Raisio tuottaa energiaa auringosta

Uutiset
Aurinkoenergiajärjestelmä Kirjastotalon katolla

Tämä artikkeli on julkaistu Raisio tiedottaa 3/24 -lehdessä. Voit lukea jutun kokonaisuudessaan myös Raisio tiedottaa -verkkojulkaisusta.

 

Raisio otti vuoden alussa käyttöön aurinkoenergiajärjestelmät kirjastolla, Kuloisten koululla ja Leijapuiston päiväkodilla. Käyttöönotto on sujunut hyvin ja ensimmäisen puolen vuoden aikana järjestelmät ovat tuottaneet 21 % kohdekiinteistöjen kuluttamasta sähköstä. Lisäksi noin 18 % tuotetusta aurinkosähköstä on myyty energiayhtiölle. Heinäkuun alkuun mennessä järjestelmät olivat tuottaneet noin 87 000 kWh sähköä. 

Aurinkoenergiajärjestelmien avulla saadaan tuotettua uusiutuvaa energiaa kaupungin kiinteistöjen käyttöön, ja energiaomavaraisuuden kasvaessa kaupungin sähkölaskut pienenevät. Järjestelmien takaisinmaksuaikoja on vaikea ennustaa voimakkaasti vaihtelevan sähkön hinnan takia, mutta mitattujen tuottojen ja keskimääräisen sähkön hinnan perustella niiden voidaan arvioida maksavan itsensä takaisin alle kuudessa vuodessa. 

Kaupungin tavoitteena on lisätä aurinkoenergiajärjestelmiä rakennuksiin, jossa on varjottomat katot ja katoilla riittävä kantavuus. Isommissa aurinkosähköjärjestelmissä järjestelmän paino kuormittaa kattoa eri tavalla kuin pientaloissa. Tavoitteena on rakentaa 1-3 järjestelmää vuodessa riippuen järjestelmän koosta ja muutostöiden laajuudesta. Lisäksi uudiskohteisiin tehdään aurinkosähköjärjestelmät rakentamisen yhteydessä, osana muita energiatehokkuutta varmistavia toimenpiteitä.

 

 

Muokattu viimeksi
9.9.2024 14:19