Raision ensimmäiseen asukasbudjettiin haetaan ideoita

Uutiset
Toukokuussa käynnistyy Raision historian ensimmäinen asukasbudjetointi. Kaupunki on varannut 50 000 euroa asukkaiden ideoiden toteuttamiseen. Ideoiden keruu alkaa 2.5. ja jatkuu juhannusviikolle.
Kävelijä ja pyöräilijä Raisionjoen varrella.

Asukasbudjetin ajatuksena on, että asukkaat suunnittelevat ja päättävät, miten osa kaupungin rahoista käytetään. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asukkaat voivat antaa ideoita rahan käyttämiseksi omalla asuinalueellaan tai muualla kaupungissa.

Asukasbudjetti kohdennetaan koko Raision alueelle ja ideoinnin tueksi on neljä eri teemaa. Teemat kytkeytyvät kaupungin strategiaan. Lisäksi asukkaat voivat ideoida asioita Raision juhlavuoteen. Raisio sai kaupunkioikeudet vuonna 1974. Miten viisikymppistä muistetaan, sen päättävät asukkaat.   

Asukasbudjetin teemat ovat:

  • Asuinalueiden kehittäminen ja eriarvoisuuden vähentäminen
  • Kestävyys ja ekologisuus
  • Hyvinvointi, aktiivisuus ja osallisuus
  • Raision kaupunki 50v -juhlavuosi

Asukastilaisuuksissa saa keskustella ideoista

Ideoiden keräämisen jälkeen kaikki ideat käydään kaupungin eri yksiköissä läpi. Osa ideoista saattaa olla valmisteilla muualla ja osa kuulua jollekin toiselle toimijalle. Käsittelyvaiheen jälkeen raisiolaiset pääsevät äänestämään parhaat ideat toteutukseen. Äänestysvaihe on syyskaudella.

Ideoita voidaan toteuttaa useampi, kunhan niiden yhteenlaskettu kustannus on 50 000 euroa. Tavoitteena on, että ensimmäisiä asukasbudjetoinnin mukaisia ideoita päästään toteuttamaan jo loppuvuodesta.

- Ideointivaiheen aikana järjestetään useita tilaisuuksia, joissa asukkaat voivat tulla keskustelemaan ideoista. Tarjoamme myös tarvittaessa digiapua, eli tukea ideoiden syöttämiseen kyselylomakkeelle. Asukasbudjetin tavoitteena on syventää demokratiaa ja osallisuutta sekä kehittää vuorovaikutusta kaupungin ja asukkaiden välillä, kertoo kaupungin hyvinvointikoordinaattori Heidi Suominen.

Asukastilaisuuksia järjestetään ideointi- ja äänestysvaiheen aikana mm. Taiteiden yönä 14.6. ja Killin markkinoilla 26.8.  

Lue lisää asukasbudjetista ja katso kaikki asukastilaisuudet

Jätä ideasi Maptionnaire-kyselylomakkella 

Muokattu viimeksi
22.5.2023 10:35

Asiasanat

Kaupunki ja päätöksenteko
Asukasbudjetti