Harkon 1000 vuotta sitten -näyttelyssä kurkistetaan tuhannen vuoden takaiseen raisiolaiseen elämään

Uutiset
Raision museo Harkossa avautuu 13.9. arkeologinen 1000 vuotta sitten -näyttely, joka esittelee tuhannen vuoden takaista elämää Raisiossa. Näyttely pohjautuu raisiolaisen Mullin eduspellon asuinpaikan arkeologisiin löytöihin ja tutkimukseen.
Kuvassa arkeologisilta kaivauksilta löytynyt kupariharkko.

Kuva: Arkeologisen 1000 vuotta sitten -näyttelyn helmi on vuoden 1996 arkeologisissa kaivauksissa löytynyt kupariharkko, josta myös Raision museo Harkko on saanut nimensä. Kuvaaja: Kirsi Leimu.

Raision museo Harkossa avautuu 13.9. arkeologinen 1000 vuotta sitten -näyttely, joka esittelee tuhannen vuoden takaista elämää Raisiossa. Raision Ihalassa sijaitseva Mullin eduspellon asuinpaikka on yksi merkittävimpiä arkeologisia kaivaus- ja tutkimuskohteita Raisiossa ja Suomessa. Näyttely on esillä 13.9.2024–19.1.2025. 

Mullin eduspellon asuinpaikka löydettiin vuonna 1986 tehdyn arkeologisen selvityksen yhteydessä. Arkeologiset kaivaukset paikalla alkoivat kesällä 1994 ja niitä jatkettiin vuosina 1995–1997. Raision kaupungin ja Turun yliopiston arkeologian oppiaineen yhteistyönä toteuttamat kaivaukset toivat esiin poikkeuksellisen hyvin säilyneen asuinpaikkakerrostuman tuhannen vuoden takaa. 

Näyttely kuvaa ihmisten elämää ja arkea tuhannen vuoden takaa. Näyttelyn helmi on kupariharkko, joka ainutlaatuinen löytö Suomessa, sillä vastaavia esineitä on löytynyt muualtakin maailmasta vain kolme. Harkon löytöhetkestä on katsottavissa arkeologisilla kaivauksilla kuvattu video, jota ei ole aiemmin esitetty julkisesti. Tästä esineestä museo on saanut myös nimensä. Näyttelyssä on nähtävissä myös animaatioita esineiden valmistustekniikoista. 

1000 vuotta sitten -näyttely on Raision museo Harkon omaa tuotantoa, ja siitä on vastannut museon arkeologi Jari Näränen.

Arkeologisilta kaivauksiltä löytynyt savikiekko, jossa ristiympyrä-koriste.

Kuva: Ympyräristi-koristeinen savikiekko löytöpaikallaan. Tämänkaltaisia savikiekkoja on voitu käyttää pystykangaspuiden loimipainoina. Kuvaaja: Heidi Viljanen, Turun yliopisto / Arkeologia.

Yleisöopastuksia joka toinen keskiviikko ja kuun ensimmäinen lauantai 

Näyttelyyn järjestetään puolen tunnin yleisöopastuksia joka toinen keskiviikko 18.9. alkaen klo 17.30 sekä joka kuukauden ensimmäinen lauantai 5.10. alkaen klo 12.30. Opastus kuuluu pääsylipun hintaan. Tarkemmat tiedot yleisöopastuksista löytyvät museon kotisivuilta ja Raision tapahtumakalenterista.

Lisätietoa: 
Jari Näränen 
arkeologi 
Raision museo Harkko 
p. 044 797 1014
jari.naranen@raisio.fi
www.raisio.fi/harkko

Muokattu viimeksi
16.9.2024 9:42

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot
Näyttelyt
Kulttuuri