Elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan yhteistyö alkamassa kuntien ja Varhan välillä
Varsinais-Suomessa on syyskuussa käynnistymässä elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan pilottikokeilu. Varhan ja kuntien yhteistyöllä toteuttaman mallin kohderyhmänä ovat 18–65-vuotiaat esidiabeetikot. Elintapoihin vaikuttamalla pyritään ennaltaehkäisemään diabetekseen sairastumista.
Syksyllä 2024 toiminta käynnistyy neljällä alueella: Salossa, Aurassa, Raisiossa ja Turussa.
– Syksyn aikana elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan pilottiin otetaan mukaan 150 Varhan asiakasta. Vuoden 2025 alusta mukaan tulee lisää kuntia ja tavoitteena on, että vuoden 2026 alussa elintapaohjausta ja liikuntaneuvontaa tarjotaan Varhan ja kuntien yhteistyöllä koko Varsinais-Suomessa, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiantuntija Merja Männikkö kertoo.
Käytössä erilaisia toimintamalleja asiakkaan oman motivaation mukaisesti
Esidiabetesvaiheessa oleville Varhan asiakkaille tarjotaan elintapaohjausta ja liikuntaneuvontaa omien elintapojen korjaamiseksi. Pilottikokeiluun ohjaudutaan lääkärin tai hoitajan vastaanotolta. Käytössä on useita erilaisia toimintamalleja.
Kun asiakkaan motivaatio omien elintapojen korjaamiselle on korkealla tasolla, hänet ohjataan digihoitopoluille, josta hän saa ohjausta ja neuvontaa omien elintapojen tukemiseen. Jos asiakkaalla on terveydellistä ongelmaa, joka vaikeuttaa hyvien elintapojen ylläpitoa, hänet ohjataan Varhassa terveydenhoitajan vastaanotolle elintapaohjaukseen. Mikäli asiakkaalla ei ole varsinaista terveydellistä ongelmaa, mutta hän tarvitsee neuvoja liikkumisen lisäämiseen, hänet ohjataan Varhasta oman asuinkuntansa liikuntaneuvontaan.
Raisio mukana aktiivisessa kehittämistyössä
Raisiossa liikuntaneuvontaa on kehitetty jo useamman vuoden ajan. Nykyään Raision kaupungilla on töissä kolme liikunta-alan ammattilaista, joiden toimenkuvaan liikuntaneuvonta kuuluu. Myös maakunnalliseen kehittämiseen Raisio on osallistunut aktiivisesti.
- Yhteistyö Varhan kanssa tarjoaa meille paremmat mahdollisuudet saada palvelun ääreen myös ne asiakkaat, jotka eivät ole aktiivisia omasta aloitteestaan, kertoo liikuntaneuvoja Erna Kasterinne Raision kaupungilta.
Raisiossa eri ikäryhmien tavoittamiseen on kiinnitetty paljon huomiota jo ennen pilotin käynnistymistä. Jokaiselle ikäryhmälle on oma liikuntasuunnittelija kehittämässä toimintaa ja liikunta pyritään saamaan käyttäjän saataville matalan kynnyksen periaatteella. Esimerkiksi lapsiperheiden harrastuksissa auttaa perheliikuntakoutsi, Vaisaaren yläkoulussa pilotoitiin viime lukukaudella KouluPT ja tänä syksynä on alkanut ikäihmisten ryhmämuotoinen matalankynnyksen, osin vertaisliikuttajan ohjaama liikuntaneuvonta-ryhmä.
- Raision liikuntamahdollisuudet ovat vertaansa vailla. Tarjoamme kaiken ikäisille apua sopivan harrastuksen löytämiseen ja järjestämme myös maksuttomia liikuntamahdollisuuksia, jotta harrastaminen olisi kaikille mahdollista. Maakunnallinen pilotti auttaa meitä kehittämään käytäntöjä seudullisesti ja oppimaan toinen toisiltamme. Yhdessä saamme vietyä tietoa myös päättäjien suuntaan ja kehitettyä liikuntaneuvontaa entisestään, Kasterinne kehuu.