Henkilöstön työtyytyväisyystutkimuksen tulokset paranivat taas

Uutiset
Raision kaupungin tuoreet Kunta10 -tulokset osoittavat, että kaupungin henkilöstön voimavaroja ovat työyhteisö ja mielekäs työ. Jopa 80 % työntekijöistä suosittelisi työpaikkaansa ystävälleen. Kunta10 tutkii henkilöstön työhyvinvointia joka toinen vuosi.
Kuvituskuvassa kettu ja suositteluindeksi 80,1 %.

Työterveyslaitoksen toteuttama Kunta10-tutkimus selvittää kunta-alan henkilöstön työn kuormittavuutta, työyhteisön voimavaroja, johtamista ja työssä tapahtuvien muutosten vaikutuksia henkilöstön hyvinvointiin. Raision kaupunki on osallistunut tutkimukseen sen alkuajoista, 1990-luvun lopusta asti. Viimeisin tutkimus tehtiin vuonna 2022.  

Kunta10 -tutkimukseen osallistui tänä vuonna 11 kuntaa. Vastaajia oli kaikkiaan noin 52 000, josta noin puolet on Helsingin kaupungin työntekijöitä. Raision kaupungilta kyselyyn osallistui 71 % henkilöstöstä, eli 630 henkilöä.  

Tutkimuksen mukaan kunta-alalla yleisesti työ koetaan mielekkäänä ja työhön panostetaan. Lisäksi työyhteisöissä on psykologista turvallisuutta ja lähiesihenkilöä pidetään oikeudenmukaisena. Tutkimuksessa yleisesti kuntatyön suosittelu on lisääntynyt ja vastaajista 79 % suosittelisi työpaikkaansa ystävälleen. Raisiossa suositteluindeksi nousi ja on nyt 80,1 % (2022: 75,6 %).

Lähiesihenkilötyö on Raisiossa todella hyvällä tasolla 

Johtamisen osa-alueella Raision tulokset ovat muuttuneet kahdessa vuodessa merkittävästi. Nyt 81 % vastaajista kokee, että lähiesihenkilön toiminta on oikeudenmukaista (2022: 74,2 %). 

- Tämä on tärkeä mittari työssä viihtymisen kannalta. Me olemme kehittäneet esihenkilötyötä pitkäjänteisesti. Kahden vuoden sisällä on otettu uusia työkaluja käyttöön ja erityisesti lähiesihenkilötyöhön on panostettu. Raision kaupungin tavoitteena on tasalaatuinen, hyvä johtaminen ja on todella hyvä huomata, että satsaukset näkyvät nyt tuloksissa, iloitsee henkilöstöjohtaja Piia Syvänen.   

Kokemus siitä, että lähiesihenkilöltä saa tukea työhön, hyppäsi viime tutkimuksesta 10 prosenttia. Ylipäätään johtaminen ja esihenkilötyö on parantunut ja kehityskeskustelut on käyty jopa 82 prosentilla vastaajista. Kaksi vuotta takaperin noin 60 % oli käynyt kehityskeskustelut. Myös kokemus sosiaalisesta pääomasta, eli työyhteisön me-hengestä on noussut. Monella mittarilla näkyy, että oma työyhteisö on iso voimavara työntekijöille.  

Työn muutokset koetaan mielekkäinä ja myönteisinä  

Raision kaupungin työntekijöistä 71 % kokee usein työn imua. Työstressi on vähentynyt monella mittarilla viime tutkimuskierroksesta, eli työpaineiden ja työn hallittavuuden tasapaino on nyt parempi. Myös työstä palautuminen on hieman parantunut, erityisesti nuorilla työntekijöillä. 

- Nuorten työntekijöiden palautuminen on ollut meille iso huoli. Kaupungilla on noin 65 alle 30-vuotiasta työntekijää ja edellisessä tutkimuksessa kävi ilmi, että heistä lähes 80 % ei koe palautuvansa työpäivän aiheuttamasta rasituksesta. Halusimme tarttua tähän ja tarjosimme alle 30-vuotiaille työntekijöille tunne- ja tietoisuustaitojen työpajamuotoista koulutusta. Saimme tästä valtavan hyvää palautetta ja tavoitteena on laajentaa tämän tyyppistä tukea koko henkilökunnalle, Syvänen kertoo. 

Kyselyn tuloksissa näkyi selvää parannusta siinä, että henkilöstö kokee työn muutokset myönteiseksi ja mielekkääksi. Uhkaavat ja väkivaltaiset tilanteet ovat puolestaan lisääntyneet kaikissa tutkimuskunnissa, myös Raisiossa. 

Muokattu viimeksi
25.11.2024 9:01

Asiasanat

Kaupunki ja päätöksenteko
Työnantajan palvelut