”Näin matkataan, ja kohta Raisiossa ollaan” – valokuvanäyttely kirjastossa

Uutiset
Raision Kirjastotalon lehtiosastossa on helmikuun loppuun asti esillä vanhoista valokuvista koostuva näyttely, joka kertoo Raision aseman vilkkaasta junaliikenteestä.
Kuvassa Raision asemalla seisovasta junasta.

Raision asemarakennus vihittiin käyttöön 30.5.1925. Alusta alkaen Raision aseman kautta kulki useita junia päivässä. Toisen maailmansodan jälkeen rautatien merkitys kasvoi Raisiossa ja oli suurimmillaan 1950-luvulla. Raisio oli risteysasema, sillä Naantalin rata erkani ja Uudenkaupungin rata jatkui sieltä. Myös kohtausasemana se oli tärkeä, sillä ratapihalla oli rinnakkain kolme pitkää raidetta.

Raision aseman kautta kulki vilkas junaliikenne vielä 1960-luvulla. Samalla vuosikymmenellä alkoivat kuitenkin paikallisjunien matkustajamäärät vähentyä, koska linja-autot alkoivat liikennöidä yhä enemmän Turun ja Naantalin väliä.

Naantalin junaliikenne päättyi henkilöliikenteen osalta vuonna 1972 lukuun ottamatta Naantalin satamasta ajettuja laivavuoroja. Näitä laivapikajunien jatkoyhteyksiä ajettiin Turusta Naantalin satamaan vuoteen 1990, jolloin matkustajaliikenne tällä rataosuudella päättyi. Myös Uudenkaupungin matkustajaliikenne väheni vähenemistään. Viimeinen matkustajajuna ajoi Uuteenkaupunkiin ja takaisin 31.12.1992.

Nykyään aseman kautta kulkee ainoastaan tavaraliikennettä. Vuonna 2008 Raision asemasta tuli miehittämätön, kun tämä rataosuus liitettiin kauko-ohjauksen piiriin. Asemanseudun keskukselle Raision asemalle koitti uusi aika kesällä 2010, jolloin se siirtyi yksityiseen omistukseen.

Kuva: Mika Rantala / Raision kirjaston kotiseutukokoelma.

Muokattu viimeksi
28.1.2022 10:38

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Näyttelyt