Malminkallio

Malminkallion kivipollareita vasemmalla, etualalla hortensian kukka.

Sijainti kartalla

Kerttulantie 16A-18 tontteihin rajoittuva Malminkallio sai uuden ilmeen kesällä 2017. Puiden kätköissä oleva kallio otettiin esille ja alue rakennettiin uudelleen. Osittain maapenkereeseen rajoittuva rinne tuettiin harmailla sokkelikivillä ja samoista kivistä alueelle tehtiin istutusallas.

Ajuruoho kukkii runsaasti luonnonkivimuurin päällä.

Tähtimagnolia ja jalohortensiat sekä syyshortensia kukkivat kivimuurin sisällä läpi kesän. Valkokukkainen magnolia kukkii jo ennen lehtien puhkeamista kauniin, tähtimäisin kukinnoin. Jalohortensiat värittyvät maan happamuuden mukaan joko sinisen tai vaaleanpunaisen sävyisiksi, kukkien keskikesästä myöhäissyksyyn saakka. Syyshortensia kukkii heinäkuusta syksyyn saakka suurin valkoisin kukinnoin, jotka värittyvät myöhemmin vaaleanpunaisiksi. Kivien reunoilla kukkivat ajuruohot, jotka ovat peräisin Norjan tuntureilta. 

Valkokukkainen tähtimagnolia harmaan graniittimuurin edustalla.

Kallion pääty on rajattu harmailla sokkelikivillä, jolloin kivien ja kallion väliin on saatu hyvät kasvualustat. Lämpimällä kallion seinustalla on runsaasti mitä erilaisimpia, upeasti kukkivia kasveja, jotka kukkivat alkukesästä myöhäiseen syksyyn.

Kukinnan aloittaa keväällä komeaonnenpensas, jonka sitruunankeltaiset kukat ovat suuremmat kuin muissa onnenpensaissa. Kuningasatsalean ruusunpunaiset kukat vaalenevat kukinnan edetessä valkoiseksi. Alkukesällä kukkii myös helmipensas, jonka valkoiset nuput ovat kuin helmet ja aukeavat puhtaan valkeaksi kukkamereksi.

Suikerovihma kukkii keltaisin kukin kiven kolossa.

Varpumainen suikerovihma kukkii kesäkuun alussa kullankeltaisin kukin ja osittain ikivihreä, tummalehtinen, grönlanninhanhikki avaa kesäkuun puolivälissä pienet valkoiset kukkansa.  Runsaskukkainen isonietospensas, valkoinen nietospensas ’Yuki Snowflake’ ja vaaleanpunakukkainen ’Yuki Cherry Blossom’ ovat rinteen upeita kaunistuksia.

Etualalla valkokukkainen nietospensas ja taustalla lilakukkainen ajuruoho.

Istutusryhmän erikoisuus on pensaskuisma, jonka kullankeltaiset kukat ovat lautasmaiset ja jopa 7cm suuret. Kuisma kukkii heinäkuusta myöhään syksyyn saakka. Ikivihreitä havuja löytyy myös ryhmästä, kuten sinivihreä pensassembra, matalana suikertava tuivio sekä kapeakasvuinen irlanninkataja.

Pensaiden lomassa kiipeilevät suurikukkaiset jalokärhöt kuten laventelinsininen Clematis ’Lasurstern’, karmiininpunainen Clematis ’Rouge Gardinal’ sekä tummanpunainen Clematis ’Ville de Lyon’. Runsaasti kukkiva, siro lumikärhö on voimakaskasvuinen ja ryöppyää kalliolta alas valkoisena kukkamerenä.

Purppuranpunaisia jalokärhön kukkia sekä valkoisia lumikärhön kukkia.

Kallion edusta on rajattu katualueesta graniittipollarein ja katettu harmaalla kivituhkalla. Aukion keskelle on tehty kiviympyrä, jossa pilarinmallisen maakiven ympärille on asennettu punaisia ja mustia noppakiviä. Ympyrän reunassa kiertää pitkittäin asennetut mustat nupukivet.  Alkukeväästä pienellä aukiolla kukkii hennon  tuoksuva, valkoinen tokionkirsikka.

Valkokukkainen tokionkirsikka kukkii Malminkalliolla.

Kerttulantien kevyenliikenteenväylään rajoittuvaan Malminkallion reunaan on istutettu imukärhivilliviiniä, ’Red Wall Troki’, jonka syysväri on tavallista imukärhivilliviiniäkin voimakkaampi.

Malminkalliolla kiipeilee villiviini kirkkaanpunaisessa syysvärissä.

Syksyllä Malminkalliolla on esillä koko syysvärien kirjo imukärhivilliviinin paloauton punaisesta, kuriilienkirsikan oranssiin ja kuningasatsalean punaisenoranssiin värisävyihin.

Kallion yläosassa on luontaisesti kasvavaa tervakukkaa, nuokkukohokkia, kalliokieloja ja keto-orvokkia.

Kallion päällä on runsaasti kalliokieloja ja orvokkeja.

Liitteet