Harkon taidenäyttelyn hiilijalanjälki laskettu
Näyttelyn hiilijalanjäljen laskeminen toi esille Harkon näyttelytoiminnan ilmastovaikutuksen ja sen mistä osa-alueista hiilidioksidipäästöt syntyvät.
- Päästölähteiden tiedostaminen antaa museolle mahdollisuuden kehittää näyttelytoimintaa ilmastoystävällisempään suuntaan. Ymmärrys ilmastovaikutuksista auttaa meitä vaikuttamaan niissä kohdin, joissa se on museon toiminnan puitteissa mahdollista, kertoo museonjohtaja Heli Isolehto.
Näyttelyn tuotannolla suurin merkitys päästöjen määrään
Noin kahden kuukauden mittaisen näyttelyn koko hiilijalanjäljeksi saatiin 872 kg CO2ekv., joka kävijää kohden tekee noin 0,87 kg. Laskennassa huomioitiin tuotanto (tilojen lämmitys, sähkö ja näyttelyyn liittyvien ajojen polttoaineet), ohjelma (näyttelyesineiden kuljetus) ja kävijät (näyttelyssä käyneiden asiakkaiden matkustus).
Näyttelyn hiilidioksidipäästöt jakautuivat näiden kesken seuraavasti: tuotanto 61 %, ohjelma 24 % ja kävijät 15 %. Museon näyttelytoiminnassa näyttelyesineiden kuljetukset ovat keskeisessä asemassa, ja kuljetusmatkojen pituus vaikuttaa suoraan näyttelyiden hiilijalanjälkeen. Luovuuden lähteitä -näyttelyssä esillä olleet taulut kuljetettiin Tallinnasta Raisioon ja takaisin. Museon omista kokoelmista koostetuissa näyttelyissä kuljetusmatkat ovat huomattavasti lyhyempiä ja näin myös hiilijalanjälki muodostuu pienemmäksi.
Varsinais-Suomen museoiden ilmastolupaushanke on 13 ammatillisen museon yhteishanke, jonka tavoitteena on kehittää museoiden toimintaa ekologisen kestävyyden näkökulmasta. Jokainen hankkeeseen osallistuva museo sitoutui toteuttamaan vuoden 2023 loppuun mennessä toimenpiteen, jolla on myönteinen ilmasto- tai ympäristövaikutus.
Hiilijalanjälkilaskenta on osa Raision museo Harkon energiankulutuksen vähentämiseen tähdännyttä toimenpidettä.
Tutustu uuteen näyttelyyn!
Museo Harkon uusi näyttely kysyy onko enkeleitä olemassa? Näyttelyn teokset ovat Eero Rantasen säätiön kokoelmista. Harkon enkeleihin voi tutustua 28.4. asti.