Krookilan kotiseutukeskus

Krookilan kotiseutukeskuksen seiväsaita ja punaisia taloja kesällä.

Krookilan kotiseutukeskus

Kotiseutukeskuksen, Krookilan Wanhan Pihan, maalaismainen pihapiiri ja idylliset rakennukset ravintoloineen ja kahviloineen tarjoavat mukavan matkan ”aikojen taa”. Jyhkeä Heinämakasiini tarjoaa mukavat mahdollisuudet mm. perhejuhlien tai vaikka ulkoilmatilaisuuksien järjestämiseen.

Pihapiirissä sijaitsevat Luhtiaitan, Syytinkituvan sekä Tuulimyllyn lisäksi Raision Kesäteatterin puitteet, sekä myös erinomainen savusauna, jonka voit varata käyttöösi hintaan 303,63 € (sis. alv 25,5 %) / lämmitys. Savusaunan varaukset ja tiedustelut: Raision museo Harkko, 044 797 1683 (museon aukioloaikoina). Savusaunan lämmityksestä huolehtii Raisio-Seura ry.

Idyllisessä Krookilan kotiseutukeskuksessa on aloittanut helmikuussa 2023 lounasravintola Krookilan Toivo(link is external) ja Krookilan juhlatilat. Krookilan Toivo tarjoaa päivittäisen lounaan tilan päärakennuksessa. Juhlatilat soveltuvat erilaisiin perhejuhliin ristiäisistä aina erilaisiin juhlatilaisuuksiin.

Kotiseutukeskuksen miljöössä palvelee myös Valpurin Puoti(link is external), jonka valikoimista löytyy paikallisten käsityöyrittäjien tuotteita, kotimaisia ja ekologisia saippuoita ja pesuaineita sekä miniatyyriesineitä nukkekoteihin.

Koitseutukeskuksen pihapiirissä toimivan kesäteatterin tarkemmat ohjelmatiedot löydät Raision Teatteri ry(link is external):n kotisivuilta.

Krookilan historiaa

Krookilan seutu on vielä suhteellisen myöhään ollut veden peitossa ja asutusta sinne on voinut syntyä aikaisintaan 1200-luvulla. Asiakirjoissa Krookila mainitaan ensimmäisen kerran 1490, jolloin sen on ollut Turun tuomiorovastin hallussa. Tuomiorovasti oli saanut sen vaihtamalla Naantalin luostarin kanssa.

1556 Krookila oli jälleen Naantalin luostarin hallussa ja seuraavana vuonna Krookila mainitaan jo omana kylänä. Samana vuonna toteutetussa kirkkoreduktiossa talo peruutettiin takaisin kruunulle.

1577 Krookila lahjoitettiin "ikuisiksi ajoiksi" Juhana III aviottomalle tyttärelle Sofia Gyllenhielmille, jonka kuoleman jälkeen talo joutui hänen miehelleen Pontus de la Gardielle. 1682 de la Gardie -suvun oli luovutettava talo isoreduktion perusteella takaisin kruunulle.

1729 Krookila lunastettiin itsenäiseksi tilaksi ja tila pysyi saman suvun hallussa vuoteen 1934 saakka. Krookilan viimeiset omistajat, Toivo ja Elma Suojanen, myivät tilan Raision kauppalalle 1965.

Pihapiiriin on alkujaan kuulunut päärakennus, kellari, syytinkitupa kaksoisaitalla, luhti, talli, navetta, aitta, tuulimylly, traktorivaja ja yhdistetty puu- ja kärryvaja. Nykyisistä rakennuksista tuulimylly on siirretty paikalleen Askaisista ja mankelihuone Pernosta.

Rakennuksen vanhimmat osat ovat 1800-luvulta, mahdollisesti 1700-luvulta. Krookila on ollut tyypillinen talonpoikaistalo. Päärakennus on rakennettu kolmessa eri vaiheessa siten, että kaksi kamarilla varustettua tupaa on yhdistetty toisiinsa siirtämällä pihalta hirsinen rakennus näiden väliin kellarin päälle ja lisäämällä laudasta rakennettu kuisti. Näin syntyi maaseudulle tyypillinen parituparakennus, eli tupa, kamari ja sali -yhdistelmä.

Krookilan kotiseutukeskuksen yhteystiedot
Käyntiosoite

Krookilankuja 40
21260 Raisio

Postiosoite

Krookilankuja 40
21260 Raisio

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika