Raision kaupunki tukee Ukrainaa 25 000 eurolla

Uutiset
Raision kaupunginvaltuusto päätti maanantain 7.3. kokouksessaan, että Raision kaupunki osallistuu 25 000 eurolla humanitaarisen avun antamiseen Ukrainasta sotaa pakeneville sekä Ukrainan valtion tukemiseksi. Kaupunki myös pidättäytyy toiminnasta venäläisen ystävyyskaupunkinsa Kingiseppin kanssa sekä muuttaa ystävyyskaupungin mukaan nimetyn kokoushuoneen nimen.
Ukrainan lippu ja lintu.

Raision kaupunki tuomitsee jyrkästi Venäjän sotatoimet, jotka ovat johtaneet mittaviin inhimillisiin kärsimyksiin ja humanitäärisen kriisiin. Kaupunki osoittaa humanitääristä apua noin euron asukasta kohden eli 25 000 euroa. Summa jaetaan vakiintuneiden ja luotettavien avustusjärjestöjen kesken sekä luotettaville Ukrainan hallinnon toimijoille.

Raision kaupungilla on yksi venäläinen ystävyyskaupunki, Kingisepp. Ystävyyskaupunkitoiminnasta Kingiseppin kanssa pidättäydytään toistaiseksi. Myös Raision kaupungintalolla sijaitseva Kingisepp-kokoushuone nimetään uudelleen Raision saksalaisen ystävyyskaupungin Elmshornin mukaan.

– Vaikka pidättäydymme ystävyyskaupunkitoiminnasta venäläisten kaupunkien ja kuntien kanssa toistaiseksi, on samaan aikaan syytä korostaa, että sotatoimet eivät ole millään tavoin tavallisten venäläisten saati sitten Suomessa asuvien venäläisten syytä. Eurooppaa on kohdannut vakava kriisi ja siitä selviytyminen edellyttää, että kohtelemme toisiamme ystävällisesti ja kunnioittavasti kielestä tai alkuperästä riippumatta – raisiolaisina. Tämä on meidän kaikkien yhteinen tehtävä, Raision kaupunginjohtaja Eero Vainio muistuttaa.

Tilanteeseen varaudutaan korostuneella huolellisuudella

Raisio varautuu myös pakolaisten vastaanottamiseen ja valmistelee suunnitelman pakolaisten laajaan maahantuloon valmistautumiseksi. Sivistys- sekä sosiaali- ja terveystoimialalla varaudutaan mahdollisiin tukitoimiin ukrainalais- ja venäläistaustaisten lasten osalta.

Vaikka Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu sodan tai vakavan konfliktin uhkaa, Raision kaupunki varautuu tilanteeseen korostuneella huolellisuudella. Se esimerkiksi tarkistaa väestönsuojiaan, varmistaa päätöksentekoaan poikkeustilanteessa sekä priorisoi elintärkeitä palvelujaan mahdollisessa kriisitilanteessa. Kaupunki pyrkii valmiusasioissa läheiseen yhteistyöhön seudun kaupunkien ja turvallisuusviranomaisten kanssa.

Väestönsuoja löytyy useimmiten isompien taloyhtiöiden tai työpaikkojen yhteydestä ja ovat näiden kiinteistöjen asukkaiden tai työntekijöiden käytössä. Väestönsuojapaikkoja on myös julkisten tilojen yhteydessä, kuten kouluissa ja päiväkodeissa, joissa ne on tarkoitettu kiinteistön käyttäjien tarpeisiin. Raision kaupunki kehottaa muun muassa taloyhtiöitä tarkistamaan väestönsuojansa. Lisätietoja väestönsuojista Varsinais-Suomen Pelastuslaitoksen sivuilla.

Muokattu viimeksi
8.3.2022 12:18

Asiasanat

Kaupunki ja päätöksenteko