MAL-sopimuksista rahoituspäätös Raision keskustan tieremontille

Uutiset
Suurten kaupunkiseutujen maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimusneuvottelut vuosille 2024–2035 on saatu päätökseen. Tiehankkeista sopimuksiin sisältyy valtakunnallisesti merkittävän E18-tien kehittäminen Raision kohdalla.
Ilmakuvassa Raision keskusta.

MAL-sopimuksilla luodaan edellytyksiä kaupunkiseutujen kasvulle ja saavutettavuudelle. Sopimuksilla valtio ja kaupunkiseutujen kunnat edistävät tarpeita vastaavaa asuntokaavoitusta ja -tuotantoa, kestävää ja vähäpäästöistä yhdyskuntarakennetta ja liikennejärjestelmää sekä niihin liittyviä infrastruktuuri-investointeja.

MAL-sopimuksissa valtio sitoutuu kaupunkiseutujen saavutettavuutta ja kestävää liikkumista edistäviin hankkeisiin yli 570 miljoonan euron rahoituksella. MAL-sopimuksiin sisältyy myös tiehankkeita, joita rahoitetaan MAL-sopimuksiin sisältyvän rahoituksen lisäksi lähes 300 miljoonalla eurolla. MAL-sopimusten ja niihin sisältyvien tiehankkeiden rahoitus on osa hallitusohjelman määräaikaista investointiohjelmaa, joka perustuu valtion omaisuuden myyntituloihin.

Talouspoliittinen ministeriövaliokunta puolsi MAL-sopimusten linjauksia 23.9. Valmisteluryhmien ehdotukset MAL-sopimuksiksi siirtyvät seuraavaksi hyväksyttäviksi kuntiin. Valtio hyväksyy sopimukset valtioneuvoston periaatepäätöksellä loppuvuodesta 2024. Sopimukset on tarkoitus allekirjoittaa joulukuussa 2024. 

Raision keskustasta nykyaikainen asua ja turvallinen liikkua

Turun kehätie on yksi Suomen tärkeimmistä päätie- ja satamayhteyksistä. E18 Raision keskusta -hanke on ollut toteuttamisvalmis vuodesta 2020 lähtien. Väylävirasto on priorisoinut sen koko Suomen tärkeimmäksi ja kiireisimmin toteutettavaksi tieverkon hankkeeksi. Väylävirasto on arvioinut hankkeen maksavan itsensä takaisin 1,3-kertaisesti. 

MAL-sopimuksen mukaan valtio rahoittaa hanketta 45 milj. eurolla ja Raision kaupunki 16,5 milj. eurolla, kuitenkin enintään 20 milj. eurolla. Muiden osapuolten kustannukset ovat arviolta n. 25 milj. euroa. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 235 miljoonaa euroa ja valtio rahoittaa hankkeen lopun osuuden osana muuta hallitusohjelman investointiohjelmaa. Mikäli kustannukset hankkeessa alittuvat, vähennetään Raision kaupungin osuutta. Hankkeesta laaditaan erillinen toteutussopimus osapuolten kesken. 

- Tämän eteen on tehty vuosia töitä, ja nyt määriteltyä kustannusjakoa voi pitää hyvänä kompromissina. Kun valtio hyväksyy MAL-sopimukset loppuvuodesta, voi Raision keskustan kokonaisvaltainen uudistaminen lähteä vihdoin käyntiin. Meillä on tänä vuonna aloitettu myös Raision keskustan arkkitehtuurikilpailu ja näillä toimenpiteillä kaupungin keskustasta tulee nykyaikainen asua, turvallinen liikkua ja viihtyisä vierailla, iloitsee kaupunginjohtaja Eero Vainio

lateral-image-left
Muokattu viimeksi
26.9.2024 15:30

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Kaupunki ja päätöksenteko
E18 Raision keskusta
Raision keskusta