Kulttuurikasvatussuunnitelma Elämyspolkua kehitetään koulujen kanssa yhteistyössä

Uutiset
Lapset maalaavat läpinäkyvää muovia aurinkoisessa kesäsäässä.

Tämä artikkeli on julkaistu Raisio tiedottaa 3/24 -lehdessä. Voit lukea jutun kokonaisuudessaan myös Raisio tiedottaa -verkkojulkaisusta.

 

Kuten useissa kaupungeissa, myös Raision perusopetuksessa on käytössä kulttuurikasvatussuunnitelma. Meillä se tunnetaan nimellä Elämyspolku. Elämyspolku on osa Raision opetussuunnitelmaa ja se on ollut käytössä vuodesta 2021 asti. Käytännössä kulttuurikasvatussuunnitelma on opettajien työkalu kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatuksen toteuttamiseen osana opetusta.

Elämyspolku takaa kaikille raisiolaisille lapsille ja nuorille tasa-arvoisen mahdollisuuden kokea taidetta ja osallistua monipuolisesti paikalliseen kulttuuriin.

Suunnitelmaa toteutetaan kaupungin eri palveluiden ja koulujen kanssa yhteistyössä.

– Vuosiluokat kiertävät suunnitellun ohjelman mukaisesti vuosittain erilaisissa kohteissa, kuten kirjastossa, museoissa ja teatterissa. Suunnitelmassa olevat käyntikohteet ja tapahtumat on valittu niin, että ne tukevat ja helpottavat omalta osaltaan opettajien työtä ja ovat kiinteänä osana opetussuunnitelmaa, Elämyspolun kehitystyöstä vastaava Raision museo Harkon museoamanuenssi Kirsi Leimu kertoo.

Museonjohtaja Heli Isolehto johdattelee koululaiset kulttuurielämysten äärelle. Elämyspolku tarjoaa kaikille kouluikäisille tasa-arvoisen mahdollisuuden kokea taidetta.

Elämyspolkuun otetaan laajemmin mukaan alueen kulttuuritoimijoita

Tarkoituksena on, että nykyistä Elämyspolkua kehitetään vuosien 2024–2025 aikana ja otetaan vielä laajemmin mukaan alueen muita kulttuuri- ja taidetoimijoita. Kehitystyössä tehdään myös tiivistä yhteistyötä koulujen kanssa.

– Tähän mennessä kokemukset Elämyspolusta ovat olleet hyviä ja sekä opettajilta että oppilailta on saatu hyvää palautetta. Tältä pohjalta nykyistä suunnitelmaa on hyvä lähteä kehittämään yhteistyössä koulujen Elämyspolku-yhteistyöhenkilöiden kanssa, jolloin saamme ensikäden tietoa siitä, millaisia sisältöjä koulut toivovat kulttuurikasvatussuunnitelmaan sisällytettäväksi.

Tarkoituksena on saada kaikkia osapuolia palveleva kokonaisuus. Monilla kaupungeilla ja kunnilla on kulttuurikasvatussuunnitelma käytössä ja niitä vertaillen ja apuna käyttäen saadaan hyviä kehitysideoita, Leimu sanoo. Eri toimijoiden yhteistyöstä on saatu kokemusta 1.–2. luokkalaisille rakennetussa kotiseuturetkipäivässä. Päivä toteutetaan Krookilan kotiseutukeskuksessa ja luokat kiertävät erilaisia tehtäväpisteitä.  Retkipäivä järjestetään joka toinen vuosi, jolloin jokainen koulutaipaleensa aloittanut pääsee kokemaan sen joko ensimmäisellä tai toisella luokalla. 

Vuonna 2023 Kotiseutupäivää olivat mukana järjestämässä kaupungin kulttuuripalvelut, Raision museo Harkko, Raision vanhemmat RaiVary ry, Raisio Seura ry, Suomen Punaisen Ristin Raision osasto, Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raseko ja Raisio-opiston lasten ja nuorten kuvataidekoulu.

Kulttuurikasvatus auttaa lapsia ja nuoria tuntemaan omia juuriaan

Yhteistyössä eri tahojen kanssa toteutettu kulttuurikasvatussuunnitelma tarjoaa valmiita verkostoja monialaisten oppimiskokonaisuuksien rakentamiseen sekä laaja-alaisten osaamisalueiden ja ilmiölähtöisen oppimisen toteuttamiseen.

Kulttuurikasvatus opettaa ymmärtämään kulttuurien moninaisuutta. Se myös auttaa lapsia ja nuoria tuntemaan omia kulttuurisia juuriaan ja arvostamaan kulttuuriperintöä. Kulttuurikasvatus parantaa kouluviihtyvyyttä, tarjoaa onnistumisen kokemuksia, ja vahvistaa luovuutta ja itsetuntoa. Lisäksi taito ymmärtää, arvioida ja käyttää kulttuuria kehittyvät ja kyky lukea median sekä ympäröivän maailman välittämiä viestejä vahvistuu. 

Kulttuurikasvatus on pitkäjänteistä ja se lisää erilaisten kulttuuripalveluiden kävijämääriä ja laajentaa yleisöpohjaa, sekä mahdollisesti kasvattaa tulevaisuuden kulttuuri- ja taideyleisöjä.

Teksti: Kirsi Leimu, Raision museo Harkko

Muokattu viimeksi
23.9.2024 9:55

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot
Kulttuuri