Kaupungin työntekijät osallistuvat uuteen työterveyshankkeeseen

Uutiset
Työterveyslaitos käynnistää Raision kaupungin kanssa hankkeen, jossa tutkitaan työn psykososiaalisia tekijöitä ja sykevälivaihtelua. Työntekijöiden yöllistä sykevälivaihtelua mittaamalla selvitetään, mitkä työn vaatimus- ja voimavaratekijät ovat vahvimmin yhteydessä kehon fysiologisiin reaktioihin.

Tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää itsearviointikyselyn ja sykevälivaihtelumittauksen avulla, mitkä työn ja työpaikan psykososiaaliset vaatimus- ja voimavaratekijät ovat keskeisimpiä sykevälivaihtelun edistäjiä ja heikentäjiä. Edistäviä ja heikentäviä tekijöitä voivat olla esimerkiksi työmäärä, johtaminen, työpaikan ilmapiiri ja sosiaalinen tuki.

Hanke käynnistyi maaliskuussa ja tutkimus päättyy keväällä 2025. Kaupungin työntekijät pääsevät tutkimukseen mukaan syyskuussa ja tutkimus koskee noin 240 työntekijää. Mukana ovat viiden päiväkodin henkilöstö, kaupungin esihenkilöt, koko ruokapalveluyksikkö sekä toimisto- ja asiantuntijatyötä tekeviä henkilöitä.  

Sykevälivaihtelua seurataan neljän yön ajan

Käytännössä hankkeessa mitataan työntekijöiden sykevälivaihtelua neljän arkiyön ajalta. Sykevälivaihtelumittauksen ajan pidetään päiväkirjaa. Lisäksi työntekijät vastaavat itsearviointikyselyyn, mikä käsittelee työn psykososiaalisia vaatimus- ja voimavaratekijöitä. Osallistujat saavat mittauksesta henkilökohtaisen tulosraportin joulukuussa.

Sykevälivaihtelun avulla voidaan kuvata autonomisen hermoston toimintaa, millä on olennainen rooli sekä erilaisten sairausriskien että terveyden kannalta. Tutkimustulosten avulla saadaan selville, mitkä ovat keskeisimmin sykevälivaihteluun vaikuttavia työolotekijöitä, joihin työpaikkojen kehittämistyö kannattaisi keskittää.

- Työn sisältö ja työolosuhteet vaikuttavat työntekijän terveyteen. Toistaiseksi tutkimus on kuitenkin keskittynyt selvittämään työssä ja työpaikalla olevien kuormittavien tekijöiden aiheuttamia terveydelle haitallisia kehon fysiologisia reaktioita, kun taas työn kannattelevien tekijöiden aikaansaamista kehon reaktioista tiedetään vasta vähän, kertoo Työterveyslaitokselta tutkimushankkeen johtaja Piia Seppälä.   

Tutkimushankkeen tulokset valtakunnalliseen käyttöön

Tutkimuksessa laaditaan valtakunnalliseen käyttöön verkko-oppimateriaali ja työkirja. Aineiston avulla työolotekijöitä voidaan opetella muokkaamaan ja säätelemään työterveyttä tukevaksi.

Tutkimuksen rahoittajia ovat Työterveyslaitos ja Työsuojelurahasto. Raision kaupunki osallistuu pääasiassa tarjoamalla hankkeelle henkilöstön työaikaa.

- Tämä on meidän henkilöstölle valtavan iso mahdollisuus oppia niistä tekijöistä, mitkä vaikuttavat työstä palautumiseen ja työssä jaksamiseen. Tutkimuskyselyyn vastaaminen tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan ja arvioimaan omaa työtä ja työoloja. Työantajana mahdollisuus osallistua tutkimushankkeeseen on aivan poikkeuksellinen ja hankkeen tuloksia ja oppeja tullaan hyödyntämään työterveyden edistämisessä, kertoo henkilöstöjohtaja Piia Syvänen.

Lisätietoa hankkeesta Työterveyslaitoksen sivuilla.

Muokattu viimeksi
23.8.2023 8:09

Asiasanat

Kaupunki ja päätöksenteko
Työnantajan palvelut