Nuorisotyöntekijä osallistuu nuorten arkeen koulupäivän aikana

Uutiset
Henri Moilanen Vaisaaren koulussa

Kuva Sanni Siltala

Tämä artikkeli on julkaistu Raisio tiedottaa 1/24 -lehdessä. Voit lukea jutun kokonaisuudessaan myös Raisio tiedottaa -verkkojulkaisusta.

Nuorisotyöntekijä Henri ”Hoppe” Moilanen on toiminut nuorisotyöntekijänä Vaisaaren koululla kahtena päivänä viikossa vuoden 2023 alusta alkaen. Koululla järjestettävän nuorisotyön tavoitteena on tukea nuorten hyvinvointia.

Nuorisotyöntekijä auttaa mm. ukrainalaisia nuoria kiinnittymään koulun arkeen sekä huomioi yksinäisiä nuoria. Käytännössä nuorisotyöntekijä toimii oppilaille turvallisena aikuisena, lisää turvallisuuden tunnetta ja järjestää toimintaa välitunneilla. Nuorisopalveluiden nuorisotyöntekijät ovat koululla noin neljänä päivänä viikosta ruokavälituntien ajan.

Nuorisotyöntekijä on tuttu näky monessa tilanteessa. Hoppeen voi törmätä niin erityisluokkien toiminnassa kuin välitunneilla pelailemassa koripalloa. Hän osallistuu esimerkiksi 7. luokkien ryhmäyttämispäiviin, osallistuu luokkien retkipäiviin opettajien toiveesta tai selvittää erilaisia kiusaamistilanteita yhdessä koulun henkilökunnan kanssa.

Nuorisotyöntekijä tutustuu oppilaisiin ja auttaa tarvittaessa nuoria askarruttavissa asioissa. Nuorisotyö tarjoaa nuorille mahdollisuuksia osallistua erilaisiin vapaa-ajan toimintoihin.

Nuoruuden ymmärtäjä

Nuoret hakeutuvat nuorisotyöntekijän seuraan. Nuorisotyöntekijöiden näkyminen koululla helpottaa myös vapaa-ajan nuorisotilatoimintaan osallistumista, koska samat tutut aikuiset ovat tavattavissa nuorisotiloilla. Nuorisotyöntekijän pitkään ammatilliseen kokemukseen perustuu myös nuorten maailmaa ymmärtävä pelisilmä ja tilannetaju. Nuorisotyöntekijä huomaa, kuulee ja kuuntelee nuoria.

Yhteistyötahoina nuorisotyöntekijällä ovat oppilashuoltotyöryhmä, kuraattori, psykiatrinen sairaanhoitaja ja koulun yhteisöpedagogi. Yhteistyössä toteutetaan niin tapahtumia kuin nuorten tapaamisiakin.

Nuorisotyöntekijän voi pyytää kaveriksi ruokailuun, kysyä neuvoa tilanteeseen tai vaihtaa kuulumisia. Useat nuoret ovat ottaneet nuorisotyöntekijän luottohenkilökseen, oli sitten kyse UNO-korttien pelaamisesta tai omien asioiden luottamuksellisesta keskustelusta.

Muokattu viimeksi
22.3.2024 10:16