Kreetankallio

Kalliomuodostelmia, iso mänty ja nurmikkoa etualalla.

Sijainti kartalla

Kauppaoppilaitoksen saneerauksen yhteydessä myös sen keittiön huoltopihaa uudistettiin. Jakeluautojen liikennöintiä helpotettiin ja jätteiden keräysvälineille tehtiin oma alueensa.

Opintien, Kreetankujan ja huoltopihan väliin jää noin seitsemän aarin kokoinen alue, jossa peruskallio kohoaa maasta polveilevasti kymmenestä sentistä noin metrin korkeuteen. Koko kallioesiintymä on otettu esiin ja rajattu kolmen kiven levyisellä nupukiviraidalla. Kreetankujan kulmauksissa pystyyn asennetut suuret sokkelikivet ovat Kakolan kalliosta louhittua kakoliittia. Kallioalueelle on istutettu 21 kotimaista katajaa, jotka ovat muodoltaan joko pilarimaisia tai kartiomaisia. Kalliosaareketta hallitsee yksittäinen, kookas mänty.

Katajia ja luonnonkukkia kalliosaarekkeessa.

Kallion suurimpiin koloihin on levitetty kivituhka ja turvahiekan sekoitusta, johon on istutettu 14 erilaista luonnonkasvia, yhteensä 450kpl. Kallion päältä ja harjanteiden välistä löytyy paljon erilaisia kosteusolosuhteita.

Keltaisena kukkivaa keltamaitetta mäntysaarekkeessa.

Kuivimmille alueille on istutettu keto-, hieta- ja laukkaneilikkaa sekä kissankelloa.

Oranssikeltanoa ja tervakukkaa katajan edustalla.

Myös kuivuutta sietäviä oranssi- ja huopakeltanoa, mäkitervakkoa ja kangasajuruohoa löytyy alueelta. Kallioharjanteiden välissä on sikoangervoa, aho- ja keltamataraa, verikurjenpolvea ja valkohanhikkia.

Sikoangervon kukkia lähikuvassa.

Nurmialueella on kolme vaaleanpunakukkaista rusokirsikkaa (Prunus sargentii) sekä kaksi valkokukkaista tokionkirsikkaa (Prunus x yedoensis 'Ivensii’.)  Kulmauksessa oleva lakkipuu (Cladrastis kentukea) on upeimmillaan heinäkuussa kukkiessaan voimakkaasti tuoksuvin, valkoisin kukkatertuin.  Kirkkaan vihreät lehdykät saavat syksyllä lämpimän keltaisen syysvärin.

Rusokirsikka kukkii runsaasti vaaleanpunaisin kukkasin.

Asiasanat

Matkailijat
Kulttuuri ja vapaa-aika
Asuminen ja ympäristö