varhaiskasvatusverkolle valitaan malli, joka luo pohjan muun muassa tulevaisuuden päiväkotien määrälle ja sijainneille. Raisiolaisilla on tilaisuus kuulla aiheesta lisää 6.10. verkon välityksellä järjestettävässä infotilaisuudessa sekä kysyä aiheesta 18.10. kaupungintalolla järjestettävässä keskustelutilaisuudessa.
Kaksi tyttöä päiväkodin oven edustalla.

Varhaiskasvatuksen tilat ovat liian pieniä ja hajallaan eivätkä vastaa tämän hetkisen lapsimäärän tarpeita. Palveluverkkoa uudistetaan, jotta tilat ja tarpeet kohtaisivat.

– Varhaiskasvatuksen palvelutarve on tällä hetkellä suuri ja siihen meidän on vastattava. Haluamme kehittää palveluverkkoa suunnitelmallisesti emmekä niin, että tulipaloja sammutetaan siinä vaiheessa, kun jo palaa, sivistysjohtaja Leena Laakso kertoo.

Uudistus parantaa lähipalvelua ja ennakoitavuutta

Uudistuksessa varhaiskasvatuksen palveluverkkoa tarkastellaan ja edistetään kokonaisvaltaisesti. Näin mahdollistetaan toimintaa palvelevat tilat, jotka sallivat muun muassa uusien ja ajanmukaisten oppimisympäristöjen luomisen sekä varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen pedagogiikan käytön.

– Käytännössä uudistus tarkoittaa varhaiskasvatuksen huonoista ja liian pienistä tiloista luopumista. Tarkoituksena on myös tarjota lähipalvelua eli että tulevaisuudessa lapselle voisi hakea hoitopaikkaa selkeämmin oman kodin läheltä. Myös ennakoitavuus paranee, kun on jo valmiiksi tiedossa, mihin esimerkiksi uusia päiväkoteja on rakentumassa, varhaiskasvatustoiminnan koordinaattori Satu Ojala kertoo.

– Tarkoituksena on myös, että meillä on esimerkiksi sellaisia uudisrakennuksia, joita on tarvittaessa mahdollista laajentaa. Avainsanana uudistuksessa on muuntojoustavuus, Laakso sanoo.

Palveluverkkomalli määrittää päiväkotien määrän ja sijainnit

Varhaiskasvatusverkon palveluverkkoselvityksessä esitetään lapsimäärän kehityksen ja tilojen tarpeen perusteella neljää vaihtoehtoista palveluverkkomallia. Päätöksenteon pohjana on myös lapsi- ja henkilöstövaikutusten arviointi. Tähän arviointiin on ollut mahdollista vaikuttaa vastaamalla syyskuun loppuun asti avoinna olevaan kyselyyn toiveista ja odotuksista varhaiskasvatusta kohtaan.

Kun malli valitaan, valitaan samalla myös päiväkotien määrä ja sijainnit. Myöhemmin jokaisen päiväkodin tarpeet kuitenkin otetaan huomioon senhetkisen tilanteen mukaan ja esimerkiksi uudisrakennuksista tehdään vielä erillisiä päätöksiä.

– Mikään yksikkö ei yhtäkkiä lakkaa olemasta, vaan tilalle tulee ensin uusi yksikkö. Konkreettiset toimenpiteet alkavat kuitenkin näkyä vasta lähempänä 2030-lukua, ja silloin esimerkiksi nykyiset päiväkodissa olevat lapset ovat jo melkein lukioikäisiä, Laakso sanoo.

Malli on tarkoitus päättää tänä syksynä

Tavoitteena on, että vielä tämän syksyn aikana saadaan aikaan päätös siitä, minkälainen malli Raision tulevaisuuden varhaiskasvatukseen valitaan. Sivistyslautakunta päättää asiasta lokakuussa. Mikäli sivistyslautakunta hyväksyy esityksen, etenee esitys sen jälkeen kaupunginhallitukselle ja siitä edelleen kaupunginvaltuustolle.

– Tärkeintä on, että nyt saadaan päätettyä suuntaviivat siitä, mihin päin varhaiskasvatusverkkoa kehitetään. Tarvitsemme selkeän suunnitelman, jotta pääsemme työskentelemään asian kanssa lisää. Yksityiskohdat hiotaan sitten matkan varrella, Laakso kertoo.

Kuntalaisille järjestetään infotilaisuus ja keskustelutilaisuus

Raisio järjestää infotilaisuuden varhaiskasvatuksen tulevaisuudesta ja Tiedonpuiston koulun hankkeesta keskiviikkona 6.10. klo 18. Tilaisuus järjestetään Teams Live -alustalla. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa Raision kaupungin verkkosivuilla kaksi viikkoa. Siirry infotilaisuuteen Teams Liveen.

Lisäksi maanantaina 18.10. klo 18–20 pidetään keskustelutilaisuus, jolloin raisiolaisten on mahdollista kysyä aiheista. Keskustelutilaisuus pidetään kaupungintalon valtuustosalissa. Linkki ennakkokysymysten jättämiseen julkaistaan myöhemmin.

 

Muokattu viimeksi
30.9.2021 16:06

Asiasanat

Koulutus ja varhaiskasvatus