Raisio tarjoaa etanaroskikset espanjansiruetanoiden hävittämistä varten

Uutiset
Espanjansiruetana on nopeasti lisääntyvä vieraslaji, jota on tavattu myös Raisiossa. Raision kaupunki kannustaakin nyt asukkaita mukaan taisteluun puutarhojen valtaajaa vastaan. Kaupunki tuo toukokuussa etanaroskikset kahteen paikkaan, joissa etanoita esiintyy runsaasti. Ihalan Jertantiellä ja Tikanmaan Vierulantiellä sijaitseviin roskiksiin saa viedä kuolleita espanjansiruetanoita koko kaupungin alueelta.
Espanjansiruetana

Espanjansiruetana on kansallisesti haitallinen vieraslaji ja paha tuholainen kotipuutarhoille, viljelyksille sekä kaupunkiluonnolle. Se voi risteytyä muiden etanalajien kanssa ja aiheuttaa haittaa näin alkuperäisille lajeille. Lisäksi sen erittämässä limassa voi olla muun muassa listeriaa ja muita bakteereja, jotka voivat olla haitallisia ihmisille ja kotieläimille.

Ukkoetanaa ei saa hävittää

Espanjansiruetanat ovat 7–14 cm pituisia ja väritykseltään murretun oranssinruskeita, likaisenruskeita tai mustia. Useimmiten niillä ei ole sivuraitoja. Espanjansiruetanaa ei pidä sekoittaa ukkoetanaan, jonka jalan alapinnan reunat ovat leveälti mustat. Lisäksi ukkoetanalla on selässään pitkittäinen harjanne, joka päättyy häntäpäässä terävään kärkeen.

Lajit voi erottaa hengitysaukon sijainnin perusteella. Ukkoetanan hengitysaukko sijaitsee vähän kauempana päästä kuin espanjansiruetanalla. Ukkoetanalla hengitysaukko on kilven puolivälin takapuolella. Espanjansiruetanalla hengitysaukko on kilven puolivälin etupuolella. Ukkoetana ei koskaan esiinny suurella joukolla kuten espanjansiruetana yleensä tekee. Ukkoetana kuuluu maamme alkuperäiseen lajistoon eikä sitä ole syytä hävittää.

Etanat pitää tuhota oikeaoppisesti

Etanat tapetaan keräämisen jälkeen esimerkiksi tiputtamalla ne kiehuvaan veteen tai pakastamalla. Tämän jälkeen neste poistetaan ja kuolleet etanat laitetaan hyvin suljettuun muovipussiin tai maitotölkkiin. Keräysastiat laitetaan polttokelpoiseen jätteeseen tai etanaroskikseen. Roskikseen saa laittaa vain kuolleita etanoita.

Raision etanaroskikset löytyvät toukokuusta syyskuun loppuun Jertantien kierrätyspisteen vierestä ja Vierulantien alkupäästä. Etanaroskiksen tunnistaa harmaasta väristä sekä kyljen ja kannen opastetarroista.

Tunnistamisesta, oikeaoppisesta hävittämisestä sekä havaintojen ilmoittamisesta voi lukea lisää Raision etanaviikot -sivulla.

(Muokattu 10.5.2021 tietoa etanoiden tuhoamistavoista.) 

Muokattu viimeksi
10.5.2021 15:12

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö