Raisio on ollut kaupunki 50 vuotta

Uutiset
Raisiosta tuli kaupunki 1.1.1974. Viisikymmentä vuotta sitten muutosta kauppalasta kaupungiksi juhlittiin vuodenvaihteessa. Tänä vuonna kaupungin viisikymppisiä vietetään koko vuoden.
Raision entinen kaupungintalo vuonna 1974.

Miten Raisiosta tuli kaupunki?

Raision kauppalanvaltuusto päätti 5.3.1973 anoa valtioneuvostolta kauppalan muuttamista kaupungiksi. Raisio sai kaupunkioikeudet ja kauppalasta tuli kaupunki 1.1.1974. Tapahtumaa juhlittiin uuden vuoden aattona torilla ja ohjelmassa oli VPK:n soittokunnan esityksiä, puheita ja kuorolaulua. Tilaisuus päättyi ilotulitukseen ja torilla pidettyihin tansseihin. Vuoden vaihtuessa myös kaupungintalo sai valokirjaimet. Kaupungin hallintorakennus sijaitsi viisikymmentä vuotta sitten nykyisen kaupungintalon vieressä. 

Miten juhlavuotta vietetään?

Juhlavuotta vietetään erilaisilla tapahtumilla ja tempauksilla ympäri vuoden. Raision kaupungiksi tulemisen vuosikymmeneen voi tutustua mm. Kirjastotalossa esitettävässä Elämää suuressa risteyksessä -näytelmätaltioinnissa. Näytelmä kertoo 1970-luvun raisiolaisista ilmiöistä ja tapahtumista. Taltiointi on tehty kymmenen vuotta sitten. Esitykset ovat 13.2. ja 12.3.

Kaupunginvaltuusto on päättynyt juhlavuoden kunniaksi suojella Kuloistenmetsän. Kuloistenmetsällä tarkoitetaan Mälikkälän–Kuninkojan Raision puoleista metsää. Lisäksi vuoden aikana toteutetaan valtaosa Raision asukasbudjetin äänestyksen voittaneista ideoista

Tapahtumiin voi tutustua juhlavuoden omalla sivulla. Sivulta löytyvät myös paikallisten seurojen, yhdistysten ja muiden tahojen käyttöön tarkoitetut juhlavuoden tunnukset.

Millainen Raisio oli viisikymmentä vuotta sitten?

Viidessä vuosikymmenessä Raisio on muuttunut paljon. Kaupungin väkiluku on kasvanut merkittävästi ja maisemaa hallinneet pellot ovat vaihtuneet asuin- kauppa- ja teollisuusalueiksi.

Viisi vuosikymmentä on vain pieni osa Raision historiaa, sillä ensimmäinen kirjallinen mainita Raisiosta on jo vuodelta 1292. Kyseinen asiakirja paljastaa myös sen, että Raisio on vielä tätäkin vanhempi. Kaupungin juuret ovat rautakaudella.

Vuosisatojen tapahtumat ja eriaikoina tehdyt päätökset ovat johtaneet siihen, että pari tuhatta vuotta sitten syntyneestä ja muutaman talon käsittäneestä asutuksesta on kasvanut vireä ja elinvoimainen kaupunki.

Lisää Raision vaiheista voit lukea 10.1. ilmestyvästä Raisio tiedottaa -lehdestä. Lehti jaetaan kaikkiin kotitalouksiin Raisiossa. 

Muokattu viimeksi
4.1.2024 15:48

Asiasanat

Ikäihmiset
Yrittäjät
Lapsiperheet
Matkailijat
Nuoret
Kaupunki ja päätöksenteko
Raisio 50