Raision kaupungin Taidelahjoilla kohdattu 483 henkilöä

Uutiset
Raision kaupunki ilahdutti asukkaita tarjoamalla 24 maksutonta Taidelahja-esitystä Raision alueella marras-joulukuun aikana. Taidelahjoja oli mahdollista tilata ilahduttamaan niin yksittäistä ihmistä kuin pientä ryhmääkin, jolla on tarve saada voimaannuttavaa kohtaamista omaan arkeensa.
Tanssitaiteilija Jonna Aaltonen esiintyy Mylly-Antin koulun oppilaille

- Taidelahjoja tarjoamalla halusimme jalkauttaa kulttuurillista hyvinvointia sekä tuoda kohtaamisen iloa ja mahdollisuuksia lähelle ihmistä. Tempaus on osa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä, kertoo hyvinvointikoordinaattori Heidi Suominen.

Kaupungin historian ensimmäinen Taidelahja-kokonaisuus toteutettiin yhdessä Läntisen tanssin aluekeskuksen ja tanssitaiteilija Jonna Aaltosen kanssa. Osa kokonaisuuden esityksistä nähtiin tempaukseen ilmoittautuneiden ihmisten valitsemissa paikoissa, kuten kodeissa ja naapurustoissa. Lisäksi esityksiä järjestettiin esityksestä toimipisteissä, kuten päiväkodeissa, kouluissa ja Kerttulan päiväkuntoutuksessa.

- Mieleen jäi monta ainutlaatuista kohtaamista. Erityisesti Mylly-Antin koulun oppilaiden reaktiot olivat koskettavia ja olen varma, että kaikki paikalla olleet muistavat kohtaamisemme vielä pitkään, Aaltonen iloitsee.

Mylly-Antin koulu tarjoaa opetusta lapsille ja nuorille, joilla on kehitysvammaisuutta, autismin kirjoa tai psykososiaalisen tuen tarvetta. Koulussa järjestettiin kolme esitystä, joihin pääsi osallistumaan kaikkien luokkien oppilaita sekä henkilökunta.

- Olen vieläkin hämmentynyt niistä kolmesta esityksestä. Kaikki oppilaamme eivät pidä kontaktista, mutta tanssija herkkävaistoisena taiteilijana pystyi tulkitsemaan oppilasta ja toimimaan eri tavalla kaikkien kanssa. Moni oppilas lumoutui esityksestä ja uskon esityksen antaneen paljon voimaa kouluarkeen lapsille. Henkilökuntakin on toivonut Taidelahjalle jatkoa, rehtori Minna Viinamäki iloitsee.

Positiivinen vastaanotto ilahduttaa myös hyvinvointikoordinaattori Heidi Suomista. Ihmisten kohtaaminen, osallisuus ja aito läsnäolo ovat hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen ytimessä, kun samaan aikaan meitä haastaa muun muassa yksinäisyyden kokemus.

- Taidelahjoista tullut palaute on osoittanut sen, että kohtaamiselle on hyvinvointityössä tarvetta jatkossakin. Aitoa kohtaamista eivät voi koneet syrjäyttää. Taidelahja-toteutuksista saatu palaute ja kokemukset puhuvat puolestaan myös vaikuttavuuden osalta. Toivon, että meillä on mahdollisuus toteuttaa Taidelahjoja tulevaisuudessakin esimerkiksi aineettomana joululahjana, ihmiseltä ihmiselle. Taidelahjat koskettivat aidolla läsnäololla. Monelle kohdatulle Taidelahja oli varmasti joululahjoista arvokkain, Suominen summaa.

Muokattu viimeksi
8.2.2024 9:01

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika