Raision päästöt ovat seurantajaksolla 1990–2020 romahtaneet

Uutiset
Kaupungin ilmastotavoitteen seurannassa näkyy iso vähenemä kokonaispäästöissä. Asukkaat ja yritykset voivat kirittää kaupungin tavoitetta esimerkiksi kulutusvalinnoilla ja energiaremonteilla.
Raisiontie syysaamuna.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Raision ilmastosuunnitelman keväällä 2020. Samassa yhteydessä hyväksyttiin kaupungin Ilmastotavoite, jonka mukaan kaupunki on hiilineutraali vuonna 2030. Tavoite on linjassa useiden vuoteen 2030 mennessä hiilineutraaliutta tavoittelevien kaupunkien ja kuntien tavoitteiden kanssa.

Raision kasvihuonekaasupäästöjen kehitystä tarkasteltiin keväällä valmistuneessa ilmastosuunnitelman seurantaraportissa vuoden 2020 kulutustiedoilla. Seurantaraportissa käy ilmi, että alueen energiankulutus on kasvanut vuosien 1990–2020 välillä 40 %. Samaan aikaan kokonaispäästöt ovat laskeneet 17 %.

Päästövähenemään vaikuttaa eniten kaukolämmön päästöt, jotka Turun seudun energiatuotannon (TSE) toimista johtuen ovat laskeneet tarkasteluajalla 50 %. Myös asukkaiden luopuminen öljylämmityksestä ja sähköntuotannon muuttuminen ympäristöystävällisemmäksi näkyvät tuloksissa. Liikenteen päästöissä ei ole tapahtunut muutosta.

– Raportissa asukaskohtaiset päästöt Raisiossa ovat 3,6 tonnia (CO2-ekv) vuodessa. Tämä ei kuitenkaan kerro totuutta asukkaiden henkilökohtaisista päästöistä, joihin vaikuttavat monet asiat mm. asumismuoto ja henkilökohtaiset tottumukset ja kulutusvalinnat valinnat, kertoo Raision kaupungin ilmastokoordinaattori Ronja Ryyppö.

Varsinais-Suomessa keskimääräiset kasvihuonekaasupäästöt asukasta kohden olivat 5,1 tonnia (CO2-ekv) vuonna 2020.

Kaupunki kannustaa asukkaita vähäpäästöiseen elämäntapaan

Päästökehityksen lisäksi seurantaraportissa päivitettiin kaupungin päästöskenaariot vuodelle 2030. Perusuraskenaarion mukaan kaupungin kasvihuonepäästöt tulevat vähenemään 59 % ja tavoiteskenaarion mukaan 75 % vuosien 1990–2030 välillä. Perusskenaariossa on otettu huomioon vain kansallisen ilmastopolitiikan toimet ja ohjaus, eikä sen tavoittaminen vaadi Raisiolta toimia. Tavoiteskenaariossa on kansallisten toimien lisäksi otettu huomioon paikalliset ja seudulliset ilmastonmuutoksen hillinnän toimet.

– Suurin osa päästövähenemistä saavutetaan EU:n ja kansallisen tason toimilla ja ohjauksella. Kaupungilla on kuitenkin mahdollisuudet vaikuttaa alueen asukkaiden ja muiden sidosryhmien päästöihin jakamalla tietoa päästöjen syntymisestä ja esimerkiksi energiaremontteihin saatavilla olevista tuista, toimimalla esimerkkinä sekä mahdollistamalla vähähiilisemmän elämän ja toiminnan, Ryyppö sanoo.

Muokattu viimeksi
29.8.2022 15:56

Asiasanat

Ikäihmiset
Yrittäjät
Lapsiperheet
Asuminen ja ympäristö
Kaupunki ja päätöksenteko
Ympäristö