Raisio mukaan Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan

Uutiset
Raisio panostaa tulevina vuosina iäkkäiden toimintakykyisiin vuosiin. Ohjelmassa tarjotaan voima- ja tasapainoryhmiä sekä maksutonta liikuntaneuvontaa kotona vielä itsenäisesti pärjääville, mutta toimintakyvyltään jossain määrin heikentyneille iäkkäille.
Ikäihmisiä kuntoilemassa Voimaa Vanhuuteen -ryhmässä

Varsinais-Suomen hyvinvointialue ja sen 25 kuntaa alkavat rakentaa alueellista Voimaa vanhuuteen -toimintamallia. Ohjelmassa tehdään saumatonta yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntien ja paikallisten järjestöjen kesken. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat avainasemassa kohderyhmän tavoittamisessa, liikunnan puheeksi ottamisessa sekä ohjaamisessa liikuntaneuvontaan tai toimintakyvyn mukaiseen voima- ja tasapainoryhmään (Voitas-ryhmät).

Tavoitteena liikunnan vakiinnuttaminen ikäihmisten elämään

Raision väestöstä 2 756 on iältään yli 75-vuotiaita. Alueellisen hyvinvointikertomuksen mukaan lähes 30 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä varsinais-suomalaisista kokee suuria vaikeuksia puolen kilometrin kävelyssä. Koronapandemia on lisännyt myös sosiaalista eristäytymistä ja haastanut mielenhyvinvointia.

Raision tavoitteet Voimaa vanhuuteen –ohjelmassa ovat voima- ja tasapainoharjoittelun kehittäminen ja vakiinnuttaminen, liikuntaneuvonnan palveluketjun kehittäminen yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa sekä vertaisliikuttajatoiminnan lisääminen ja juurruttaminen osaksi toimintaa. Edellä mainittuja tavoitteita tukevia toimenpiteitä on jo käynnistetty AVI:n rahoittaman Liikkuen läpi elämän -hankkeen avulla, joka sai Raisiossa jatkoa myös vuodelle 2023.

Ensimmäiset voima- ja tasapainoharjoittelun kuntosaliryhmät käynnistettiin Raisiossa loppuvuonna 2022 yhteistyössä Kerttulakodin päiväkuntoutuksen kanssa. Nyt ryhmät ovat osana ryhmäliikuntatarjontaa. Lisäksi uusia vertaisliikuttajia koulutettiin voima- ja tasapainoharjoittelun ohjaamiseen. Keväällä 2023 vertaisliikuttajia on ollut mukana mm. voima- ja tasapainoryhmissä, kuntosaliryhmässä, Killi ja Nalli –kävelyillä sekä Kuntokimppa -liikuntaryhmässä. Maksutonta liikuntaneuvontaa on saatavilla liikuntapalveluiden toimesta ja palveluketjua ja yhteistyötä Varhan kanssa kehitetään yhä eteenpäin.

Voima- ja tasapainoharjoittelu pitää pystyssä

Vahvat jalat ja hyvä tasapaino pitävät ihmisen pystyssä. Säännöllisellä voima-, tasapaino- ja toiminnallisuusharjoittelulla voidaan ehkäistä joka toinen kaatumismurtuma. Tavoitteellisen kuntoilun lisäksi on tärkeää lisätä liikkumista arjessa. Riittävä päivittäinen liikkuminen tukee monien pitkäaikaissairauksien ehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta puhumattakaan liikunnan tuomista mielen hyvinvointivaikutuksista ja laadukkaista eläkevuosista.

- Tarjoamme ammattilaisille ja vertaisohjaajille maksuttomia koulutuksia, materiaaleja ja yhteisiä oppimisen foorumeita. Lisäksi kuntakohtaiset mentorit tukevat iäkkäiden terveysliikunnan suunnittelua, arviointia ja viestintää. Työn ytimessä on kunnan poikkisektorinen Voimaa vanhuuteen -yhteistyöryhmä, joka kehittää iäkkäiden tarpeita ja toiveita vastaavaa terveysliikuntaa, kiteyttää ohjelmakoordinaattori Saila Hänninen Ikäinstituutista.

Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa on ollut tähän mennessä mukana 109 kuntaa. Varsinais-Suomen kolmen vuoden kehittämistyössä on mukana seuraavat kunnat: Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Koski, Kustavi, Laitila, Loimaa, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa.

Muokattu viimeksi
19.5.2023 9:08

Asiasanat

Ikäihmiset
Kulttuuri ja vapaa-aika
Liikunta ja urheilu