Ikäihmiset

Iäkäs mies ja nainen keskustelevat

Kirjaston kotipalvelun Kirjakassi

Raision kaupunginkirjaston kotipalvelu on tarkoitettu raisiolaisille, jotka eivät iän, sairauden, liikuntaesteen tai vamman takia voi asioida itse kirjastossa. Palvelu on maksutonta.

Kotipalvelun asiakkaaksi ilmoittautumisen jälkeen kirjaston kotipalvelun kirjakasseja toimitetaan noin neljän viikon välein.

Kirjaston henkilökunta valitsee asiakkaalle aineistoa lainattavaksi hänen omien toiveidensa ja mielenkiinnon kohteiden mukaan.

Raision kaupungin kuntouttavan työtoiminnan Mahittulan pajan henkilökunta toimittaa kirjastossa asiakkaalle lainatut ja nimellä varustettuihin kasseihin pakatut kirjat kotiovelle ja palauttaa aikaisemmat lainat kirjastoon.

Käytössä koko kirjasto

Käytettävissä on koko Vaski-kirjastojen aineisto: kirjat, äänikirjat, selkokirjat, lehdet, elokuvat ja musiikkiaineisto. Linkki Vaski-verkkokirjaston omille sivuille

Toimitettavan aineiston voi varata itse Vaski-verkkokirjastossa tai esittää aineistotoiveita puhelimitse, tekstiviestillä, sähköpostitse tai kirjakassin mukana kulkevalla lomakkeella.

Kotipalvelun asiakkaat, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa esimerkiksi heikentyneen näön, lihasvoiman, keskittymiskyvyn tai muistin vuoksi voivat lainata myös Celia-äänikirjoja.

Kirjastossa tehdään Celia-asiakkaaksi haluavalle henkilökohtainen tunnus. Asiakas voi kuunnella Celia-äänikirjoja CD-levyiltä tai internet-verkon kautta tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla. Linkki Celian omille sivuille

Tiedustelut

  • Kirjakassin yhteyshenkilöinä toimivat: erikoiskirjastonhoitaja Anna-Maija Saariaho, kirjastovirkailijat Altti Koivisto ja Hannele Niinivirta
  • puhelin 040 358 8876 ma–pe klo 9–14, muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan
  • sähköposti celia-palvelut@raisio.fi
     
  • Celia-palveluiden yhteyshenkilöinä toimivat: erikoiskirjastonhoitaja Anna-Maija Saariaho 
  • puhelin 040 358 8876 ma–pe klo 9–14, muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan
  • sähköposti celia-palvelut@raisio.fi

Hulvelan palvelukeskuksen lainauspiste

Hulvelan palvelukeskuksessa sijaitseva kirjasto on tarkoitettu talossa asuvien ja siellä asioivien henkilöiden käyttöön. Kirjastosta voi käydä omatoimisesti lainaamassa luettavaa.

Raision kirjaston henkilökuntaa on paikalla parillisilla viikoilla keskiviikkoisin klo 11–12. Tällöin saa tietoja kirjaston palveluista, otetaan vastaan aineisto- ja varauspyyntöjä ja toimitetaan saapuneet aineistot ja varaukset noudettavaksi.

Tiedustelut

  • kirjastovirkailija Altti Koivisto

Palveluasumisen ja kuntoutuksen yksiköihin järjestettävät tapahtumat

Noin tunnin mittaiset tapahtumahetket 3–6 hengen ryhmille kirjastolaisten toteuttamina. Tapahtumissa tutustutaan eri teemoihin (esimerkiksi metsä, Lappi, meri ja saaristo). Tapahtumat soveltuvat mm. muistisairaiden ryhmätoimintaan.

Tapahtumissa kuulijoita johdatellaan keskustelemaan omista muistoista lyhyillä ääneen luetuilla kertomuksilla, runoilla, kuvilla, musiikilla ja yhteislaululla sekä kunkin tuokion teemaan sopivilla katseltavilla kirjoilla.

Tiedustelut

  • erikoiskirjastonhoitaja Anna-Maija Saariaho

Vapaaehtoisten lukulähettitoiminta

Lukulähetit on Turun kaupunginkirjaston vuonna 2016 aloittama toimintamalli. Vapaaehtoiset lukulähetit käyvät palvelutaloissa ja hoitolaitoksissa lukemassa ääneen ikäihmisille ja vammaisille, jotka eivät itse pysty lukemaan.

Erikoiskirjastonhoitaja Anna-Maija Saariaho toimii Raisiossa toimivien vapaaehtoisten lukulähettien ja laitosten välisenä yhdyshenkilönä. Häneltä voi kysyä lukuvinkkejä ja tarvittaessa ohjausta lukemiseen.

Yhdyshenkilö sopii lukulähetille sopivasta vierailupaikasta ja -tahdista ja hän hoitaa laitoksen kanssa lukemisen aloitustoimet. Jatkossa lukulähetti sopii itse aikatauluistaan laitoksen kanssa.

Yhteystiedot

erikoiskirjastonhoitaja
Organisaatio
Sivistyskeskus
Yksikkö
Kirjastopalvelut
Matkapuhelinnumero
+358406213783
Address
Kirjasto, Eeronkuja 2

Asiasanat

Ikäihmiset
Kulttuuri ja vapaa-aika
Vapaa-ajan palvelut
Kirjastot