Vasarakirveiden aikaan Harkossa 11.1.–20.6.2019

Mediatiedotteet
Tiedotustilaisuus 10.1. klo 13 Raision kaupungintalolla
Avajaiset 10.1. klo 18.00–19.30 Raision kaupungintalolla

Raision museo Harkon arkeologinen näyttely vie vasarakirveiden aikaan. Se esittelee vasarakirveskulttuuria (2800-2300 eKr.), joka oli osa laajalle alueelle Eurooppaa noin 5000 vuotta sitten levinnyttä kulttuuria. Sen syntyyn ja leviämiseen vaikuttivat Mustameren pohjoispuolisilta aroilta saapuneet paimentolaiset.

Kehittyneet tutkimusmenetelmät ovat tuoneet viime vuosina paljon uutta tietoa kulttuurista niin Euroopassa kuin Suomessakin. DNA-tutkimukset ovat osoittaneet tulijoiden yhteyden Mustanmeren pohjoispuolella vallinneeseen Jamna-kulttuuriin (3600–2200 eKr.). Suomessa on kulttuurin saviastioista löydetty lehmän maitorasvoja ja erään haudan maanäytteistä vuohen karvoja. Nämä todistavat sen, että vasarakirveskulttuurin mukana saapui myös karjanhoito Suomeen.

Vasarakirveskulttuuri saapui Suomeen etelästä, Baltian kautta. Tulokkaat asettuivat asumaan maamme lounaisosaan. Kulttuurin koillisraja kulkee Virolahdelta Tampereen kautta Kokkolaan. Rajan koillispuolelta on kulttuuriin kuuluvia löytöjä tehty vain satunnaisesti. Vasarakirveskulttuuriin kuuluvaa väkeä asettui asumaan myös Raisioon. Kuninkojalta tunnetaan kulttuurille kuuluva asuinpaikka, jota tutkittiin 1980-luvulla. Nykyään varsin kaukana merestä sijaitseva asuinpaikka sijaitsi aikanaan noin puolen kilometrin päässä rannasta, vesijättömaalle muodostuneen niityn takana. Sijaintipaikka on vasarakirveskulttuurille tyypillinen ja se on tarjonnut sopivat olosuhteet pienimuotoiselle karjanhoidolle. Todennäköisesti noin 5000 vuotta sitten vuohien, lampaiden ja mahdollisesti nautojenkin äänet rikastuttivat ensimmäistä kertaa raisiolaista äänimaisemaa.

Näyttely tarkastelee vasarakirveskulttuuria uusimpien tutkimustulosten valossa. Esineistö välittää kuvan vasarakirveskulttuurin jälkeensä jättämistä löydöistä. Kulttuuri tunnetaan pääasiassa vasarakirveistä ja keramiikasta. Esineistö on lainattu Suomen kansallismuseon ja Turun museokeskuksen kokoelmista. 

Vasarakirveiden aikaan -näyttely on esillä Raision kaupungintalolla 11.1.–20.6.2019. Avoinna ti, to, ja pe klo 10–16, ke klo 10–19 ja la–su klo 12–15. 

 

Muokattu viimeksi
3.1.2019 10:30