Kaupunki on selvittänyt vaihtoehtoja kaukolämmön tuottamiseen

Uutiset
Selvitystyön taustalla on tarve uusia kaupungin nykyinen, erääntyvä kaukolämpösopimus. Vaihtoehtoina on tutkittu kahta toimintamallia, joista toinen on nykyisen sopimuksen päivittäminen. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle äänin 6-5 täysin uuden ratkaisun toteuttamista. Kaupunginvaltuusto tekee kaukolämpöratkaisusta päätöksen 3.6.2024.
Vaakuna kaupungintalon seinällä.

Raision kaupunki on vuokrannut kaukolämpöverkkonsa varalämpökeskuksineen Turku Energia Oy:lle osana seudullista kaukolämpöratkaisua. Sopimus on voimassa 31.12.2026 asti. Vuokrasopimuksen jatkoneuvottelujen yhteydessä Turku Energia on esittänyt sopimusehtojen muuttamista. Muuttuvien ehtojen takia kaupunginhallitus ohjeisti kaupungin virkajohtoa selvittämään myös vaihtoehtoisia tapoja kaukolämmön tuottamiseen. Reunaehtona oli, että kaupungin tuotto kaukolämpöverkosta olisi päättyvän vuokrasopimuksen tasolla tai sitä parempi. Lisäksi tavoitteena on ollut uusiutuvaan energiaan perustuva hiilineutraali lämmöntuotanto. Selvitystyötä on tehty noin vuosi. 

Kaupunginhallitus sai maanantaina 27.5. eteensä kaksi vaihtoehtoa. Vaihtoehtoina on tehdä vuokrasopimus Turku Energian kanssa tai perustaa toisen operaattorin kanssa yhteisyritys, joka rakentaisi Raisioon oman kaukolämmön tuotannon. Kaupunginhallituksen äänet hajautuivat 6-5 yhteisyrityksen puolesta. 

Kaukolämpöyhtiön perustaminen yksityisen kumppanin kanssa  

Yhteisyrityksen perustamisesta on neuvoteltu energiaratkaisuihin erikoistuneen Adven Oy:n kanssa. Ratkaisussa kaupunki ja Adven perustaisivat yhteisyrityksen, joka toimittaisi tarvittavan kaukolämmön Raision kaupungin alueelle, asukkaille ja yrityksille. Uusi perustettava kaukolämpöyritys tuottaisi kaukolämmön Raisioon 1.1.2027 alkaen.

Raision kaupunki voisi yhteisyrityksen avulla parantaa mahdollisuuksiaan vaikuttaa kaukolämpöenergiantuotantoon ja sen kustannuksiin. Ratkaisussa kaupunki myisi kaukolämpöverkon ja siihen liittyvän liiketoimintansa yhteisyritykselle. Yhteisyritys rakennuttaisi Advenin rahoittamana uuden hiilineutraalin kaukolämmöntuotantokapasiteetin Raision alueelle. Yhteisyritys myös vastaisi kaukolämpöverkkoon ja varalämpökeskuksiin tehtävistä investoinneista. 

Yrityksestä isomman osan, 51 %, omistaisi Adven ja yhteisyritys olisi näin ollen Advenin tytäryhtiö. Yhteisyritys noudattaisi kaupungin ja Advenin yhdessä laatimia toimintaperiaatteita ja liiketoimintasuunnitelmaa. 

Vuokrasopimuksen jatkaminen Turku Energian kanssa  

Vaihtoehtojen valmistelussa on yhtenä reunaehtona ollut nykyisen vuokrasopimuksen voimassaoloaika. Turku Energia on ilmoittanut olevansa halukas jatkamaan kaukolämpöverkoston vuokraamista, mutta esittänyt vuokran määräytymisperusteiden muuttamista. Vuokrasopimuksen jatkamisesta on tehtävä päätös lokakuun loppuun mennessä. 

Uudessa vuokrasopimuksessa nykyisen kiinteän vuosivuokran sijaan osapuolet jakaisivat tuloksen suhteessa vuokranantaja 80 % (Raision kaupunki) ja vuokraaja 20 % (Turku Energia). Kaupunki maksaisi vuosittain kaikki kaukolämpöverkkoonsa tehtävät investoinnit ja ne kirjattaisiin kaupungin taseeseen. Kaukolämpöverkon omistus säilyisi kaupungilla, mutta Turku Energia vastaisi Raision kaukolämpötoiminnasta vuokrasopimuksen mukaisesti.

Neuvottelut pidetty salassa liikesalaisuussyistä 

Kaukolämpöratkaisujen vaihtoehtoja on esitelty kaupunginvaltuustolle seminaareissa 28.8.2023 ja 13.5.2024. Asia on käsitelty salaisena liike- ja ammattisalaisuussyistä. 

Valtuuston kokousta voi seurata suorana verkkolähetyksenä 3.6. klo 18 alkaen. Kokouksen aikana osa keskustelusta kuitenkin käydään mahdollisesti ei-julkisena, johtuen pykälän salatuista sopimusaineistoista. 

Tulevaisuuden kaukolämpöratkaisu Raisiossa -päätöspykälä

Muokattu viimeksi
29.5.2024 16:39

Asiasanat

Kaupunki ja päätöksenteko