Raision museo Harkon Keramiikkabiennaali -kesänäyttely avautuu yleisölle 17.5.

Uutiset
Raision museo Harkon kesänäyttelynä nähdään Keramiikkabiennaali -näyttely, jossa on mukana yhdeksän taiteilijan taide- että käyttökeramiikkateoksia.
Saara Kumpulaisen keramiikkateokset Pörröt.

Raision museo Harkon kesänäyttelynä nähdään Keramiikkabiennaali -näyttely, jossa on mukana yhdeksän taiteilijan taide- että käyttökeramiikkateoksia. Näyttely on esillä 17.5.–25.8.2024. Teoksia on esillä Anu Halmesmaalta, Tiina Harjolalta, Riitta Hidéniltä, Elina Huoviselta, Saara Kumpulaiselta, Jonna Oksaselta, Antti Paanaselta, Tina Schuvaloffilta ja Kristina Seppäseltä. Näyttelyä varten järjestettiin avoin teoshaku vuoden 2023 lopussa ja sen on kuratoinut Harkon museonjohtaja Heli Isolehto.

Elämän ja työn sähköistyessä käsillä tekeminen ja keramiikan harrastaminen on suositumpaa kuin koskaan. Keramiikka on löytänyt tiensä viimeisten vuosien aikana enenemissä määrin myös nykytaiteen materiaaliksi.

- Näyttelyssä katsoja pääsee kurkistamaan myös keramiikan eri työstötapojen mahdollisuuksiin. Keramiikkaa voidaan muovailla, valaa, rikkoa, kuvittaa, rakentaa ja yhdistellä uusiin materiaaleihin. Näyttely esittelee suomalaista keramiikkataidetta vahvasta käsityötaidosta ja materiaalin hallitsemisesta vapaamuotoisempaan tekemiseen, jossa kaikki on mahdollista. Kokonaisuudessa näkyy keramiikkataiteen traditiot, näiden traditioiden tiedostaminen sekä niistä irrottautuminen, Isolehto kertoo.

Keramiikaksi poltettu savi on ollut ihmisen ilmaisun väline läpi eri aikakausien ja kulttuurien. Taiteen määritelmien kehittyessä keramiikka on saanut uusia sisältöjä. Saven plastisuus on sitonut sen kuitenkin voimakkaasti käsillä tekemisen traditioon. Toisaalta keramiikan orgaanisuus on houkutellut taiteilijoita käyttämään sitä maalauspintana. Taidekeramiikka luonnehtii esineitä ilman käyttöfunktiota. Taiteen liittäminen teollistumiseen edisti tarinoiden syntyä.

- Näyttelyn teokset antavat mahdollisuuden mietiskelyyn ja kyseenalaistamiseen. Teoksista löytyy niin puhdasta kauneutta kuin myös huumoria, Isolehto pohtii.

Kansainvälisenä museopäivänä 18.5. museoon vapaapääsyKansainvälisenä museopäivänä 18.5. Raision museo Harkkoon on maksuton sisäänpääsy klo 12–15.

Kansainvälistä museopäivää on vietetty vuodesta 1977 alkaen.  Päivän tarkoituksena on tehdä museoiden yhteiskunnallista asemaa tunnetuksi sekä yleisön että päättäjien keskuudessa. Vuoden 2024 teema ”Museot, koulutus ja tutkimus” korostaa kulttuurilaitosten ratkaisevaa roolia kokonaisvaltaisen koulutuskokemuksen tarjoamisessa. Päivän teemasta vastaa ICOM:n neuvoa-antava komitea ja museopäivän koordinoinnista Suomessa vastaa Suomen museoliitto. Nykyisin Kansainvälisen museopäivän juhlallisuuksiin osallistuu erilaisin tapahtumin liki 30 000 museota ympäri maailman yli 120 maassa.

Lisätietoja:

Heli Isolehto

museonjohtaja

Raision museo Harkko

p. 040 778 7160

heli.isolehto@raisio.fi

www.raisio.fi/harkkoRaision museo Harkko 

Eeronkuja 2, 21200 Raisio (Raision kirjastotalo)Museon aukioloajat:

ma suljettu 

ti–to klo 10–19

pe klo 10-16

la–su klo 12–15Poikkeusaukioloajat:

20.6. avoinna klo 10–16

21.–23.6. juhannus, suljettu

Muokattu viimeksi
17.5.2024 12:16

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot