Liikunnan edistämisohjelmat
Tällä sivulla:
Valtakunnallisten liikunnan edistämisohjelmien eli Liikkuvat-kokonaisuuden avulla edistetään hallitusohjelman mukaisesti liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. Myös Raisio on mukana liikkuvat-kokonaisuudessa eri ikäryhmien toiminnoissa.
- Liikkuva varhaiskasvatus
- Liikkuva koulu
- Liikkuva aikuinen
- Ikiliikkuja
- Voimaa vanhuuteen -ohjelma
- Liikkuen läpi elämän Raisiossa -hanke
- Hankkeella saavutettua
Liikkuva varhaiskasvatus
Raision kaikissa kunnallisissa päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa toteutetaan Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmaa. Lisäksi mukana ovat kolme yksityistä päiväkotia. Ohjelman tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle liikkumisen ilo sekä riittävä päivittäinen fyysinen aktiivisuus. Tavoitteena on, että varhaiskasvatus mahdollistaa lapselle vähintään kaksi tuntia liikkumista päivässä. Ohjelmaa toteutetaan oman yksikön lähtökohdista, pienten askelten ideologialla sekä jatkuvan kehittämisen mallia hyödyntäen. Pitkän aikavälin tavoitteena on liikuntamyönteinen toimintakulttuuri. Kehittämistyö perustuu varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten yhdeksään pääkohtaan. Jokainen yksikkö valitsee pääkohdista omat kehittämisen osa-alueensa toiminnan arvioinnin ja yksikössä käydyn keskustelun pohjalta.
Raisiossa oli käynnissä Liikkuva varhaiskasvatus -hanke vuosina 2019-2021, jonka aikana kunnan varhaiskasvatus sitoutui ohjelman toteutukseen ja kehittämistyö käynnistyi kaikissa yksiköissä. Varhaiskasvatuksen liikuntavastaavien verkosto Liikkeelle tiimi, kokoontuu säännöllisesti seuraamaan ohjelman etenemistä yhteistyössä liikuntapalveluiden kanssa.
Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman sivuille tästä.
Liikkuva koulu
Raision kaikki peruskoulut ovat mukana liikkuva koulu -toiminnassa. Liikkuvan koulun tavoitteena ovat aktiivisemmat ja viihtyisämmät koulupäivät. Liikkuvassa koulussa on tärkeää oppilaiden osallisuus, oppiminen sekä liikkeen lisääminen ja istumisen vähentäminen.
Liikkuva koulu on ollut osa hallitusohjelman toteutusta vuodesta 2009. Liikkuva koulu ‑ohjelmakokonaisuuteen kuuluvat myös Liikkuva varhaiskasvatus- ja Liikkuva opiskelu ‑ohjelmat. Ohjelmien strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus.
Raisiossa peruskouluissa liikkuva koulu –toiminta näkyy aktiivisena välituntitoimintana. Välinelainaamot mahdollistavat mukavan omatoimisen yhdessä pelailun sekä leikkimisen ja erikseen koulutettujen välkkäri-oppilaiden ohjaamat välituntiliikunnat innostavat koko luokan liikkumaan. Välkkäri-oppilaat vastaavat myös välinelainaamosta. Jokaisella koululla on omanlaisensa toteutus toiminnasta, joka sopii juuri heidän koulunsa arkeen parhaiten. Käytössä on koulujen oma välineistö ja tilat. Lisäksi opetushenkilöstön osaamista toiminnallisten oppituntien käyttämisestä lisätään vuosittain erillisillä opettajille suunnatuilla koulutuksilla.
Lisäksi liikkuva koulu –toimintoihin linkittyvät erilaiset koulujen väliset kilpailut. Kilpailut järjestetään niin, että kaikki halukkaat oppilaat pääsevät osallistumaan. Tämän mahdollistaa jokaisessa kilpailussa toteutettu kahden sarjan ajatus, kilpasarjassa pääsee kilpailemaan tosissaan, harrastussarjassa pääsee liikkumaan, mutta ei tarvitse olla niin tosissaan.
Liikkuva koulu -ohjelman sivuille tästä.
Liikkuva aikuinen
Liikkuva aikuinen -ohjelman sivuille tästä.
Ikiliikkuja
Aluehallintoviraston myöntämällä paikallisella kehittämisavustuksella Raisio kehittää ikäihmisten liikkumismahdollisuuksia. Ikiliikkuja tarjoaa tukea ja hyviä käytäntöjä +65-ikäisten liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi. Ohjelman tavoitteena on, että jokainen yli 65-vuotias löytäisi itselleen sopivan tavan liikkua. Tarkoituksena on lisätä kohderyhmän osallisuutta, fyysistä aktiivisuutta ja liikkumismahdollisuuksia.
Ikiliikkuja-ohjelman sivuille tästä.
Voimaa vanhuuteen -ohjelma
Voimaa vanhuuteen on kolmivuotinen mentotrointiohjelma, jossa Ikäinstituutti tarjoaa mukana oleville kunnille apua ja tukea sekä ilmaisia koulutuksia ikäihmisten liikunnan edistämiseksi. Varsinais-Suomen kunnille suunnatussa ohjelmassa on mukana 25 kuntaa. Ohjelman tavoitteena on tukea vielä kotona itsenäisesti asuvien, mutta toimintakyvyltään heikentyneiden +75-vuotiaiden liikkumiskykyä, osallisuutta ja itsenäistä selviytymistä. Yhteisiä käytänteitä luodaan kunnan, hyvinvointialueen ja järjestöjen tiiviinä yhteistyönä.
Raision tavoitteet Voimaa vanhuuteen –ohjelmassa (2023-2025) ovat voima- ja tasapainoharjoittelun kehittäminen ja vakiinnuttaminen, liikuntaneuvonnan palveluketjun kehittäminen yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa sekä vertaisliikuttajatoiminnan lisääminen ja juurruttaminen osaksi toimintaa.
Käy lukemassa lisää Voimaa vanhuuteen -ohjelmasta täältä.
Liikkuen läpi elämän Raisiossa -hanke
Hanke käynnistyi keväällä 2022 ja on jatkumoa Liikkuva varhaiskasvatus -hankkeelle, joka oli käynnissä Raisiossa vuosina 2019-2021.
Hanke on laajentunut edistämään kaikenikäisten raisiolaisten liikkumista. Kohderyhminä ovat lapset ja lapsiperheet, varusmiespalvelukseen astuvat, työikäiset sekä ikääntyvät kuntalaiset. Tavoitteena on edistää erityisesti vähän liikkuvien hyvinvointia ja lisätä heidän fyysistä aktiivisuuttaan. Hanke mahdollistaa lapsiperheiden yhteisen liikkumisen lisääntymisen ja edistää perheiden aktiivista yhdessä oloa. Työikäisten toimenpiteet kohdistuvat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstön työhyvinvoinnin edistämiseen sekä työelämän ulkopuolella olevien ja varusmiespalvelukseen astuvien fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen. Hanke mahdollistaa ikääntyvien ohjattujen ja omaehtoisten liikkumistapojen kehittämisen sekä yhteisöllisyyden edistämisen. Luomme liikuntaneuvonnan palveluketjut kaikille ikäryhmille tavoitteenamme vakiinnuttaa liikuntaneuvonta osaksi kuntalaisten terveyden edistämistä yhteistyössä Hyvinvointialueen kanssa.
Toiminnan tukena ovat valtakunnalliset liikunnan edistämisohjelmat.
Ohjelmien sivuille pääset alla olevista linkeistä:
Liikkuva perhe
Liikkuva aikuinen
Ikiliikkuja
Hankkeella saavutettua
Liikkuen läpi elämän Raisiossa –hankkeen avulla on edistetty eri kohderyhmien liikkumista, käynnistetty liikuntaneuvontaa perheille ja työikäisille sekä kehitetty viestintää liikuntamahdollisuuksista kaupunkilaisille.
Raisiolaisten lapsiperheiden yhteistä liikkumista on edistetty tarjoamalla maksutonta vapaa-ajan perheliikuntaa säännöllisten Menoa muksuille –tapahtumien käynnistämisellä ja lainaamalla liikuntavälineitä tukemaan ulkona liikkumista. Perheitä on kannustettu omatoimiseen liikkumiseen tuottamalla perheiden retkikartta, jonka tarkoituksena on tiedottaa perheitä leikkipaikoista, retkeilyreiteistä sekä mahdollisuudesta käyttää päiväkotien pihoja ilta-aikaan. Syksyllä 2022 aloitettiin esiopetusikäisten uimaopetus ja lisäksi heille tarjottiin maksuttomia uintikertoja perheliikunnan tukemiseksi.
Varhaiskasvatuksen työntekijöille ja kohdennetulle joukolle koulunkäynninohjaajia on tarjottu työhyvinvoinnin kehittämisen toimenpiteitä kuten kehonhuoltoryhmiä. Lisäksi yksiköihin on hankittu taukoliikuntavälineitä sekä toteutettu ohjattua taukoliikuntaa säännöllisen toiminnan käynnistämiseksi.
Kutsuntoihin osallistuville nuorille tarjottiin Fit to army –kampanjan avulla Uintikeskus Ulpukan altaiden ja kuntosalin maksuton käyttö palvelukseen astumiseen asti.
Ikääntyneille on saatu hankkeen avulla käynnistettyä paikallisia liikkumismahdollisuuksia tukeva Tikanmaan tuolijumppa sekä voima- ja tasapainoharjoittelua edistävä Kerttulakodin kuntosaliryhmä. Uusia vertaisliikuttajia koulutettiin neljä. Ulkoliikunnan lisäämiseksi luotiin kaksi Penkkilenkkikarttaa ja niiden avulla toimintansa aloitti Killi ja Nalli -kävelyryhmä. Osallisuuden ja ylisukupolvisen yhteistyön lisäämiseksi uudistettiin Eläkeläisfestarien konsepti yhteistyössä sosiaalitoimen (Olkkari) ja Vanhusneuvoston kanssa, sekä osallistuttiin Joka mielen jameihin, jotka toteutettiin ylisukupolvisena yhteistyönä ja mukana oli myös päiväkotiryhmiä. Liikuntatilat ovat nyt maksutta ikääntyneiden käytössä arkisin klo 8-16 välillä.