Jos metsään haluat mennä nyt, Luontoluotsi opastaa

Uutiset
Luontoluotsi Nina Stenlund heittää lunta

Tämä artikkeli on julkaistu Raisio Tiedottaa 1/23 -lehdessä ja se julkaistaan kaupungin verkkosivuilla lyhennettynä. Voit lukea jutun kokonaisuudessaan Raisio Tiedottaa -verkkojulkaisusta.

Teksti MIKKO JAAKKOLA | Kuvat PETTERI MÄNTYSAARI

Kiinnostaako luonnossa liikkuminen, mutta et tiedä mistä aloittaisit? Tai puuttuuko sopiva kaveri, joka tuntisi ja osaisi näyttää kiinnostavat paikat niin lähiluonnosta kuin kaupungilta. Jos vastasit kyllä, kannattaa tutustua maksuttomaan Luontoluotsi-palveluun, joka aloittaa keväällä lähiluonto-opastukset Raisiossa kaikille kiinnostuneille ikään ja kokemukseen katsomatta.

Luontoluotsi on Raision Rinkan palvelu, jonka kautta luonnosta kiinnostuneet voivat varata oppaan luontoretkille. Luontoluotsit ovat vapaaehtoisia, jotka lähtevät mukaasi metsään tai lähiluontoon sekä tuntevat ja opettavat parhaat retkipaikat, luontoetiketin ja toiminnan luonnossa.

Luontoluotsi sai alkunsa Raision kaupungin ideakilpailusta, mutta idea itse oli ehtinyt muhia hankkeesta vastaavien Raision Rinkan perheliikuntavastaavan Nina Stenlundin ja puheenjohtajan Armi Laamasen mielissä jo pitempään.

– Tyypilliset kohteet ovat lähiluontoa, puistoja ja retkeilyreittejä, mutta tulevaisuudessa toiminta voisi laajentua myös liikuntapaikkoihin ja ehkä jopa kulttuuriluotsitoimintaan, Stenlund kaavailee.

Palvelun käyttö on käyttäjille maksutonta ja myös luotsit toimivat vapaaehtoisperiaatteella.

Luontoluotsi ja kiikarit

Kaikenikäisille luonnonystäville

Luontoluotsi-palvelu on tarkoitettu kaikenikäisille raisiolaisille.

– Aluksi tarkoitus on palvella yksittäisiä retkeilijöitä, mutta jatkossa luotsit voisivat opastaa myös esimerkiksi kouluryhmiä. Kouluissa ei välttämättä ole aina riittävästi resursseja tällaiseen toimintaan. Vapaaehtoisvoimin se voisi kuitenkin onnistua, Stenlund suunnittelee.

Myös muualta Raisioon muuttaneet, jotka eivät tunne seutua tai joilla ei ole kokemusta luonnossa liikkumisesta, voisivat käyttää Luontoluotsien apua päästäkseen irtautumaan arjesta luontoon. Stenlund nostaa esimerkiksi maahanmuuttajat, jotka pääsisivät palvelun avulla tutustumaan uuteen kotipaikkaansa monipuolisemmin.

Luotsit hallitsevat retkietiketin ja luonnossa liikkumisen ja opastavat näissä retkeilijöitä, joten luontoon lähtemiseen ei vaadita erityisiä taitoja tai varusteita. Normaali ulkoiluvarustus ja tietämys riittää.

Ensimmäiset luotsit valmistuvat maaliskuussa ja toiminta alkaa toden teolla huhtikuussa, kun kevätulkoilukausi on alkamassa. Parhaat mediat seurata uutisia Luontoluotsitoiminnasta ja mukaan pääsystä ovat Raision Rinkan sivut sekä Instagram- ja Facebook-profiilit.

Muokattu viimeksi
23.2.2023 14:48