Mitä Kuloistenniityssä myllätään?

Uutiset
Viime aikoina Kuloistenniitty on ollut muutoksen keskipisteessä, kun alueelle on rakennettu ahkerasti kunnallistekniikkaa. Vesihuolto ja kadut ovat nyt valmiina, ja alueelle on suunnitteilla laaja asuinalue, puisto ja päiväkoti.
Ilmakuva Kuloistenniityn alueelta

Tämä artikkeli on julkaistu Raisio tiedottaa 1/24 -lehdessä. Voit lukea jutun kokonaisuudessaan myös Raisio tiedottaa -verkkojulkaisusta.

Kuva Veijo Lindgren

Kestävää kerrostalo- ja rivitaloasumista

Vielä valmisteilla olevalle Kuloistenniitty 1 -asuinalueelle tulee rakentumaan niin kerrostaloja kuin rivitalokortteleitakin. Alueen tontit jaetaan tontinluovutuskilpailujen kautta. Tavoitteena on rakentaa laadukasta ja viihtyisää asuinympäristöä, joka kestää aikaa ja kunnioittaa ympäristöä.

Ensimmäinen tontinluovutuskilpailu järjestettiin keväällä 2023. Kilpailussa haettiin toteuttajaa kahdelle erilliselle kilpailukohteelle, joista toinen koostuu yhdestä yksittäisestä kerrostalotontista ja toinen kahden kerrostalon kokonaisuudesta.

- Kilpailujen kautta voimme vaikuttaa esimerkiksi alueen arkkitehtuuriin, kestävään kehitykseen ja ekologisuuteen. Saimme useita kilpailutöitä, joissa ympäristönäkökulma ja ekologiset innovaatiot huomioitiin erityisellä tavalla, kaupunginarkkitehti Emma Kaitaa kehuu.

Seuraavat tontinluovutuskilpailut järjestetään vuoden 2024 aikana. Ensimmäisten joukossa luovutukseen tulee myös lähikaupalle suunniteltu kaupallisen palvelun tontti.

- Palvelut tulevat alueella olemaan hyvät. Oman kaupan ja päiväkodin lisäksi luonto on Kuloistenniityssä keskiössä ja matkaa niin Raision kuin Turunkin keskustaan vain pyöräilymatkan verran.

Uusi päiväkoti vastaa alueen kasvaviin tarpeisiin

Uuden asuinalueen tarpeisiin vastatakseen suunnitellaan myös uusi päiväkoti, joka tulee tarjoamaan varhaiskasvatuksen palveluita alueen perheille. Päiväkoti sijoittuu keskeiselle paikalle, kävelymatkan päähän asuinalueen kodeista sekä julkisen liikenteen runkoväylän varrelle.

- Toteutimme vuonna 2019 sivistyspalveluiden palveluverkkoselvityksen ja suunnitteilla oleva Kuloistenniityn päiväkoti vastaa siinä havaittuihin tarpeisiin. Tarkoituksena on rakentaa päiväkoti, joka tarjoaa viihtyvät, turvalliset ja terveelliset tilat niin lapsille, henkilöstölle kuin vapaa-ajankäyttäjillekin, varhaiskasvatuksen johtaja Nina Ali-Keskikylä kertoo.

168 lapselle suunnitellun päiväkodin rakennustyöt alkavat keväällä, ja sen odotetaan olevan käytössä syksyllä 2025. Päiväkoti on suunniteltu tarjoamaan oppimisympäristön, joka mahdollistaa monipuoliset aktiviteetit lapsille.

Suvituulenpuisto liikuttaa vauvasta vaariin

Uuden asuinalueen viereen rakennetaan lähes neljän hehtaarin laajuinen Suvituulenpuisto, joka tarjoaa viheralueiden lisäksi monipuolisia aktiviteetteja eri ikäisille kuntalaisille.

Alueelle on suunniteltu leikkialueet, joiden leikkivälineet ovat suurimmaksi osaksi esteettömiä. Isojen lasten leikkialueelle on suunniteltu esimerkiksi kiipeilykeskusta ja vaijeriliukua. Myös päiväkodista pääsee kulkemaan puistoon helposti, sillä välissä olevan ojan ylitykseen on suunniteltu kaksi ylityskohtaa.

- Päiväkotiin on suunniteltu oma leikkipiha, mutta läheinen leikkipuisto ja viheralueet ovat lasten kannalta upea juttu. Reissut lähipuistoon ja luontoon vaikuttavat niin aikuisten kuin lastenkin jaksamiseen positiivisella tavalla, Ali-Keskikylä iloitsee.

Leikkialueiden viereen on suunniteltu ulkokuntoilu- ja senioriliikunta-alue. Nuorille ja muille vauhdikkaasta menosta innostuville rakennetaan peli- ja liikunta-alue, joka mahdollistaa esimerkiksi parkourin ja boulderoinnin harrastamisen raittiissa ulkoilmassa. Kuntoradan viereiseen Sykepuistoon on suunniteltu ulkokuntolaitteita.

Kukkaloistoa keväästä syksyyn

Vihersuunnittelija Markku Tuominen on hankkeesta innoissaan.

- Puistossa kasvillisuus on moni-ilmeistä ja vaihtelevaa. Puu-ja pensaslajeja -ja lajikkeita on lukuisia, kukkapuiden ja pensaiden kukinnasta voi nauttia keväästä pitkälle syksyyn. Puiston syksyn kruunaa puiden ja pensaiden monenkirjavat syysvärit. Puiston eteläosa on hyvin toiminnallinen, sen pohjoisempi osa on suunniteltu rauhallisemmaksi alueeksi, jossa on laajoja monilajisia nurmialueita vaikkapa leijan lennätykseen ja piknikille, Tuominen kertoo.

Puiston pohjoisosassa on myös viihtyisä oleskelualue, johon on suunniteltu muun muassa pöytäryhmiä ja pihakeinu. Lisäksi puiston eteläiseen osaan on rakennettu melua vaimentavana rakenteena maisemakumpu, jonka etelärinteelle on istutettu euroopanpyökkimetsikkö. Maisemakumpu toimii talviaikaan lasten pulkkamäkenä.

Muokattu viimeksi
13.2.2024 10:55

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö