Perhepäivähoidossa lapset saavat yksilöllistä hoitoa tutun hoitajan luona

Uutiset
Lasten päivät täyttyvät perhepäivähoidossa muun muassa retkillä ja monipuolisella ohjelmalla. Samaan aikaan toimintaa kehitetään erilaisten hankkeiden avulla.

Tämä artikkeli on julkaistu Raisio Tiedottaa 1/23 -lehdessä. Voit lukea Raisio Tiedottaa -lehden kokonaisuudessaan Voit lukea Raisio Tiedottaa -lehden kokonaisuudessaan Issuu-verkkopalvelussa.

Teksti SARITA MÄKIÖ | Kuvat LIISA KALLIO



‒ Kuka saa, kuka saa, laulupussiin kurkistaa?

Talvisesta Petäsmäen metsästä kantautuu iloista naurua, laulua ja leikin temmellystä. Paksuihin toppavaatteisiin pukeutuneet lapset istuvat puupenkeillä ja laulavat laulupussista löytyvien kuvien mukaisia lauluja. Ryhmän nuorimmainen nukkuu tyytyväisenä rattaissa.

Käynnissä on perhepäivähoitajien hoitolapsilleen pitämä laulutuokio, jonka he järjestävät joka tiistai samassa metsässä. Yksi mukana olevista perhepäivähoitajista on 17 vuotta perhepäivähoitajana toiminut Tanja Ruopsa.

‒ Lapset ovat työn paras puoli, sillä tykkään työskennellä heidän kanssaan. Perhepäivähoidossa on pieni ryhmä, jossa saa muodostettua läheisen suhteen jokaiseen lapseen, hän kertoo.

Yhteistyötä muiden ryhmien kanssa

Raision kaupungissa on tarjolla kunnallista ja kunnan valvomaa yksityistä perhepäivähoitoa. Se on pienessä ryhmässä tapahtuvaa kodinomaista varhaiskasvatusta, jossa kasvattajina toimivat perhepäivähoitajat. Toiminta perustuu kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaan.

Perhepäivähoitoryhmät tapaavat toisiaan päivittäin yhteisten ulkoilujen ja tapahtumien merkeissä.

‒ Voimme liikkua ulkona monipuolisesti eri paikoissa, metsissä, leikkipuistoissa, pallokentällä ja hoitajien pihoilla. Retkiä tehdään usein, Ruopsa kertoo.

Monet perhepäivähoitoryhmät tekevät yhteistyötä myös seurakunnan kanssa ja ryhmät osallistuvat seurakunnan järjestämään kerhoon. Ryhmillä on lisäksi mahdollisuus käydä jumppailemassa kaupungin liikuntahalleissa ja hyödyntää muita kaupungin palveluita kuten kirjastoa ja jäähallia.

Pedagogista tukea, liikuntavälineitä ja medialukutaitoa

Kunnallista perhepäivähoitoa kehitetään jatkuvasti erilaisilla kehittämishankkeilla. Yksi näistä hankkeista on Perhepäivähoidon tuki ja ohjaus –hanke. Hankkeen tavoitteena on lisätä perhepäivähoidon ohjaajan antamaa pedagogista tukea ja ohjausta.

Perhepäivähoito osallistuu myös Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmaan, jonka tavoitteena on lisätä lasten liikkumista hoitopäivän aikana. Lisäksi perhepäivähoito on muiden Raision varhaiskasvatusyksiköiden tavoin mukana Uudet lukutaidot –hankkeessa. Sen tavoitteena on vahvistaa muun muassa lasten ja hoitajien digitaalista osaamista ja medialukutaitoa.

Perhepäivähoitaja Tanja Ruopsan mukaan uusista hankkeista saa aina uusia ideoita omiin suunnitelmiin.

‒ Hoitajilla kuluu paljon omaa aikaa toiminnan suunnitteluun sekä materiaalien hankintaan ja valmistamiseen. Nämä hankkeet ovat vähän sitä helpottaneet, kun olemme saaneet valmiita materiaaleja, Ruopsa sanoo.

Joustavaa hoitoa lapset huomioon ottaen

Tanja Ruopsan mukaan perhepäivähoidossa on paljon hyviä puolia: jokaisen lapsen vahvuudet ja mielipiteet voi ottaa huomioon, on vapautta suunnitella toimintaa lapsiryhmän mukaan ja liikkuminen eri paikoissa onnistuu kätevästi.

‒ Suunnitelmien muuttaminen nopeastikin lasten ideoiden mukaan on helppoa ja toiminta joustavaa, hän kertoo.

Aamuisin lapsen tullessa hoitoon vastassa on tuttu ja turvallinen hoitaja, jonka kanssa vaihdetaan kuulumiset myös päivän päätteeksi. Näin hoitajalla on mahdollisuus tutustua myös lapsen perheeseen. Ajan myötä perhepäivähoidossa hoitajan ja lapsen välille muodostuukin vahva side.

Missing media item.

Perhepäivähoidon eri muodot Raisiossa

1.      Perhepäivähoitajan kotona tapahtuva hoito

  • Ryhmässä voi olla kokopäivähoidossa enintään 4 lasta.

2.      Ryhmäperhepäivähoito

  • Ryhmiksissä työskentelee 3 perhepäivähoitajaa ja lapsia ryhmässä voi enintään olla 12. 

3.      Tannerkadun vararyhmis

  • Vararyhmis tarjoaa varahoitopaikkaa kunnallisessa perhepäivähoidossa oleville lapsille, jos lapsen oma hoitaja on poissa töistä
  • vaihtoehtona myös maksuhyvitys perheille, jos perhe järjestää hoidon itse

     

Hae paikkaa Raision varhaiskasvatuksen uudelle toimikaudelle 3.4.2023 mennessä

Raision kaupungin vapautuvat päivähoitopaikat päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa 1.8.2023 alkavaa toimikautta varten ovat haettavana 3.4.2023 mennessä.

Päivähoitopaikkaa tai kunnallisen päivähoitopaikan vaihtamista voi hakea sähköisesti. Lisätietoa hakemisesta löydät osoitteesta https://raisio.fi/fi/koulutus-ja-varhaiskasvatus/varhaiskasvatus-ja-esiopetus/hoitopaikan-haku-tai-vaihto

Päivähoitopaikkaa voi myös hakea tarpeen mukaan ympäri vuoden.

Muokattu viimeksi
28.2.2023 8:20