Kaupungin elinvoima näkyy tutkimuksissa ja saa tunnustusta

Uutiset
Raision kaupungin elinvoimaisuus ja laaja-alainen positiivinen kehittyminen näkyvät nyt erilaisissa kansallisissa tutkimuksissa.
Kuvituskuvassa teksti ylivoimaisia yhteyksiä ja muita ylisanoja.

Kaupungin kasvu on reilusti positiivisen puolella – sekä asukkaiden että uusien yritysten osalta. Tämän vuoden alusta Raisio on kasvanut yli kolmellasadalla henkilöllä ja asukasluku pysyy tukevasti 25 000 paremmalla puolella. Yrityksiä Raisiossa on noin 2000. 

- Seudullisesti ja kansallisesti mitaten Raision vetovoima niin kasvun kuin muidenkin mittaustekijöiden johdosta on erinomaisella tasolla. Kaupungin väestön- sekä yrityskannan kasvut ovat jatkuneet lähes yhtämittaisesti hyvällä kasvu-uralla vuoden 2020 alusta alkaen. Tällä aikavälillä Raision väkimäärä on kasvanut yli 1200 uudella asukkaalla sekä lähes 200 uudella yrityksellä, kertoo kaupunkikehitysjohtaja Samu Mattila.

Valtakunnan kuudenneksi elinvoimaisin

Konsulttiyhtiö WSP:n laatima Alueiden tutkimus 2023 -raportti listaa Raision koko maan kuudenneksi elinvoimaisimmaksi kunnaksi. Tutkimuksen mukaan Raisiota elinvoimaisempia ovat ainoastaan Pirkkala, Espoo, Helsinki, Tuusula ja Lieto.

Tutkimus kattaa Manner-Suomen kaikki 293 kuntaa. Se vertaa kuntia niin sanottujen tulevaisuusvalmiuksien kautta, jotka jaotellaan kolmeen pääteemaan:

  1. Inhimillinen pääoma: väestö, osaaminen, haavoittuvuus  
  2. Tuottavuuden ja talouden tekijät: työpaikat, työvoima, ansiotaso, yritykset ja kuntatalous 
  3. Vihreä siirtymä: kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen, investoinnit, vastuullinen resurssien käyttö ja kuluttaminen 

Saavutettavimmat viheralueet ja lapsiperheiden palvelut lähellä

Suunnittelu- ja konsultointialan yritys Rambollin toteuttaman Livcy-raportoinnin yhteydessä Raision kompakti koko nousee vahvuudeksi.

Livcy-raportti arvioi mm. lapsiperheiden arjen sujuvuutta, mm. palveluita päiväkodeista kouluihin ja leikkipuistoihin. Saavutettavuutta tarkastellaan mm. kävellen ja 15 minuutin säteellä kotiosoitteesta.

Livcy-raportissa Raisio nousee positiivisesti esille kolmessa mittarissa:

  1. Raisio on viher- ja virkistysalueiden osalta Suomen saavutettavin kaupunki. Viheralueissa huomioidaan mm. lähivirkistysalueet ja puistot, virkistysreitit sekä leikkipaikat. Raision keskustassa viheralueet ovat erittäin hyvin saavutettavissa, keskimäärin alle minuutissa, lähimmälle virkistysreitille on kaksi minuuttia ja leikkipaikka löytyy alle kolmessa minuutissa kotoa.
  2. Raision leikkipuistot ovat koko maan neljänneksi saavutettavimpia. Raisiossa 88 % asukkaista asuu 750 metrin säteellä lähimmästä leikkikentästä.
  3. Lapsiperheystävällisten kuntien listauksessa olemme maan 13. paras. Varsinais-Suomesta ei TOP 20 –listalle päätynyt Raision lisäksi kuin Turku (7. sija). 

Asuntomarkkinoiden parasta A-luokkaa

Hypoteekkiyhdistyksen tekemässä luottoluokituslistauksessa Raisio sijoittuu parhaaseen A-luokkaan. Varsinais-Suomesta A-luokituksen sai Raision lisäksi ainoastaan Turku.

Luottoluokitus huomioi kiinteistöjen arvonkehitystä, kohteiden myynnillistä liikkuvuutta sekä alueen tulevaa kehitystä, joten arvio Raision tulevasta kehityksestä luottoluokitusraportoinnin perusteellakin on erinomainen.

Asukkailta halutaan näkemystä elinvoiman kehittämiseen

Raision kaupunki valmistelee elinvoimaohjelmaa, jossa määritetään kaupungin kasvuun ja elinvoimaan liittyvät pitkän aikavälin tavoitteet. Vastauksia toivotaan laaja-alaisesti niin kaupunkilaisilta, yrityksiltä kuin päättäjiltäkin. Vastaa kyselyyn ja kerro näkemyksesi kaupungin elinvoimasta.

Vastausaikaa on 10.11.2023 saakka. Kysely toteutetaan anonyymisti, mutta voit halutessasi jättää yhteystietosi ja osallistua arvontaan. 

Vastaa elinvoimakyselyyn 

Muokattu viimeksi
3.11.2023 10:06

Asiasanat

Yrittäjät
Matkailijat
Asuminen ja ympäristö
Kaupunki ja päätöksenteko
Työ ja yrittäminen
Elinkeinot
Asuminen
Ympäristö