Raision kaupunki uusii sitoumuksensa Itämerihaasteeseen

Uutiset
Raision kaupunki sitoutuu Itämeren suojeluun ja toteuttamaan lain vaatimukset ylittäviä toimenpiteitä Itämeren hyväksi jälleen kaudella 2024–2028.
Playa del Raision hiekkaranta. Taustalla Meyerin telakalla iso laiva.

Itämerta suojellaan yhdessä

Itämerihaaste on verkosto, johon kuuluvat organisaatiot sitoutuvat Itämeren suojeluun ja toteuttamaan lain vaatimukset ylittäviä konkreettisia toimenpiteitä Itämeren hyväksi. Itämerihaasteen verkostoon on liittynyt jo 330 organisaatiota Suomesta ja muista Itämeren maista. Verkostojäsenet jakavat tietoa ja toteuttavat projekteja vesiensuojelun hyväksi. 

Raisiossa järjestettiin torstaina 6. kesäkuuta Saaristomeren valuma-alueen yhteistyötilaisuus, jossa oli paikalla useita valuma-alueen kuntien edustajia. Tapaamisessa sovittiin alustavasti jo kaksi seuraavaa tapaamista. 

"Itämeren suojelu on aiheena hyvin ajankohtainen ja yhteistyölle on suuri tarve. Suojelu on tärkeää niin luonnonsuojelun kuin monien elinkeinojenkin näkökulmista", Raision kaupungin ilmastokoordinaattori Ulrika Nordblom kertoo.

Raisio osallistuu suojeluun monin keinoin

Raision kaupunki on ollut mukana Itämerihaaste-verkostossa vuodesta 2007 alkaen. Raisio on viime vuosina kehittänyt ympäristötyötä järjestelmällisesti ja kaupungilla on jo meneillään useita toimenpiteitä myös Itämeren hyväksi.

"Raisiossa toteutetaan useita toimia, joilla parannetaan vesien tilaa. Itämerihaasteen sitoumuksen uusiminen on hyvä tapa tehdä työtä näkyväksi ja tehostaa yhteistyötä meremme hyväksi", Nordblom pohtii. 

Raisiossa toteutettavat toimenpiteet:

  • Kaupunki laatii Ympäristöministeriön rahoittamassa (40 % rahoitusosuus) hankkeessa Raisionlahden valumavesien yleissuunnitelman. Kolmivuotisen hankkeen tavoitteena on parantaa Raisionlahden ekologista tilaa ja lisätä luonnon monimuotoisuutta alueella, sekä parantaa mereen johdettavien vesien laatua.
  • Raision Vesi Oy on mukana vesihuoltoyhtiöiden hankintoja kehittävässä hankkeessa.
  • Kaupungin hankintaohjeiden päivityksen yhteydessä laaditaan ohjeet ympäristövaikutusten huomioimiseksi hankinnoissa. Näin muun muassa voidaan vähentää kemikaalien käyttöä ja hankittavien tuotteiden valmistuksessa tapahtuvaa vedenkulutusta.
  • Kaupungin ruokapalvelut osallistuu Itämeripäivään tarjoamalla kaikissa ruokaloissaan ja henkilöstöravintolassaan ruokaa lähikalasta.
  • Saaristomeren valuma-alueen kunnille (Raisio, Kaarina, Parainen, Turku ja Naantali) järjestetään keskustelutilaisuus Raisiossa 6.6.2024 uusien yhteistyömahdollisuuksien löytämiseksi.
  • Kaupunki vähentää vesistöihin päätyvän roskan määrää olemalla vuosittain mukana Ylen Miljoona roskapussia –kampanjassa. Roskapihtien lainaaminen kaupungin kirjastosta on mahdollista ympäri vuoden.
  • Raision venesatamalla on jätehuoltosuunnitelma, käyttösääntö ja ympäristöohje, joissa on määritelty toimet ja toimintatavat alueen pitämiseksi siistinä ja ympäristöriskien välttämiseksi. Satamassa on mahdollisuus septitankkien imutyhjennykseen ja jätevedet johdetaan kunnalliseen viemäriverkostoon. Samassa tyhjennyspisteessä voi tyhjentää myös kemiallisen wc:n.
  • Tietoisuutta Itämerestä pyritään lisäämään järjestämällä Minun mereni –elokuvan ilmaisnäytös kaupungin päättäjille ja paikallisten luonnonsuojelujärjestöjen edustajille Itämeripäivänä 29.8.2024.
  • Raisio on mukana Ympäristöministeriön rahoittamassa Varsinais-Suomen Helmikunnat II-hankkeessa, jonka toimenpiteillä pyritään muun muassa parantamaan Raisionlahden luonnonsuojelualueen tilaa ja ylläpitämään vesilintujen levähdys- ja pesimäaluetta.

Kaupunki sitoutuu edistämään edellä mainittuja toimenpiteitä Itämerihaasteen sopimuskaudella 2024–2028.

Muokattu viimeksi
8.6.2024 8:34