Kaupunginarkkitehti Emma Kaitaa: Pieni pisara tekemässä suurta historiaa

Uutiset
Vuodesta 2012 Raision kaupungilla työskennellyt Emma Kaitaa on vakiinnuttanut paikkansa kaavoituksen keskiössä.
Kaupunginarkkitehti Emma Kaitaa seisoo kaupungintalon aulassa takanaan Raisio-kuvausseinä.

Tämä artikkeli on julkaistu Raisio tiedottaa 1/24 -lehdessä. Voit lukea jutun kokonaisuudessaan myös Raisio tiedottaa -verkkojulkaisusta.

Arkkitehtivanhempien tyttärenä varttunut Emma ei vielä lapsena tiennyt seuraavansa vanhempiensa jalanjälkiä myös ammatillisessa mielessä. Uteliaisuus kaavoitustyötä kohtaan oli kuitenkin suuri ja hän valmistui arkkitehdiksi Oulun yliopistosta vuonna 2008. Uransa ensiaskeleet hän otti konsulttina päästen toteuttamaan kaavahankkeita ja suunnittelutöitä ympäri Suomea niin supistuvissa kuin kasvavissakin kaupungeissa.

Kestävää kaupunkisuunnittelua

Raision kaupunki on saanut nauttia Emman osaamisesta vuodesta 2012 alkaen. Ensimmäiset kymmenen vuotta Emma työskenteli toimistoarkkitehdin nimikkeellä, kunnes Emma valittiin kaupunginarkkitehdin virkaan. Tuore kaupunginarkkitehti pääsee tuomaan oman näkemyksensä osaksi Raision kaupungin kasvutarinaa entistä voimakkaammin. Emma arvostaa ympäristöä ja antaa sen näkyä myös työssään.

- Luonto parantaa viihtyvyyttä, mutta myös viilentää. Emme voi rakentaa valtavia asfalttikenttiä ja betoniviidakkoa, kun ilmasto lämpenee. Ympäristömme pitää kestää ihmisen toiminta ja olla myös sosiaalisesti kestävää.

Emma uskoo, että hänen aikanaan Raision kaavoituksessa tullaan näkemään entistä enemmän ympäristöteemoja. Hän haluaa vakiinnuttaa luontokohteiden, kuten Kuuanvuoren, aseman ja varmistaa, että ne säilyvät sellaisinaan.

- Haluan toimia niin, että meidän Raisiokin kestää sen, hän sanoo päättäväisesti.

Toimiva kaupunkiympäristö rakennetaan tiimityöllä

Työ kaupunginarkkitehtinä on ennen kaikkea tiimityötä. Kaavoituksen ydintiimiin kuuluu Emman lisäksi kaavoitusarkkitehdit Eveliina ja Suvi sekä suunnitteluavustaja Eija. Yhteistyö on avainasemassa, ei vain tiimin sisällä, vaan myös muiden ammattilaisten ja asukkaiden kanssa.

Yksi kaavoitustiimin uusimmista ja suurimmista projekteista on ollut Kuloistenniityn kaavoitus. Vaikka alue ei ole vielä lähtenyt rakentumaan, Emma näkee siinä suuren potentiaalin kehittyä monipuoliseksi ja viihtyisäksi alueeksi.

- Kaavoitustyö on pitkäjänteistä, eivätkä kaupunkiympäristöön kaavaillut muutokset näy heti. Kaavoitetun alueen rakentuminen voi viedä vuosiakin, eikä Kuloistenniittykään ole valmis vielä vuosiin. Nyt suunnitteluvaiheessa on jo seuraava iso asuinalue, Pirilänlaakso.

Kaupungin kompakti koko haastaa

Tuore kaupunginarkkitehti on iloinen meneillään olevista kaavoitushankkeista. Raisio on kooltaan kompakti, eikä näin laajoja kaavoitushankkeita päästä tulevaisuudessa toteuttamaan. Tilaa on jätettävä myös luonnolle.

- Ympäristön on kestettävä myös aikaa. Olen kaupungin historiassa vain pieni pisara tekemässä tätä. Vaikka Raisio on ollut kaupunki vasta 50 vuotta, historiaa on paljon siitä taaksepäinkin. Täältä on tehty paljon arkeologisia löydöksiä ja ihmisiä on ollut alueella hyvin kauan. Toivottavasti alueella asutaan myös hyvin kauan tulevaisuudessakin.

Muokattu viimeksi
16.2.2024 9:55