Raisio investoi vetovoimaan ja peruspalveluihin

Uutiset
Kaupunginjohtajan talousarvioehdotus sisältää mittavat satsaukset peruspalveluihin ja kaupungin strategisten tavoitteiden toteuttamiseen. Kaupunginhallitus käsittelee ehdotusta 14.11. ja kaupunginvaltuuston talousarviokokous on 28.11.
Hahdenniemen uimaranta syksyllä.

Vuosi 2023 näyttää talouslukujen valossa vakaalta. Valmistelussa on ennakoitu jatkoa Raision positiiviselle väestönkehitykselle ja varauduttu entisestään parantamaan edellytyksiä yritysinvestoinneille.    

Uuden toimintavuoden suunnitteluun vaikuttavat myös globaalit ja kansalliset haasteet. Kaupunki valmistelee sähkönkulutuksen tasaustoimia, varautuu kustannusten nousuun, tukee ukrainalaisten sopeutumista Suomeen ja valmistelee ja tukee sotemuutosta.   

- Vaikeasta maailmantilanteesta huolimatta katsomme Raisiossa luottavaisesti tulevaisuuteen. Varaudumme laajassa yhteistyössä turvaamaan kaupungin toimintakyvyn ja kehitämme samalla rohkeasti vetovoimaista kaupunkiamme eteenpäin. Tulevaisuudessa menestyvät ne kaupungit, jotka sijoittavat osaamiseen, tulevaisuuteen ja viihtyvyyteen, sanoo kaupunginjohtaja Eero Vainio

20-luvun investoinnit käyntiin 

Raisiossa on nautittu ylijäämäisistä vuosista ja myös esitys vuoden 2023 talousarvioksi on positiivinen. Kansallisesti kuntatalouden näkymät heikentyvät vuodesta 2024 lähtien. Pitkällä aikavälillä kaupunki pyrkii pitämään toimintamenojen kasvun maltillisena.  

Kaupungin kasvu vaatii lähivuosille merkittäviä investointeja ja mittavat satsaukset palveluverkkoon ja elinvoimaan merkitsevät velkamäärän kasvua. Investointeja sisältyy talousarvioon 23,9 miljoonaa euroa, joista yli 60 % on talonrakennushankkeita. 20-luvun investointien myötä Raisiossa on nykyaikaiset ja terveelliset oppimistilat kasvaneelle lapsimäärälle, uusi keskusta ja valmius säännölliselle junaliikenteelle.  

Satsaukset liikuntaan, kulttuuriin ja luontoon    

Vuoden 2023 talousarvioehdotus tukee lasten ja nuorten hyvinvointia ja harrastuksia. Merkittäviä satsauksia ovat Tiedonpuiston koulun toteutuksen käynnistyminen sekä uuden päiväkodin ja puiston suunnittelutyöt. Ensi vuonna tehdään myös yritysalueita, parannetaan ulkoilu- ja liikuntaolosuhteita, kehitetään satama-aluetta ja kulttuuritarjontaa.  

Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä Raision vuosikate on 11,2 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos on 3,3 miljoonaa euroa. Lainamäärä tulee kasvamaan voimakkaasti tulevia vuosina investointimäärän kasvun myötä. Vuonna 2023 otetaan uutta lainaa 14,8 miljoonaa euroa.  

Verotasot on päätetty valtuustossa 7.11.2022. Kaupungin tuloveroprosentti vuonna 2023 on 7,61 %. Kiinteistöveroprosentit ovat samat kuin vuonna 2022. 

Raisio on 25 000 asukkaan vahvasti kehittyvä kasvukaupunki 150 000 asukkaan kaupungin palveluilla. Maailman muutosten keskellä Raisio jatkaa vahvalla kehittämisen ja kehittymisen polulla asukaslähtöisesti. 

Raision kaupunginhallitus 14.11. asialista

Muokattu viimeksi
10.11.2022 16:18

Asiasanat

Kaupunki ja päätöksenteko