Nyt saa kommentoida kaupungin ympäristöohjelmaa

Uutiset
Raision kaupunki valmistelee ympäristöohjelmaa, joka kokoaa yhteen kaikki kaupungin keskeisimmät ilmastotoimenpiteet. Ohjelma on ollut lausuntokierroksella ja nyt asukkailta halutaan näkemystä ohjelman sisältöön ja toimenpiteisiin. Kommentoida voi helmikuun loppuun asti.
Keskuspuiston niittymaisema.

Raision ilmastotavoite on olla hiilineutraali vuonna 2030

Raisiossa ilmastosuunnitelma on hyväksytty keväällä 2021. Ilmastosuunnitelmaan on nimetty muun muassa kaupungin ilmastotavoite. Raisiossa hiilineutraalius on määritelty siten, että vuoden 1990 päästöistä vähennetään 80 %.

Ympäristöohjelman on tarkoitus toimia kaupungin ilmastotyön johtamisen työkaluna. Ilmastosuunnitelmasta puuttuu uuden velvoitteen mukaiset kaupungille tunnistetut ilmastotoimenpiteet. Nyt kommenteilla oleva ympäristöohjelma siis päivittää kaupungin ilmastosuunnitelman tulevan ilmastolain muutoksen velvoittamalle tasolle. Päästöjen hillintätoimien lisäksi ympäristöohjelmassa otetaan kantaa viestintään, luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.

Ympäristöohjelman valmisteluprosessi on ollut laaja ja siihen on osallistettu kaupungin eri toimijoita muun muassa työpajojen, kyselyiden ja keskustelumahdollisuuksien kautta. Ohjelman valmisteluun on tähän mennessä vaikuttanut noin 250 henkeä.

Kaupunginhallitus on viime vuoden marraskuussa lähettänyt ympäristöohjelman lausuntokierrokselle lautakuntiin. Nyt kommentointivuoro on asukkailla ja muilla alueen toimijoilla. Ympäristöohjelman luonnos on nähtävillä kaupungin verkkosivuilla ja siihen voi jättää kommentteja 6.-28.2.2023 saakka. Kommentointi paperilomakkeella on mahdollista kirjastossa.

Anna palautetta ympäristöohjelman luonnoksesta (verkkolomakkeen linkki)

Kuntien asema kansallisen ilmastotavoitteen saavuttamiseksi on merkittävä

Suomi tähtää hiilineutraaliksi yhteiskunnaksi vuoteen 2035 mennessä. Taakanjakosektorin, eli päästökauppaan kuulumattomien tahojen päästöjen määrä laskevat, mutta vauhtia tulee kiristää. Eduskunta on hyväksynyt ilmastolakiin muutoksen, joka sisältää kunnille velvoitteen laatia ilmastosuunnitelma. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.3.2023.

Tarkoitus on vauhdittaa kuntien ilmastotyötä etenkin kunnissa, joissa ilmastotyö ei ole vielä käynnistynyt tai on vasta alussa. Lakimuutoksella halutaan tukea ilmastopolitiikan päätöksentekoa ja ennakointia. Ilmastosuunnitelmaan tulee nimetä kunnan tai alueen ilmastotavoite ja tunnistaa kuntakohtaiset ilmastotoimenpiteet. Ilmastosuunnitelman hyväksyy kaupunginvaltuusto ja se tulee päivittää kerran valtuustokaudessa.

Muokattu viimeksi
6.2.2023 8:18

Asiasanat

Ikäihmiset
Yrittäjät
Lapsiperheet
Nuoret
Asuminen ja ympäristö
Kaupunki ja päätöksenteko
Ympäristö
Kansalaisvaikuttaminen