Nikulininaukio

Edustalla sinikukkasia kurjenpolvia, taustalla kerrostaloja.

Tasalassa, Torikujan kulmauksessa oleva pieni aukio on rakennettu 2023 ja samalla myös se on saanut uuden nimen.

Aukion nimi, Nikulininaukio, tulee Johan Oskar Nikulinin (15.10.1869-7.8.1951) mukaan, joka oli merkittävä henkilö Raision historiassa 1800-luvun lopulta 1900-luvun puoliväliin saakka. Nikulinin asuinpaikka oli nykyisen kaupungintalon paikalla ja sen ympäristössä. Nuoruudessa hän oli kirvesmies ja rakentaja, erityisesti hirsisalvosten tekijä. Hän suoritti myös kahdenkertaisen kirjanpidon kurssin ja pystyi hyödyntämään taitojaan monella alueella.

Hänen maatilansa ulottui nykyisen Kerttulan aukion alueelle ja kasvattamiaan tuotteita hän myi lauantaisin Turun torilla. Hän kasvatti myös mehiläisiä, joten hunaja ja leipomotuotteet olivat myös hänellä torimyynnissä. Myöhemmin Nikulin toimi tukkukauppiaana ja hautausurakoitsijana. Hänen hankkimansa kuorma-auto oli todennäköisesti paikkakunnan ensimmäinen.

Nikulin perusti vuonna 1903 Raision Osuusliikkeen, joka toimi Ahtilan talossa, nykyisen kaupungintalon teknisen keskuksen paikalla. Osuusliikkeessä toimi myös posti ja Nikulinin vuonna 1920 perustama Säästöpankki, jossa hän toimi kirjanpitäjänä ja hoitajana. Vuonna 1925 Nikulin oli perustamassa Raision Osuuskassaa ja toimi sen johtajana.

Toimelias mies ehti olla myös Raision VPK:n päällikkönä vuosina 1905-1924. Hän toimi myös Raision kunnan kassanhoitajana ja kirjanpitäjänä, jossa hänelle kuului maksujen ja verojen perintä.

Vapaa-aikana hän soitteli tenoritorvea perustamassaan Raision Maamiesseuran Torvisoittokunnassa. Kauppamiehenä hän harrasti myös huutokaupoissa käyntiä ja myi edelleen ostamiaan tuotteita.

Istutusaltaassa on kasveja.

Aukion rakentaminen

Kulmauksen syvennys on nostettu samaan tasoon Torikujan kanssa, jolloin alueen käyttö on tullut monipuolisemmaksi. Istutusaltaat on tehty corten- teräksestä. Alue on laatoitettu yhteneväiseksi Torikujan kanssa ja laatoituksen kuvio jatkuu samanlaisena koko alueella.

Istutusaltaiden yhteyteen ja talojen seinustoille on sijoitettu penkkejä. Istutusaltaissa ja penkkien yhteydessä on matalia pollareita ja alueen keskellä 6,5m korkea valaisinpylväs, josta on suunnattu kiveykselle pyöreitä kuviovaloja.

Nikulininaukion istutusaltaita.

Kulmauksessa oleva suurin istutusallas kukkii keväästä syksyyn. Kukinnan aloittaa Magnolia ’Yellow Lantern’, jonka pastellinkeltaiset kukat avautuvat aikaisin keväällä ennen lehtien puhkeamista.

Seuraavaksi toukokuun loppupuolella kukkivat kauniit atsaleat, joiden lehdet puhkeavat samoihin aikoihin kukkien kanssa.  Japanin vuoristosta kotoisin olevalla keisariatsalealla (Rhododendron albrechtii) on syklaaminväriset kukat. Perhosatsalean (Rhododendron vaseyi) kukkien väri vaihtelee vaaleanpunaisen eri sävyissä ja se on kotoisin Pohjois-Carolinan vuoristosta. Ryhmän väripilkku on pitkään kukkiva kelta-atsalea (Rhododendron luteum), jonka kukat tuoksuvat voimakkaasti.

Keskikesällä kukintaa jatkavat jalohortensiat. Vaaleanpunakukkaisella jalohortensialla (Hydrangea serrata ’Sweet Cupcake’) on runsas pallomainen kukinta ja kiiltävät, tummanvihreät lehdet. Endless Summer- ryhmään kuuluva jalohortensia (Hydrangea macrophylla ’The Bride’), kukinta alkaa kesäkuun puolivälissä ja jatkuu pakkasiin asti. Suuret, pyöreät ja puolikerrotut kukat ovat alussa valkoiset ja myöhemmin vaaleanpunertavat tai sinertävät maan happamuuden mukaan. Istutusaltaan reunaa kiertää rönsytiarella (Tiarella cordifolia) ja pikkutalvio (Vinca minor ’Atropurpurea’), jonka kukat ovat purppuranpunaiset.

Leveälehtikalmiassa on ratasmainen valkoinen kukka.

Istutusryhmän erikoisuutena on kesän alussa kukkivat leveälehtikalmiat, jotka kasvavat luontaisena Pohjois-Amerikan itäosissa. Se on ainavihanta pensas, jonka nuput ja kukat ovat erikoisen ratasmaisia ja ne muodostavat sarjamaisen kukinnon. Kalmia latifolia 'Elf' on valkoinen, 'Schocra' tummanpunainen ja 'Carousel' punavalkokirjava.

Leveälehtikalmia 'Carouselin' kukat ovat punavalkoisia.

Torikujan vieressä olevassa pienessä istutusryhmässä tähtimagnolia (Magnolia stellata ’Rosea’) kukkii ensimmäisten joukossa. Tummanpinkeistä kukan nupuista aukeavat tuoksuvat, valkeat kukinnot.  Kukat ovat tähtimäisiä ja kerrottuja ja vaalenevat kukinnan edetessä lähes valkoisiksi.

Keltainen kerrottukukkainen päivänlilja Nikulininaukion istutuksissa.

Altaan keskellä on sirolehtistä japaninkuunliljaa (Hosta lancifolia) ja suurikukkaista päivänliljaa (Hemerocallis ’Ruffled Apricot’), jonka kukkien terälehdissä on viehättävää röyhelöä. Japaninkuunliljan sirot laventelinsiniset kellokukat ilahduttavat loppukesällä. Reunavyöhykkeenä kiertää osittain ainavihanta grönlanninhanhikki (Potentilla tridentata ’Nuuk’).

Kurjenpolvi Rozanne kukkii runsaasti istutusaltaassa.

Aukion keskellä olevassa istutusryhmässä on tiheäkasvuinen serbiankuusen (Picea omorica ’Nana’) kääpiömuoto. Kuusi on hidaskasvuinen mutta kasvaa jopa neljä metriä korkeaksi ja lähes kolme metriä leveäksi puuksi. Kuusen seurana on näyttävä jalokurjenpolvi (Geranium ’Rozanne’), joka kukkii koko kesän pakkasiin asti. Kurjenpolvella on suuret violetinsiniset kukat, joissa on valkoinen nielu. Kaunis lehdistö saa syksyllä oranssinpunaisen syysvärin.

Istutusaltaan reunoilla on mätästävä grönlanninhanhikki, jonka pienet lumivalkeat kukat avautuvat kesä-heinäkuussa.

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö