Harkon taidenäyttelyn hiilijalanjälki laskettu

Uutiset
Raision museo Harkko osallistui Varsinais-Suomen museoiden ilmastolupaushankkeeseen, jossa yhtenä Harkon osatoteutuksena oli taidenäyttelyn hiilijalanjäljen laskeminen. Näyttelyksi valikoitui marraskuussa 2023 auennut Luovuuden lähteitä -näyttely. Hiilijalanjäljen laski Carbon Wise Oy GHG-protokollan mukaisesti marraskuussa 2023.
Luovuuden lähteillä -näyttely Raision museo Harkossa.

Näyttelyn hiilijalanjäljen laskeminen toi esille Harkon näyttelytoiminnan ilmastovaikutuksen ja sen mistä osa-alueista hiilidioksidipäästöt syntyvät.

- Päästölähteiden tiedostaminen antaa museolle mahdollisuuden kehittää näyttelytoimintaa ilmastoystävällisempään suuntaan. Ymmärrys ilmastovaikutuksista auttaa meitä vaikuttamaan niissä kohdin, joissa se on museon toiminnan puitteissa mahdollista, kertoo museonjohtaja Heli Isolehto.

Näyttelyn tuotannolla suurin merkitys päästöjen määrään

Noin kahden kuukauden mittaisen näyttelyn koko hiilijalanjäljeksi saatiin 872 kg CO2ekv., joka kävijää kohden tekee noin 0,87 kg. Laskennassa huomioitiin tuotanto (tilojen lämmitys, sähkö ja näyttelyyn liittyvien ajojen polttoaineet), ohjelma (näyttelyesineiden kuljetus) ja kävijät (näyttelyssä käyneiden asiakkaiden matkustus).

Näyttelyn hiilidioksidipäästöt jakautuivat näiden kesken seuraavasti: tuotanto 61 %, ohjelma 24 % ja kävijät 15 %. Museon näyttelytoiminnassa näyttelyesineiden kuljetukset ovat keskeisessä asemassa, ja kuljetusmatkojen pituus vaikuttaa suoraan näyttelyiden hiilijalanjälkeen. Luovuuden lähteitä -näyttelyssä esillä olleet taulut kuljetettiin Tallinnasta Raisioon ja takaisin. Museon omista kokoelmista koostetuissa näyttelyissä kuljetusmatkat ovat huomattavasti lyhyempiä ja näin myös hiilijalanjälki muodostuu pienemmäksi.

Varsinais-Suomen museoiden ilmastolupaushanke on 13 ammatillisen museon yhteishanke, jonka tavoitteena on kehittää museoiden toimintaa ekologisen kestävyyden näkökulmasta. Jokainen hankkeeseen osallistuva museo sitoutui toteuttamaan vuoden 2023 loppuun mennessä toimenpiteen, jolla on myönteinen ilmasto- tai ympäristövaikutus.

Hiilijalanjälkilaskenta on osa Raision museo Harkon energiankulutuksen vähentämiseen tähdännyttä toimenpidettä.

lateral-image-left
Muokattu viimeksi
27.2.2024 10:54

Asiasanat

Matkailijat
Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot
Ympäristö